Επιστημονικά Νέα

Εγκυμοσύνη ανορεξία: Πρώτες παγκόσμιες οδηγίες για διαχείριση του ζητήματος

Εγκυμοσύνη ανορεξία: Πρώτες παγκόσμιες οδηγίες για διαχείριση του ζητήματος

Εγκυμοσύνη ανορεξία: Σε αντίθεση με τις διαταραχές της διάθεσης και το άγχος και τις ψυχωσικές διαταραχές, ελάχιστη καθοδήγηση και έρευνα είναι διαθέσιμη για τη νευρική ανορεξία στην εγκυμοσύνη.

Οι έγκυες γυναίκες με ανορεξία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν νεκρό, λιποβαρή μωρό ή πρόωρο τοκετό, ωστόσο δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες για το πώς οι γιατροί πρέπει να διαχειρίζονται την πάθηση, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Monash. Με επικεφαλής την καθηγήτρια Megan Galbally, Διευθύντρια του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Γυναικών και Παιδιών στη Σχολή Κλινικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Monash, στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, οι ερευνητές έχουν αναπτύξει συστάσεις και αρχές για την πολυεπιστημονική διαχείριση της νευρικής ανορεξίας στην εγκυμοσύνη.

Αυτές οι συστάσεις, που δημοσιεύονται στο The Lancet Psychiatry, περιλαμβάνουν εστίαση στην εξειδικευμένη ψυχική υγεία, τη μαιευτική, ιατρική και διατροφική φροντίδα που απαιτείται για την εξασφάλιση βέλτιστων αποτελεσμάτων για τις γυναίκες και τα βρέφη τους. Η νευρική ανορεξία έχει αυξημένο επιπολασμό στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας, με έως και μία στις 200 έγκυες γυναίκες με την πάθηση. Συνήθως σχετίζεται με συμπεριφορές περιορισμού ή φαγητού και καθαρισμού ή και με τα δύο. Ο καθηγητής Galbally λέει ότι υπάρχει έλλειψη μελετών και κλινικών συμβουλών για τη διαχείριση εγκύων γυναικών με ανορεξία.

“Σε αντίθεση με τις διαταραχές της διάθεσης και το άγχος και τις ψυχωσικές διαταραχές, ελάχιστη καθοδήγηση και έρευνα είναι διαθέσιμη για τη νευρική ανορεξία στην εγκυμοσύνη. Οι κατευθυντήριες γραμμές για την περιγεννητική ψυχική υγεία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία, παρέχουν περιορισμένη ή καθόλου αναφορά στην αξιολόγηση και τη διαχείριση των διατροφικών διαταραχών στην εγκυμοσύνη”, είπε. “Τα μέτρα αξιολόγησης που χρησιμοποιούνται εκτός εγκυμοσύνης, όπως ο κατάλογος διαταραχών πρόσληψης τροφής ή η εξάρτηση από τον δείκτη μάζας σώματος, έχει αποδειχθεί ότι έχουν περιορισμένη ισχύ στην εγκυμοσύνη. Σαφώς, η αξιολόγηση και η παρακολούθηση των μέτρων και των εργαλείων για τη νευρική ανορεξία απαιτεί τροποποίηση στο πλαίσιο της εγκυμοσύνης.”

Η έρευνα για τη διαχείριση της υγείας των εγκύων γενικά έχει τονίσει τη σημασία της προγεννητικής διατροφής της μητέρας, της αύξησης βάρους της εγκυμοσύνης και της γέννησης του βρέφους το βάρος ως κρίσιμοι παράγοντες κινδύνου και ζωτικά σημεία παρέμβασης για τη βελτίωση της δια βίου υγείας, συμπεριλαμβανομένων περιοχών όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και η παχυσαρκία. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, η νευρική ανορεξία μπορεί να επηρεάσει τα μαιευτικά και νεογνικά αποτελέσματα μέσω χαμηλής πρόσληψης θερμίδων, ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά και βιταμινών, στρες, νηστείας, χαμηλής σωματικής μάζας και προβλημάτων με τη λειτουργία του πλακούντα.

Επιπλέον, οι κίνδυνοι από τη μη αντιμετωπισμένη ή υποθεραπευμένη νευρική ανορεξία κατά την εγκυμοσύνη περιλαμβάνουν ψυχολογικούς και ψυχοκοινωνικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της περιγεννητικής κατάθλιψης και του άγχους. Για τις γυναίκες με νευρική ανορεξία, υπάρχει αύξηση στις αναφερόμενες μαιευτικές επιπλοκές. Μια μελέτη του 2020 από τον Καναδά ανέφερε ότι οι γυναίκες με νευρική ανορεξία στην εγκυμοσύνη είχαν 1,32 φορές τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, 1,69 φορές τον προσαρμοσμένο κίνδυνο μωρού με χαμηλό βάρος γέννησης και 1,99 φορές τον προσαρμοσμένο κίνδυνο θνησιγένειας σε σύγκριση με γυναίκες χωρίς ανορεξία νευρικό στην εγκυμοσύνη.

“Η διαχείριση της νευρικής ανορεξίας απαιτεί μια διεπιστημονική ομαδική προσέγγιση με εξειδίκευση σε θέματα ψυχικής υγείας, εξειδικευμένης ιατρικής περίθαλψης και διαιτολογίας τουλάχιστον. διαιτολόγοι που έχουν επίσης εξειδίκευση στις διατροφικές απαιτήσεις της εγκυμοσύνης, παιδίατροι και κλινικοί ιατροί ψυχικής υγείας με περιγεννητική εμπειρία”, συνιστούν οι συγγραφείς. “Αν και πολλές από τις αρχές που αναπτύχθηκαν για τη διαχείριση της νευρικής ανορεξίας σε ενήλικες ισχύουν στην εγκυμοσύνη, απαιτούν τροποποίηση και προσαρμογή από ειδικούς στις ουσιαστικές φυσιολογικές, ψυχολογικές και κοινωνικές αλλαγές στην εγκυμοσύνη, ενώ η ανάπτυξη και η ευημερία του εμβρύου θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Έχουν οι ΗΠΑ αρκετούς παρόχους αμβλώσεων;

Γιατί η θνησιγένεια δεν αποτελεί σφάλμα της μητέρας; [vid]

Γονιδιακές μεταλλάξεις που συνδέονται με την υπερέμεση στην εγκυμοσύνη

Απολαύστε την ερωτική επαφή ενώ είστε έγκυος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το τεστ ομιλίας ενός λεπτού θα μπορούσε να βοηθήσει στην αξιολόγηση του κινδύνου άνοιας

«Οι αξιολογήσεις που βασίζονται στην ομιλία είναι μια άλλη ευκαιρία για να εξοικονομήσουμε χρόνο ως γιατροί για να κάνουμε αξιολογήσεις πριν έρθει κάποιος στην κλινική μνήμης», είπε.

Σταδιακή γνωστική εξασθένηση σε ενήλικες με τρέμουλο στα χέρια

Ιδιοπαθής τρόμος: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει λεπτομέρειες σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο ήπιας γνωστικής εξασθένησης και άνοιας που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα άτομα με ιδιοπαθή τρόμο.

Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα και πότε πρέπει να αφαιρείται;

Σκωληκοειδίτιδα χειρουργείο: Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, ενός μικρού θύλακα που βρίσκεται στο κάτω δεξιό μέρος της κοιλιάς.

Τι είναι η νόσος του Addison και πώς αντιμετωπίζεται;

Νόσος Addison: Η νόσος του Addison, γνωστή και ως πρωτοπαθής επινεφριδιακή ανεπάρκεια, είναι μια σπάνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή παραγωγή κορτιζόλης και συχνά ορμονών αλδοστερόνης από τα επινεφρίδια.

Τι είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται;

Aγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (AS) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει κυρίως τη σπονδυλική στήλη, προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία και τελικά σύντηξη των σπονδύλων.