Επιστημονικά Νέα

Έφηβοι: Η καθιστική ζωή μπορεί να διευρύνει σημαντικά την καρδιά τους

Έφηβοι: Η καθιστική ζωή μπορεί να διευρύνει σημαντικά την καρδιά τους

Έφηβοι: Πρόσφατες εκθέσεις και οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σημειώνουν ότι περισσότερο από το 80% των εφήβων σε όλο τον κόσμο έχουν ανεπαρκή σωματική δραστηριότητα την ημέρα.

Στους εφήβους, η καθιστική ζωή μπορεί να αυξήσει το μέγεθος της καρδιάς τρεις φορές περισσότερο από τη μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα, καταλήγει μια δημοσίευση στο Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports. Η μελέτη διεξήχθη σε συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ στο Ηνωμένο Βασίλειο, του Πανεπιστημίου του Έξετερ στο Ηνωμένο Βασίλειο και του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας. Οι ερευνητές διερεύνησαν τις συσχετίσεις του καθιστικού χρόνου, της ελαφριάς σωματικής δραστηριότητας και της μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας με την καρδιακή δομή και λειτουργία.

Πρόσφατες εκθέσεις και οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σημειώνουν ότι περισσότερο από το 80% των εφήβων σε όλο τον κόσμο έχουν ανεπαρκή σωματική δραστηριότητα την ημέρα. Η σωματική αδράνεια έχει συσχετιστεί με πολλές μη μεταδοτικές ασθένειες σε ενήλικες, όπως:

  • καρδιαγγειακές παθήσεις,
  • διαβήτης τύπου 2,
  • και καρκίνος.

 

Στον παιδιατρικό πληθυσμό, η πλειονότητα των μελετών κινητικής συμπεριφοράς έχει επικεντρωθεί στην επίδραση της καθιστικής συμπεριφοράς και σωματικής δραστηριότητας στην καρδιομεταβολική υγεία, η οποία περιλαμβάνει την αρτηριακή πίεση, την αντίσταση στην ινσουλίνη, τα λιπίδια του αίματος και τον δείκτη μάζας σώματος. Υπήρξε ένα κενό στη γνώση σχετικά με την επίδραση της καθιστικής ζωής και της μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας στην καρδιακή δομή και λειτουργία σε μεγάλους εφήβους πληθυσμούς λόγω της σπανιότητας της μετρούμενης με συσκευή συμπεριφοράς κίνησης και της ηχοκαρδιογραφίας στον παιδιατρικό πληθυσμό.

Μια υψηλότερη μάζα της αριστερής κοιλίας, η οποία υποδηλώνει μια διευρυμένη ή υπερτροφική καρδιά, και μια μειωμένη λειτουργία της αριστερής κοιλίας, η οποία υποδηλώνει μειωμένη καρδιακή λειτουργία, μπορεί σε συνδυασμό ή ανεξάρτητα να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο:

  • καρδιακής ανεπάρκειας,
  • εμφράγματος του μυοκαρδίου,
  • εγκεφαλικού επεισοδίου,
  • και πρόωρου καρδιαγγειακού θανάτου.

 

Η τρέχουσα μελέτη, η οποία χρησιμοποίησε δεδομένα από τη μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ Παιδιά της δεκαετίας του ’90 περιελάμβανε 530 εφήβους ηλικίας 17 ετών που είχαν πλήρεις μετρήσεις λίπους, μυϊκής μάζας, γλυκόζης, λιπιδίων, δείκτη φλεγμονής, ινσουλίνης, κατάστασης καπνίσματος, κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, οικογενειακού ιστορικού καρδιαγγειακής νόσου, υπερηχοκαρδιογραφικά μέτρα καρδιακής λειτουργίας και δομής και μέτρηση του καθιστικού χρόνου, της ελαφριάς σωματικής δραστηριότητας και της μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας με βάση το επιταχυνσιόμετρο.

Κατά μέσο όρο, οι έφηβοι περνούσαν σχεδόν 8 ώρες/ημέρα καθιστική ζωή και περίπου 49 λεπτά/ημέρα σε μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα σε αυτή τη νέα μελέτη. Παρατηρήθηκε ότι τόσο η καθιστική ζωή όσο και η μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα συσχετίστηκαν με υψηλότερη μάζα της αριστερής κοιλίας. Ωστόσο, η αύξηση της καρδιακής μάζας (3,8 g/m2,7) που σχετίζεται με τον καθιστικό χρόνο ήταν τρεις φορές υψηλότερη από την αύξηση της καρδιακής μάζας (1,2 g/m2,7) που σχετίζεται με μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα. Αυτό το εύρημα παρατηρήθηκε σε εφήβους ανεξάρτητα από την κατάσταση της παχυσαρκίας τους, δηλαδή μεταξύ των εφήβων που είχαν φυσιολογικό βάρος και εκείνων που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Είναι σημαντικό ότι η ελαφριά σωματική δραστηριότητα δεν συσχετίστηκε με αύξηση της καρδιακής μάζας, αλλά με καλύτερη καρδιακή λειτουργία. «Αυτά τα νέα στοιχεία επεκτείνουν τις γνώσεις μας για τις δυσμενείς επιπτώσεις του καθιστικού χρόνου στην καρδιακή υγεία. Είναι γνωστό στους ενήλικες ότι μια αύξηση της καρδιακής μάζας κατά 5 g/m2 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου κατά 7 – 20%. Η ενασχόληση με μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα διεύρυνε ελαφρώς την καρδιά, αλλά φαίνεται μια αποδεκτή αρνητική παρενέργεια, λαμβάνοντας υπόψη πολλά άλλα οφέλη για την υγεία της μέτριας έως έντονης άσκησης», λέει ο Andrew Agbaje, γιατρός στο Πανεπιστήμιο Φινλανδίας.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σχετίζεται η εμπιστοσύνη των εφήβων στις online πληροφορίες με το άγχος;

Κίνδυνοι, προειδοποιητικά σημάδια και τρόποι υποστήριξης

Ο υπερβολικός έλεγχος των γονέων ωθεί τα παιδιά σε κρίση ψυχικής υγείας;

Η ψυχική υγεία των εφήβων βρίσκεται σε κρίση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η έρευνα εμβολίων mRNA κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής τη Δευτέρα

«Νομίζω ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικά καλή εστίαση για το Βραβείο Ειρήνης φέτος» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταν Σμιθ, επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, μετά από ένα χρόνο ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον κόσμο. Για το Βραβείο Οικονομίας, η έρευνα για την ανισότητα εισοδήματος και πλούτου θα μπορούσε να τιμηθεί.

Πώς η άσκηση μπορεί να επηρεάζει τα άτομα με διαβήτη;

Διαβήτης: Η άσκηση είναι ένα ισχυρό εργαλείο στην εργαλειοθήκη διαχείρισης του διαβήτη και όταν γίνεται με ασφάλεια και συνέπεια, μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη υγεία και βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Κολπικός δακτύλιος πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσει στη Νότια Αφρική για την πρόληψη του HIV

Οι γυναίκες πλήττονται δυσανάλογα από τον ιό HIV στη Νότια Αφρική, αντιπροσωπεύοντας το 64% των 7,4 εκατομμυρίων ενηλίκων που ζουν με τον ιό στη χώρα. «Ελπίζουμε ότι πολλές ακόμη χώρες θα ακολουθήσουν την κίνηση της Νότιας Αφρικής», δήλωσε ο Σάντς. Ο δακτύλιος έχει εγκριθεί και έχει υποβληθεί σε μελέτες εφαρμογής σε διάφορες χώρες της ηπείρου, όπως η Ουγκάντα, η Κένυα και η Ζιμπάμπουε.