Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Εγκυμοσύνη: 1στις 5 γυναίκες μένει έγκυος με φυσικό τρόπο μετά από ένα μωρό που συνελήφθη με θεραπεία γονιμότητας

Εγκυμοσύνη: 1στις 5 γυναίκες μένει έγκυος με φυσικό τρόπο μετά από ένα μωρό που συνελήφθη με θεραπεία γονιμότητας

"Η γνώση του τι είναι δυνατό να συμβεί θα δώσει στις γυναίκες τη δυνατότητα να σχεδιάσουν την οικογένειά τους και να κάνουν συνειδητές επιλογές όσον αφορά την περαιτέρω θεραπεία γονιμότητας ή/και την αντισύλληψη".

Εγκυμοσύνη: Περίπου το 20% των γυναικών που χρειάστηκαν θεραπεία γονιμότητας, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, για να συλλάβουν το πρώτο τους παιδί είναι πιθανό να μείνουν έγκυες με φυσικό τρόπο στο μέλλον, διαπιστώνει μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου UCL. Η πρώτη στο είδος της έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ανθρώπινη Αναπαραγωγή – Human Reproduction, ανέλυσε δεδομένα από 11 μελέτες σε περισσότερες από 5.000 γυναίκες σε όλον τον κόσμο μεταξύ 1980 και 2021, για να αξιολογήσει πόσο συχνή είναι η πιθανότητα να μείνει κανείς έγκυος με φυσικό τρόπο μετά από ένα μωρό που συνελήφθη με θεραπεία γονιμότητας.

Διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον μία στις πέντε γυναίκες συνέλαβε φυσιολογικά αφού είχε αποκτήσει μωρό με θεραπεία γονιμότητας, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, κυρίως μέσα σε τρία χρόνια. Το ποσοστό αυτό παρέμεινε αμετάβλητο, ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη οι διαφορετικοί τύποι και τα αποτελέσματα της θεραπείας γονιμότητας – παράλληλα με τη διάρκεια της παρακολούθησης. Η υπογονιμότητα ορίζεται από την αποτυχία επίτευξης εγκυμοσύνης μετά από 12 ή περισσότερους μήνες τακτικής σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλάξεις και εκτιμάται ότι επηρεάζει 1 στα 7 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι γυναίκες που αναζητούν και υποβάλλονται σε θεραπεία γονιμότητας απολύτως ή μόνιμα υπογόνιμες. Και τα μισά από τα ζευγάρια που δυσκολεύονται να συλλάβουν με φυσικό τρόπο κατά τον πρώτο χρόνο της προσπάθειάς τους, θα τα καταφέρουν κατά τον δεύτερο χρόνο. Αν και συνήθως θεωρείται “σπάνιο” να μείνει έγκυος μια γυναίκα με φυσικό τρόπο, αν έχει προηγουμένως υποβληθεί σε θεραπεία γονιμότητας, οι ερευνητές θέλουν να τονίσουν πως στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για ασυνήθιστο γεγονός.

Η ομάδα θεωρεί ότι τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς πολλές γυναίκες μπορεί να μη συνειδητοποιούν ότι θα μπορούσαν να συλλάβουν με φυσικό τρόπο μετά από θεραπεία γονιμότητας. Αυτό θα μπορούσε να τις οδηγήσει στο να μείνουν ξανά έγκυες γρήγορα ή όταν δεν είναι έτοιμες -κάτι που θα μπορούσε να είναι προβληματικό τόσο για την υγεία της μητέρας όσο και του παιδιού. Η επικεφαλής συγγραφέας, Dr. Annette Thwaites (UCL EGA Institute for Women’s Health) δήλωσε: “Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η φυσική εγκυμοσύνη μετά από γέννηση με εξωσωματική γονιμοποίηση δεν είναι καθόλου σπάνια. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις ευρέως διαδεδομένες απόψεις -από γυναίκες και επαγγελματίες υγείας- και αυτές που συνήθως εκφράζονται στα μέσα ενημέρωσης, ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά απίθανο γεγονός”. Πολλά έχουν αλλάξει από τις πρώτες ημέρες της εξωσωματικής γονιμοποίησης και πλέον χρησιμοποιείται για ένα ευρύ φάσμα αιτιών υπογονιμότητας, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων όπου δεν βρέθηκε ποτέ καμία αιτία. Επιπλέον, ορισμένες γυναίκες μπορεί να μην έχουν βιώσει καθόλου υπογονιμότητα, αλλά να έχουν χρησιμοποιήσει τη θεραπεία για άλλους λόγους.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει ανύπαντρες γυναίκες που χρησιμοποιούν σπέρμα δότη, γυναίκες σε σχέσεις ίδιου φύλου, παρένθετες μητέρες ή όσες επιθυμούν να κάνουν έλεγχο για σοβαρές γενετικές παθήσεις. Επομένως, είναι σημαντικό για όσες έχουν κάνει επιτυχή εξωσωματική γονιμοποίηση να γνωρίζουν πόσο πιθανό είναι να συλλάβουν με φυσικό τρόπο στη συνέχεια. Η εξωσωματική γονιμοποίηση χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1978 και σήμερα, περισσότερα από 10 εκατομμύρια μωρά παγκοσμίως έχουν γεννηθεί με τη χρήση της θεραπείας – που αντιστοιχεί στο 1% έως 6% όλων των μωρών που γεννιούνται ετησίως στον ανεπτυγμένο κόσμο μέχρι το 2020.

Προκειμένου να παρακολουθούνται τα δεδομένα με μεγαλύτερη ακρίβεια και να αναλύονται ποιοι παράγοντες καθιστούν πιο πιθανή τη φυσική εγκυμοσύνη μετά την απόκτηση ενός μωρού με θεραπεία γονιμότητας, οι ερευνητές ζητούν τη δημιουργία συνδεδεμένων εθνικών συνόλων δεδομένων. Ελπίζουν ότι οι πληροφορίες αυτές θα μπορούσαν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για τη συμβουλευτική των ανθρώπων που εξετάζουν τις επιλογές τους μετά από επιτυχή θεραπεία γονιμότητας. Ο Δρ Thwaites δήλωσε: “Η γνώση του τι είναι δυνατό να συμβεί θα δώσει στις γυναίκες τη δυνατότητα να σχεδιάσουν την οικογένειά τους και να κάνουν συνειδητές επιλογές όσον αφορά την περαιτέρω θεραπεία γονιμότητας ή/και την αντισύλληψη”. Ως σημείωση σχετικά με τους περιορισμούς της μελέτης, οι μελέτες που συμπεριλήφθηκαν ήταν ως επί το πλείστον μέτριας ποιότητας και διέφεραν σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με τη γεωγραφία, την αιτία υπογονιμότητας, τον τύπο και την έκβαση της θεραπείας γονιμότητας και τη διάρκεια της παρακολούθησης, γεγονός που καθιστά τις άμεσες συγκρίσεις δύσκολες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Στην εξωσωματική γονιμοποίηση χρειάζεται περισσότερη ψυχική υποστήριξη

Αυξάνεται ο αριθμός των ζευγαριών από το εξωτερικό που ταξιδεύουν στη Θεσσαλονίκη για εξωσωματική

Η εξωσωματική γονιμοποίηση θα πρέπει να είναι η έσχατη λύση

Δεν σχετίζεται η υποβοηθούμενη γονιμοποίηση με ψυχικά νοσήματα στα παιδιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μικρορομπότ από φύκια παραδίδουν φάρμακα απευθείας σε καρκινικούς όγκους

Μετά από μια σειρά επιτυχημένων δοκιμών, η καινοτόμος αυτή θεραπεία θα δοκιμαστεί στη συνέχεια σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Εάν αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά της, θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο και στην αποτροπή της εξάπλωσης ασθενειών.

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε για τις Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές

Οι νευροαναπτυξιακές διαταραχές (ΝΔΔ) περιλαμβάνουν μια σειρά καταστάσεων που επηρεάζουν τη λειτουργία και την ανάπτυξη του εγκεφάλου, οδηγώντας σε βλάβες στην προσωπική, κοινωνική, ακαδημαϊκή ή επαγγελματική λειτουργία.

Η σπουδαιότητα της μετεγχειρητικής νευροαποκατάστασης για ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο;

Μετεγχειρητική νευροαποκατάσταση: Η μετεγχειρητική νευροαποκατάσταση είναι ζωτικής σημασίας για ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο λόγω της πολύπλοκης και λεπτής φύσης της χειρουργικής επέμβασης στον εγκέφαλο και της επακόλουθης διαδικασίας ανάρρωσης.

Νέες, δύσκολες στη θεραπεία μυκητιασικές λοιμώξεις του δέρματος

Δέρμα λοιμώξεις: Οι νέες και αναδυόμενες μυκητιασικές δερματικές λοιμώξεις είναι εξαιρετικά μεταδοτικές και δύσκολο να αντιμετωπιστούν, αν και τα τρέχοντα ποσοστά στις ΗΠΑ παραμένουν χαμηλά.

Close Icon