Επιστημονικά Νέα

Διαβήτης παιδιά όραση: Ο διαβήτης τύπου 2 αυξάνει τα προβλήματα όρασης σε παιδιά

Διαβήτης παιδιά όραση: Ο διαβήτης τύπου 2 αυξάνει τα προβλήματα όρασης σε παιδιά

Διαβήτης παιδιά όραση: Τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη διαφοροποίησης μεταξύ των δύο τύπων διαβήτη όταν συζητάμε τον προσυμπτωματικό έλεγχο για οφθαλμικές παθήσεις με ασθενείς και οικογένειες.

Μια πάθηση που ονομάζεται “διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια” απειλεί συχνά την όραση των ενηλίκων με διαβήτη. Ωστόσο, νέα έρευνα υποδηλώνει ότι τα παιδιά με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην επιπλοκή της απώλειας όρασης. Στην πραγματικότητα, αυτά τα παιδιά είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν την πάθηση από τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1, διαπίστωσαν οι ερευνητές. “Τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη διαφοροποίησης μεταξύ των δύο τύπων διαβήτη όταν συζητάμε τον προσυμπτωματικό έλεγχο για οφθαλμικές παθήσεις με ασθενείς και οικογένειες”, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Patricia Bai. Είναι φοιτήτρια ιατρικής στο Mayo Clinic Alix School of Medicine στην Αριζόνα.

Ο τύπος 2 είναι η μορφή διαβήτη που συνδέεται περισσότερο με την παχυσαρκία. Εμφανίζεται όταν το σώμα σας δεν χρησιμοποιεί σωστά την ορμόνη ινσουλίνη. Όταν η ινσουλίνη δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά της, το σάκχαρο στο αίμα (γλυκόζη) συσσωρεύεται στο σώμα σας, όπου μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας. Η πάθηση, η οποία καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία στον αμφιβληστροειδή, είναι η κύρια αιτία απώλειας όρασης σε άτομα ηλικίας 18 έως 64 ετών, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία. Ο μόνος τρόπος για να κολλήσετε έγκαιρα τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι οι ετήσιες οφθαλμολογικές εξετάσεις.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τον κίνδυνο εμφάνισης οφθαλμικής νόσου που σχετίζεται με τον διαβήτη σε 525 άτομα ηλικίας 22 ετών ή μικρότερα που είχαν διαγνωστεί με οποιαδήποτε μορφή διαβήτη κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου 50 ετών. Μέσα στα πρώτα 15 χρόνια της διάγνωσης, ο κίνδυνος ανάπτυξης διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας ήταν 88% μεγαλύτερος στα παιδιά με διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με εκείνα που είχαν νόσο τύπου 1. Τα παιδιά με διαβήτη τύπου 2 είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να έχουν προχωρημένες μορφές διαβητικής οφθαλμικής νόσου και χρειάζονται χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της πάθησης.

Η νέα μελέτη είχε τους περιορισμούς της. Ο διαβήτης τύπου 1 εμφανίζεται συχνά γρήγορα, αλλά ο τύπος 2 είναι πιο ύπουλος, γι’ αυτό και συχνά χρειάζεται περισσότερος χρόνος για τη διάγνωση. Τα συμπτώματα τύπου 2 όπως συχνουρία, υπερβολική δίψα και κόπωση μπορεί να περάσουν απαρατήρητα, γεγονός που θα συντόμιζε το χρονοδιάγραμμα των επιπλοκών. Με τον τύπο 1, δεν παράγετε ινσουλίνη ή δεν παράγετε πολύ λίγη από αυτήν, και τα συμπτώματα μπορεί να είναι δραματικά, συνήθως οδηγώντας σε ταχύτερη διάγνωση.

“Η αύξηση των αφοσιωμένων προσπαθειών δημόσιας υγείας για τον έλεγχο για διαβήτη τύπου 2 και τη σύλληψη όσων παραμένουν αδιάγνωστοι μπορεί να βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι υπάρχουν στρατηγικές διαχείρισης για τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης οφθαλμικών επιπλοκών. Ελπίζουμε ότι τα ευρήματά μας θα παρέχουν υπόβαθρο για μελλοντικές μελέτες που επικεντρώνονται στην πρόληψη της οφθαλμικής νόσου στον νεανικό διαβήτη τύπου 2”. Σχολιάζοντας την έκθεση, ειδικοί που δεν συμμετείχαν στη νέα μελέτη σημείωσαν ότι ανησυχούν ότι η αύξηση των ποσοστών διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι επιπλοκών της όρασης στο μέλλον.

“Καθώς η επιδημία της παχυσαρκίας εξαπλώνεται στα παιδιά, τα ποσοστά του διαβήτη τύπου 2 εμφανίζονται σε νεότερους ασθενείς”, δήλωσε ο Δρ Τζόσουα Μίλερ, ιατρικός διευθυντής φροντίδας διαβήτη στο Stony Brook Medicine στη Νέα Υόρκη. Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, ο διαβήτης τύπου 2 δεν διαγιγνώσκεται πάντα αμέσως. “Μπορεί να χρειαστούν πάνω από πέντε έως 10 χρόνια για να διαγνωστεί ο τύπος 2, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτυχθούν επιπλοκές. Είμαστε ενάντια στον χρόνο”, πρόσθεσε ο Μίλερ.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιορτές εν μέσω γλυκών, πανδημίας και Σακχαρώδη Διαβήτη

Υπάρχει σχέση μεταξύ του διαβήτη και των ψυχιατρικών παθήσεων

Η βαριατρική χειρουργική κρίνεται αποτελεσματική στον διαβήτη τύπου 2

Διαβήτης τύπου 1: Νέα μελέτη αποκαλύπτει νέες γνώσεις σχετικά με τους μηχανισμούς που εμπλέκονται στη νόσο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αγγειίτιδα του Ashton Kutcher, μια σπάνια αυτοάνοση διαταραχή: Τι είναι;

Ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει την αγγειίτιδα με βάση τα συμπτώματα, το ιατρικό ιστορικό ενός ατόμου, τη φυσική εξέταση και τις εργαστηριακές εξετάσεις. Μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν σαρώσεις αιμοφόρων αγγείων και καρδιάς, καθώς και βιοψίες ιστών, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί σε περισσότερα παιδιά με κακή υγεία παγκοσμίως

Υπερθέρμανση του πλανήτη: Είναι επιτακτική ανάγκη τα παιδιά να ενθαρρύνονται να κάνουν καθημερινή σωματική δραστηριότητα για να χτίσουν και να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση.

Αλλαγές στην περίοδο μετά τη χορήγηση εμβολίου κατά του κορωνοϊού

Covid19: Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας διεξάγει μια μεγάλη μελέτη σε περισσότερες από 60.000 γυναίκες ηλικίας 12-80 ετών στη Νορβηγία για να διερευνήσει οποιαδήποτε συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού και των διαφορετικών τύπων αλλαγών της περιόδου.

Πώς οι αλλαγές στον τρόπο ζωής επηρεάζουν την αντίσταση στην ινσουλίνη;

Αντίσταση στην ινσουλίνη: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, ιδιαίτερα η διατροφή, μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στην πρόληψη, τη θεραπεία και ακόμη και την αναστροφή του διαβήτη τύπου 2.

Μελέτη νευροαπεικόνισης αποκαλύπτει διαφορές που σχετίζονται με την κόπωση ανά ηλικία και φύλο

Μελέτη νευροαπεικόνισης: Για να μελετήσουν τη σχέση μεταξύ ηλικίας και κόπωσης, οι ερευνητές του Ιδρύματος Kessler πραγματοποίησαν μια νέα μελέτη χρησιμοποιώντας δεδομένα νευροαπεικόνισης και αυτοαναφοράς.