Επιστημονικά Νέα

Εξανθήματα φαγούρα: Τρόποι για να απαλλαγείτε από τα εξανθήματα που προκαλούν φαγούρα;

Εξανθήματα φαγούρα: Τρόποι για να απαλλαγείτε από τα εξανθήματα που προκαλούν φαγούρα;

Εξανθήματα φαγούρα: Τα εξανθήματα των γλουτών είναι δερματικοί ερεθισμοί που εμφανίζονται στην περιοχή των γλουτών. 

Οι γλουτοί με φαγούρα μπορεί να είναι ενοχλητικοί, ενοχλητικοί και επώδυνοι. Αλλά για αποτελεσματική και γρήγορη ανακούφιση από αυτά τα ενοχλητικά εξανθήματα με φαγούρα, είναι σημαντικό να κατανοήσετε την αιτία. Ας εμβαθύνουμε στις αιτίες αυτών των εξανθημάτων και ας εξερευνήσουμε τις διάφορες διαθέσιμες θεραπείες. Τα εξανθήματα των γλουτών είναι δερματικοί ερεθισμοί που εμφανίζονται στην περιοχή των γλουτών. Μπορούν να εκδηλωθούν ως ερυθρότητα, φλεγμονή, κνησμός και μερικές φορές παρουσία εξογκωμάτων, φυσαλίδων ή λεπιών. Τα εξανθήματα των γλουτών μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες ή μπορεί να είναι ένδειξη υποκείμενων δερματικών παθήσεων.

Αιτίες Εξανθημάτων Γλουτών

Τα εξανθήματα των γλουτών μπορεί να έχουν διάφορες αιτίες. Ακολουθούν ορισμένοι συνήθεις παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη εξανθημάτων στους γλουτούς:

 • Παρατεταμένη υγρασία και τριβή – Η υπερβολική εφίδρωση, το να φοράτε υγρά ή στενά ρούχα ή να κάθεστε σε υγρό περιβάλλον για παρατεταμένη περίοδο μπορεί να δημιουργήσει ένα πρόσφορο έδαφος για βακτήρια ή μύκητες που προκαλούν εξανθήματα.
 • Εξάνθημα από την πάνα – Τα βρέφη και τα νήπια μπορεί να εμφανίσουν εξάνθημα από την πάνα λόγω παρατεταμένης έκθεσης στα ούρα και τα κόπρανα στις πάνες, καθώς και λόγω τριβής από το υλικό της πάνας.
 • Δερματίτιδα εξ επαφής – Οι αλλεργικές αντιδράσεις ή η ευαισθησία του δέρματος σε ορισμένες ουσίες όπως σαπούνια, λοσιόν, υφάσματα ή χημικές ουσίες μπορεί να οδηγήσουν σε αλλεργικό δερματικό εξάνθημα όταν έρθουν σε επαφή με το δέρμα.
 • Μολύνσεις από μύκητες ή ζυμομύκητες – Τα ζεστά και υγρά περιβάλλοντα παρέχουν έναν ιδανικό βιότοπο για ανάπτυξη μυκήτων ή ζυμομυκήτων, με αποτέλεσμα καταστάσεις όπως tinea cruris (jock φαγούρα) ή καντιντίαση.
 • Ψωρίαση ή έκζεμα – Χρόνιες δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση ή το έκζεμα μπορεί να επηρεάσουν την περιοχή των γλουτών, προκαλώντας επίμονη φλεγμονή, ερυθρότητα και εξανθήματα με φαγούρα.
 • Βακτηριακές λοιμώξεις – Τα βακτήρια μπορούν να μολύνουν τους θύλακες των τριχών (θυλακίτιδα) ή τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος (κυτταρίτιδα), οδηγώντας σε επώδυνα, κόκκινα εξανθήματα.
 • Θερμικό εξάνθημα – Η υπερβολική εφίδρωση σε ζεστό και υγρό καιρό μπορεί να μπλοκάρει τους ιδρωτοποιούς αδένες, προκαλώντας συσσώρευση ιδρώτας κάτω από το δέρμα και με αποτέλεσμα κνησμό και εξανθήματα στο σώμα. Το εξάνθημα από τη ζέστη είναι επίσης γνωστό ως ακανθώδης θερμότητα.

Σημεία και συμπτώματα των εξανθημάτων των γλουτών

Τα εξανθήματα των γλουτών μπορεί να εμφανιστούν με διάφορα συμπτώματα, τα οποία μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την υποκείμενη αιτία. Μερικά κοινά συμπτώματα των εξανθημάτων των γλουτών περιλαμβάνουν:

 • Ερυθρότητα – Η πληγείσα περιοχή μπορεί να φαίνεται κοκκινισμένη ή να έχει κοκκινίλα.
 • Φλεγμονή – Η φλεγμονή του δέρματος μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο, επώδυνο όταν αγγίζετε ή ενώ κάθεστε και αυξημένη ευαισθησία.
 • Κνησμός – Τα εξανθήματα των γλουτών συχνά συνοδεύονται από έντονο κνησμό, ο οποίος μπορεί να είναι σημαντική πηγή δυσφορίας.
 • Εξογκώματα, φουσκάλες ή πληγές – Τα εξανθήματα μπορεί να συνοδεύονται από το σχηματισμό μικρών εξογκωμάτων, φυσαλίδων γεμάτων υγρό ή ανοιχτών πληγών.
 • Απολέπιση ή ξεφλούδισμα του δέρματος – Το δέρμα στην πληγείσα περιοχή μπορεί να στεγνώσει, να ξεφλουδίσει ή να αρχίσει να ξεφλουδίζει.
 • Πόνος ή δυσφορία – Ορισμένα εξανθήματα στους γλουτούς μπορεί να είναι επώδυνα, ειδικά εάν υπάρχει φλεγμονή ή δευτερογενής μόλυνση.
 • Μοτίβα εξανθήματος – Το εξάνθημα μπορεί να εμφανιστεί με διαφορετικά μοτίβα, όπως επίπεδη, ανασηκωμένη ή αποσπασματική εμφάνιση.
 • Υγρασία ή εκκένωση D – Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχει υπερβολική υγρασία ή εκκένωση στην πληγείσα περιοχή.

Πρόληψη εξανθημάτων γλουτών

Η πρόληψη των εξανθημάτων των γλουτών είναι η καλύτερη προσέγγιση γιατί εξαλείφει την ανάγκη για θεραπεία, μειώνει την ενόχληση και βοηθά στη διατήρηση της συνολικής υγείας του δέρματος. Τα προληπτικά μέτρα περιλαμβάνουν:

 • Διατηρήστε την πληγείσα περιοχή καθαρή – Η διατήρηση της πληγείσας περιοχής καθαρή βοηθά στην απομάκρυνση των ερεθιστικών, του ιδρώτα και των βακτηρίων, μειώνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης και περαιτέρω ερεθισμούς και προάγοντας την ταχύτερη επούλωση του εξανθήματος των γλουτών.
 • Χρησιμοποιήστε κρύες κομπρέσες – Η εφαρμογή κρύων κομπρέσων σε εξάνθημα των γλουτών προσφέρει ανακούφιση καταπραΰνοντας το φλεγμονώδες δέρμα. Μειώνει επίσης τον κνησμό και την ενόχληση και προσωρινά συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και του οιδήματος που σχετίζεται με το εξάνθημα.
 • Αποφύγετε ερεθιστικούς παράγοντες – Ο εντοπισμός και η αποφυγή ουσιών ή αλλεργιογόνων όπως ορισμένα υφάσματα, καλλυντικά ή προϊόντα καθαρισμού που προκαλούν το εξάνθημα θα συμβάλει στην προώθηση της επούλωσης και στη μείωση των συμπτωμάτων του κνησμού και της ερυθρότητας.
 • Διατηρήστε το δέρμα ενυδατωμένο – Η διατήρηση της υγρασίας του δέρματος βοηθά στα εξανθήματα των γλουτών, αποτρέποντας την ξηρότητα και τον περαιτέρω ερεθισμό. Οι ενυδατικές κρέμες παρέχουν ένα προστατευτικό φράγμα, καταπραΰνουν το δέρμα και προάγουν την επούλωση, μειώνοντας τον κνησμό και την ενόχληση που σχετίζεται με το εξάνθημα.
 • Φοράτε φαρδιά ρούχα – Τα φαρδιά ρούχα μειώνουν την τριβή και τον ερεθισμό. Φαρδιά ρούχα από υφάσματα που αναπνέουν όπως το βαμβάκι επιτρέπουν την κυκλοφορία του αέρα και ελαχιστοποιούν τη συσσώρευση υγρασίας, προάγοντας την επούλωση και την άνεση για την πληγείσα περιοχή.
 • Αποφύγετε το ξύσιμο – Η αποφυγή του γρατζουνιού βοηθά στα εξανθήματα των γλουτών, αποτρέποντας περαιτέρω ερεθισμούς και βλάβες στο δέρμα. Το ξύσιμο μπορεί να επιδεινώσει το εξάνθημα, να οδηγήσει σε σπάσιμο του δέρματος και να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Εάν το εξάνθημα επιμένει, εξαπλώνεται γρήγορα, συνοδεύεται από άλλα ανησυχητικά συμπτώματα ή επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητά σας, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για μια σωστή διάγνωση και προσαρμοσμένο σχέδιο θεραπείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δερματικές αλλεργίες που πρέπει να γνωρίζετε

Αυξάνονται τα κρούσματα λέπρας στη Φλόριντα

Φυσικές Αγιουρβεδικές θεραπείες για το λιπαρό δέρμα

Ποιες είναι οι αιτίες, τα συμπτώματα και η θεραπεία της κνίδωσης;

Μπορεί η βαζελίνη να βοηθήσει στο να καταπραΰνει τα εξανθήματα περιόδου;

Πώς να διαχωρίσετε το δερματικό εξάνθημα από το έκζεμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορεί το επιπλέον αλάτι να βλάψει τα νεφρά σας;

Το να προσθέτεις πολύ αλάτι στη διατροφή σου δεν είναι καλό. Μια πρόσφατη μελέτη στο JAMA Network Open διαπίστωσε ότι η προσθήκη αλατιού στο φαγητό σας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου.

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν παίρνετε υπερβολική βιταμίνη Β;

Υπερδοσολογία βιταμίνης Β: Το ανθρώπινο σώμα συχνά παρουσιάζει έλλειψη σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια των οποίων οι γιατροί μας συστήνουν να λαμβάνουμε κατάλληλες δόσεις συμπληρωμάτων. 

Έρευνα εξετάζει 700 τροφές φυτικής προέλευσης για να δει πόσο υγιεινές είναι πραγματικά

Αν ψάχνετε για μια επιλογή με χαμηλότερα κορεσμένα λιπαρά, οι εναλλακτικές ποικιλίες γάλακτος και γιαουρτιού αμύγδαλου, σόγιας, ρυζιού και βρώμης έχουν πολύ χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά από τις επιλογές καρύδας. Επιλέξτε εκείνα με λιγότερα από 3g ανά 100g.