Επιστημονικά Νέα

Διαβήτης τύπου 2: Μελέτη εντοπίζει 40 γονίδια που συνδέονται με τη νόσο

Διαβήτης τύπου 2: Μελέτη εντοπίζει 40 γονίδια που συνδέονται με τη νόσο

Διαβήτης τύπου 2: Πρόσφατη μελέτη εξέτασε τα γενετικά προφίλ περισσότερων από 180.000 ασθενών και ανακάλυψε 40 γονίδια που δεν είχαν αναφερθεί στο παρελθόν και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της νόσου.

Πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα στο Nature Genetics παρουσίασε την πιο ποικιλόμορφη γενετική μελέτη για τον διαβήτη τύπου 2. Ενώ οι επιστήμονες γνωρίζουν ορισμένους παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ένα σημαντικό ερώτημα είναι τι ρόλο παίζει η γενετική. Ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Αγγλία συνεργάστηκαν για να αναλύσουν τα προφίλ DNA χιλιάδων ασθενών διαφορετικών καταβολών και όχι μόνο εντόπισαν νέα γονίδια που συμβάλλουν στον διαβήτη τύπου 2, αλλά έφτασαν επίσης ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη ενός δείκτη γενετικού κινδύνου για τη νόσο.

Ενώ υπάρχει πολλή έρευνα για τον διαβήτη τύπου 2, μεγάλο μέρος της έχει στοχεύσει κυρίως άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής. «Οι βαθμολογίες κινδύνου που προέρχονται από μια καταγωγή συχνά δεν ισχύουν για άλλες», εξήγησε ο καθηγητής Nathan Tucker. «Η συμπερίληψη διαφορετικών προγόνων μας βοηθά να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς του κινδύνου, βελτιώνοντας την πιθανότητα επιτυχούς θεραπευτικής ανάπτυξης». Ο καθηγητής Tucker είναι επίκουρος καθηγητής και βασικός διευθυντής γενετικής στο Masonic Medical Research Institute στην Utica της Νέας Υόρκης. Οι συγγραφείς σημείωσαν επίσης ότι οι βαθμολογίες γενετικού κινδύνου «παρέχουν αναξιόπιστη πρόβλεψη όταν αναπτύσσονται σε άλλες ομάδες πληθυσμού».

Οι ερευνητές είχαν πρόσβαση σε δεδομένα από άλλες μελέτες για να δημιουργήσουν την Κοινοπραξία Diabetes Meta-Analysis of Trans-Ethnic Association Studies (DIAMANTE). Ανέλυσαν τη γενετική σύνθεση 180.834 ατόμων με διαβήτη τύπου 2 και τη συνέκριναν με 1.159.055 άτομα χωρίς διαβήτη. Τοποθέτησαν τους ανθρώπους σε 1 από τις 5 ομάδες: Ευρωπαϊκές καταβολές (51,1%), Ανατολική ασιατική καταγωγή (28,4%), καταγωγή από τη Νότια Ασία (8,3%), Αφρικανική καταγωγή (6,6%) και ισπανική καταγωγή (5,6%).

Αποτελέσματα μελέτης διαβήτη τύπου 2

Συγκρίνοντας το DNA των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 με αυτό όσων δεν είχαν, οι ερευνητές εντόπισαν περισσότερους από 200 τόπους που ήταν γενετικά σημαντικοί όσον αφορά την ανάπτυξη της νόσου. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για το Ανθρώπινο Γονιδίωμα, ένας τόπος “είναι μια φυσική θέση ή τοποθεσία μέσα σε ένα γονιδίωμα (όπως ένα γονίδιο ή άλλο τμήμα DNA που μας ενδιαφέρει.).” «Αυτή η μελέτη προσδιορίζει 237 γονιδιωματικές περιοχές που σχετίζονται με αλλοιωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, με σχεδόν 100 στόχους βασισμένους σε στοιχεία που έχουν προτεραιότητα για τα επόμενα στάδια της θεραπευτικής ανάπτυξης», εξήγησε ο καθηγητής Tucker.

Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης γονίδια που μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2. «Έχουμε πλέον εντοπίσει 117 γονίδια που είναι πιθανό να προκαλέσουν διαβήτη τύπου 2, 40 από τα οποία δεν έχουν αναφερθεί στο παρελθόν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύουμε ότι αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην κατανόηση της βιολογίας αυτής της ασθένειας», λέει η καθηγήτρια Anubha Mahajan, ερευνήτρια ανθρώπινης γενετικής και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Αγγλία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Χειρουργείο αντιμετωπίζει παχυσαρκία και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

Apps που σχετίζονται με τον γλυκαιμικό έλεγχο

Η ζωή με διαβήτη αλλάζει χάρη στην ανάπτυξη της τεχνολογίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ. Το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D, σχηματίζοντας πόρους της κυτταρικής μεμβράνης, όπου οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα. Η IL-33 ενεργοποιεί τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση, επιταχύνοντας την ανάπτυξη καρκίνου.

Οι πολιτικοί ζουν περισσότερα χρόνια από τον γενικό πληθυσμό

Νέα μελέτη: Μεγάλο το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ομάδων ελίτ και γενικού πληθυσμού. Νέα μελέτη, διαπιστώνει ότι από τον 20ο αιώνα, οι πολιτικοί έχουν αυξανόμενο πλεονέκτημα επιβίωσης συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, στη γειτονική Ιταλία ο μέσος πολίτης είχε 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο από ό,τι ένας πολιτικός της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Η μέτρηση γλυκόζης συμβάλλει στην ανίχνευση των αντισωμάτων του κορωνοϊού

Covid-19: Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο προσδιορισμός πρωτεΐνης αντισώματος-ινβερτάσης που βασίζεται σε μετρητή γλυκόζης θα μπορούσε να ανιχνεύσει με ακρίβεια τα αντισώματα IgG κατά του SARS-CoV-2 και η απόδοσή του ήταν συγκρίσιμη με τα εμπορικά διαθέσιμα ELISA.

Ουσιαστικός ο ρόλος του λίπους στην ανάπτυξη καρκινικού όγκου

Καρκίνος: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και του MIT αποκαλύπτουν γιατί τα καρκινικά κύτταρα συχνά αναγκάζονται να εισαγάγουν λίπος για να αναπτυχθούν. Το εύρημά τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης του όγκου.

Ποιες είναι οι αιτίες της υπομελάγχρωσης;

Υπομελάγχρωση: . Η υπομελάγχρωση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των φυλών, αλλά μπορεί να είναι πιο αισθητή σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα λόγω της αντίθεσης μεταξύ του φυσικού χρώματος του δέρματος και των λευκών κηλίδων.

Εξέταση αίματος θα μπορούσε να διαγνώσει το Πάρκινσον

Νόσος του Πάρκινσον: Μια ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου του Κιέλου ανέπτυξε μια μέθοδο που εντοπίζει αξιόπιστα τις πρωτεϊνικές αλλαγές στο αίμα που είναι χαρακτηριστικές της νόσου του Πάρκινσον.

Ένα τεστ αίματος προβλέπει τον κίνδυνο καρκίνου στο ήπαρ

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος: Υπολογίζεται ότι το ένα τέταρτο των ενηλίκων στις ΗΠΑ πάσχει από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD), μια περίσσεια λίπους στα ηπατικά κύτταρα που μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή και ηπατική βλάβη, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος. Eρευνητές από το UT Southwestern έχουν αναπτύξει μια απλή εξέταση αίματος για να προβλέψουν ποιοι ασθενείς με NAFLD είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος.