Επιστημονικά Νέα

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Νέα δεδομένα στη μελέτη των εκφυλιστικών ασθενειών

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Νέα δεδομένα στη μελέτη των εκφυλιστικών ασθενειών

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα, πειραματική ανθρώπινη κυτταρική σειρά από επιθηλιακά κύτταρα χρωστικής του αμφιβληστροειδούς ιδιαίτερα χρήσιμη για την καλύτερη μελέτη και κατανόηση των εκφυλιστικών ασθενειών του αμφιβληστροειδούς.

Υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Boyd Nicolas Bazan, MD, Ph.D., επιστήμονες στο LSU Health New Orleans Neuroscience Centre of Excellence ανέπτυξαν μια νέα, πειραματική ανθρώπινη κυτταρική σειρά από επιθηλιακά κύτταρα χρωστικής του αμφιβληστροειδούς. Τα κύτταρα, που ονομάζονται ABC, μοιάζουν πολύ και διατηρούν τις ιδιότητες των εγγενών επιθηλιακών κυττάρων με χρωστική του αμφιβληστροειδούς (RPE). Η ερευνητική ομάδα απέδειξε ότι αποτελούν ένα αξιόπιστο κυτταρικό σύστημα για τη μελέτη των εκφυλιστικών ασθενειών του αμφιβληστροειδούς. Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στο Frontiers in Neuroscience.

Τα επιθηλιακά κύτταρα της χρωστικής του αμφιβληστροειδούς (RPE) χρησιμεύουν ως μέρος του φραγμού αίματος/αμφιβληστροειδούς. Προστατεύουν την ακεραιότητα των φωτοϋποδοχέων που είναι κρίσιμα για την όραση. «Τα επιθηλιακά κύτταρα και τα κύτταρα φωτοϋποδοχέων με χρωστική αμφιβληστροειδούς βρίσκονται σε συνεχή κίνδυνο εξαιτίας του οξειδωτικό στρες, λόγω του πλούσιου σε οξυγόνο περιβάλλοντος, της υψηλής ροής πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και της υψηλής μεταβολικής δραστηριότητας», σημειώνει ο Δρ Bazan. “Οι βλάβες στην προστασία των κυττάρων RPE μπορεί να οδηγήσουν σε εκφυλιστικές ασθένειες του αμφιβληστροειδούς, συμπεριλαμβανομένης της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD).”

Το νέο κύτταρο επέτρεψε τη μελέτη γεγονότων που εμπλέκονται στη φυσιολογική διαδικασία επιδιόρθωσης, η οποία εξαλείφει τις κυτταρικές δομές που έχουν υποστεί βλάβη από το οξειδωτικό στρες. «Αυτή η νέα κυτταρική σειρά διευκολύνει επίσης την αναζήτηση μηχανισμών προγραμματισμού γονιδίων γήρανσης και την αποκάλυψη της σχέσης μεταξύ αυτών των μηχανισμών στον φυσιολογικό κύκλο ενός κυττάρου για νευροπροστασία και κυτταρική επιβίωση», προσθέτει ο Bazan.

Σύμφωνα με τη Library of Medicine, “Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD) είναι η πιο κοινή αιτία τύφλωσης που επικρατεί στις ανεπτυγμένες χώρες, ιδιαίτερα σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Αντιπροσωπεύει το 8,7% όλων των τύπων τύφλωσης παγκοσμίως.”

Ενδεχόμενα πρόσθετα οφέλη από τη νέα κυτταρική σειρά

«Τα κύτταρα RPE μοιράζονται επίσης χαρακτηριστικά με τα εγκεφαλικά κύτταρα», λέει ο Bazan, ο οποίος είναι επίσης ιδρυτής της έδρας Ernest C. και Yvette C. Villere για τις εκφυλιστικές ασθένειες του αμφιβληστροειδούς. “Αυτή η ομοιότητα χρησιμοποιείται επί του παρόντος για τη μετατροπή των κυττάρων RPE σε φωτοϋποδοχείς για θεραπείες κυτταρικής αντικατάστασης σε οφθαλμικές παθήσεις που οδηγούν σε τύφλωση και το νέο κύτταρο θα ήταν καλός υποψήφιος για αυτόν τον σκοπό. Αυτή η κυτταρική σειρά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ακριβέστερη αποκάλυψη των θεμελιωδών μηχανισμών σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ειδικός Ματιών κυκλοφορεί τραγούδι για τη σημασία των οφθαλμικών εξετάσεων

Γιατί οι οφθαλμολογικές εξετάσεις έχουν σημασία μετά τα 40

Γνωστική έκπτωση: Προβλήματα όρασης στρεβλώνουν τη διάγνωση

Προστατεύστε τα μάτια σας από την ωχρά κηλίδα καθώς μεγαλώνετε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη επισημαίνει ότι εγκυμονούσες γυναίκες με κατάθλιψη μπορούν να τη μεταδώσουν στο παιδί τους

Εγκυμοσύνη κατάθλιψη: Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που έχουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τα ίδια συμπτώματα κατάθλιψης

Τι θα περιμένετε από την εξέταση προστάτη;

Προστάτης: Η εξέταση του προστάτη είναι ένα ουσιαστικό μέρος της προληπτικής φροντίδας για τους άνδρες, επιτρέποντας την έγκαιρη ανίχνευση και πιθανές επιλογές θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη.

Οι καρδιολογικές εταιρείες του Η.Β εκδίδουν κοινή δήλωση πολιτικής για την εξάλειψη των απαράδεκτων συμπεριφορών στην ειδικότητα

Ο Δρ. Christian Fielder Camm, Πρόεδρος της Βρετανικής  Ένωσης  Νέων Καρδιολόγων BJCA, προσθέτει, «Η επιζήμια επίδραση της ακατάλληλης συμπεριφοράς στον χώρο εργασίας μπορεί να είναι βαθιά και όλοι όσοι ασχολούνται με την καρδιολογία και την καρδιαγγειακή ιατρική του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν την ευθύνη να αντιμετωπίσουν αυτό το μακροχρόνιο πρόβλημα».

Γυναίκες με πρώτο φυσιολογικού βάρους απόγονο και μικρόσωμο δεύτερο έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας

Χρησιμοποιώντας συνδεδεμένα δεδομένα από το ιατρικό μητρώο γεννήσεων και το μητρώο αιτιών θανάτου, οι ερευνητές αξιολόγησαν τη μακροπρόθεσμη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα με βάση τα πρότυπα βάρους γέννησης των απογόνων μεταξύ γυναικών με αυθόρμητους και κλινικά επιβεβλημένους τελειόμηνους τοκετούς από το 1967-2020