Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Διατροφικό Πρόγραμμα: Πώς εξηγείται η δυσκολία τήρησής του

Διατροφικό Πρόγραμμα: Πώς εξηγείται η δυσκολία τήρησής του

Βεβαίως, τα ευρήματα δεν δείχνουν ότι οι άνθρωποι είμαστε αναγκασμένοι να δεχτούμε αυτές τις συνθήκες ως έχουν. Ο εγκέφαλος διαθέτει πλαστικότητα, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να προσαρμοστεί. Η φαιά ουσία είναι παρόμοια με τους μύες μας και μπορεί να αναπτυχθεί μέσω της «εξάσκησης».

Διατροφικό Πρόγραμμα: Οι διαφορές στην ανατομία του εγκεφάλου πιθανότατα να εξηγούν γιατί ορισμένοι άνθρωποι δυσκολεύονται να διατηρήσουν ένα συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα, ενώ άλλοι τα καταφέρνουν με ευκολία. Αυτό ήταν το συμπέρασμα, στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές, αφού βρήκαν ότι ο όγκος της φαιάς ουσίας σε δύο εγκεφαλικές δομές προέβλεπε την ικανότητα του ελέγχου όσον αφορά στις διατροφικές επιλογές. Οι δομές αυτές είναι ο πλαγιοραχιαίος προμετωπιαίος φλοιός (dlPFC) και ο μεσοκοιλιακός προμετωπιαίος φλοιός (vmPFC).

Αυτές οι δομές πιστεύεται ότι είναι σημαντικές στην αξιολόγηση των επιλογών και του αυτοελέγχου. Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Neuroscience, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα εντοπίζουν εγκεφαλικούς δείκτες που μπορούν να προβλέψουν «τη διαιτητική επιτυχία ή αποτυχία» και παρέχουν πιθανούς θεραπευτικούς στόχους για την παχυσαρκία και για άλλες διατροφικές διαταραχές. Η μελέτη επίσης ενισχύει τον ερευνητικό τομέα, ώστε αυτός να μπορεί να αξιολογεί και να αντιμετωπίζει με καλύτερους τρόπους διατροφικές διαταραχές που εμπλέκουν προβλήματα αυτοελέγχου, όπως η βουλιμία και η ανορεξία.

Η «νευροοικονομία» του φαγητού

Η μελέτη ανήκει στην επιστήμη των «νευροοικονομικών», η οποία αναλύει τις εγκεφαλικές λειτουργίες πίσω από τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Οι ερευνητές του πεδίου υποστηρίζουν ότι υπάρχουν δύο μηχανισμοί που κυριαρχούν ως προς την απόφαση του τι να καταναλώσουμε. Αρχικά, αξιολογούμε κάθε χαρακτηριστικό του προϊόντος. Ένα χαρακτηριστικό, για παράδειγμα, μπορεί να είναι το πόσο γευστικό ή το πόσο υγιεινό είναι.

Ύστερα, επιλέγουμε το προϊόν εκείνο που έχει την υψηλότερη συνολική αξία, αφού λάβουμε υπόψη μας τη σημασία που δίνουμε σε κάθε χαρακτηριστικό του. Ο καθηγητής Plassmann και οι συνάδελφοί του ήθελαν να ερευνήσουν ποιες εγκεφαλικές δομές εμπλέκονται σε τέτοιες επιλογές και αν υπάρχει κάτι σε αυτές που θα μπορούσε να προβλέψει την ικανότητά μας να κάνουμε υγιεινές επιλογές. Μελέτησαν δεδομένα νευροαπεικόνισης του εγκεφάλου υγιών συμμετεχόντων – 45 ανδρών και 78 γυναικών – καθώς, εκείνοι επέλεγαν το φαγητό τους.

Φαιά ουσία και διατροφικός αυτοέλεγχος

Κατά τη διάρκεια αυτών των πειραμάτων, οι συμμετέχοντες παρατήρησαν εικόνες διατροφικών προϊόντων και τους ζητήθηκε να τα αξιολογήσουν ανάλογα με το πόσο γευστικά και υγιεινά είναι. Τους ζητήθηκε επίσης να επιλέξουν έχοντας ως βάση το πόσο υγιεινά είναι. Όταν συνέκριναν τα δεδομένα των νευροαπεικονίσεων σε σχέση με τις επιλογές, οι επιστήμονες βρήκαν ότι ο όγκος της φαιάς ουσίας στις dlPFC και vmPFC αποτελούσε έναν ικανοποιητικό δείκτη των υγιεινών επιλογών.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες με μεγαλύτερο όγκο φαιάς ουσίας έτειναν να επιδεικνύουν μεγαλύτερο αυτοέλεγχο. Το έκαναν είτε δίνοντας μεγαλύτερη αξία στο πόσο υγιεινή ήταν η τροφή ή δίνοντας λιγότερη στο πόσο νόστιμη ήταν.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης μια συσχέτιση ανάμεσα στον όγκο της φαιάς ουσίας στις δύο εγκεφαλικές περιοχές και στον διατροφικό αυτοέλεγχο σε μια άλλη βάση δεδομένων με διαφορετικά αντικείμενα και με διαφορετικό είδος εργασίας που προέβλεπε αδυναμία ελέγχου της επιθυμίας για ανθυγιεινές, λιπαρές τροφές.

Βεβαίως, τα ευρήματα δεν δείχνουν ότι οι άνθρωποι είμαστε αναγκασμένοι να δεχτούμε αυτές τις συνθήκες ως έχουν. Ο εγκέφαλος διαθέτει πλαστικότητα, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να προσαρμοστεί. Η φαιά ουσία είναι παρόμοια με τους μύες μας και μπορεί να αναπτυχθεί μέσω της «εξάσκησης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Σύνδεση ανατομίας εγκεφάλου και διατροφικού αυτοελέγχου

Κάνεις δίαιτα αλλά δεν χάνεις κιλά – γιατί;

Οι υπερβολικές ποσότητες αλατιού επιδρούν στο γαστρεντερικό μας σύστημα, στο ανοσοποιητικό και, τελικά, στον εγκέφαλό μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς συνδέονται ο διαβήτης και η δερματίτιδα;

Διαβήτης δερματίτιδα: Η ατοπική δερματίτιδα (ή έκζεμα) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του δέρματος που προκαλεί ξηρότητα, κνησμό και φλεγμονή. Τα άτομα με διαβήτη είναι πιο επιρρεπή σε δερματικές παθήσεις,

Η κρίσιμη σύνδεση μεταξύ ανοσοποιητικού και ψυχχικής υγείας

Ψυχική υγεία ανοσοποιητικό: Η ψυχική υγεία και το ανοσοποιητικό σύστημα είναι στενά συνδεδεμένα, και η αλληλεπίδραση μεταξύ τους έχει αποκτήσει ιδιαίτερη προσοχή τα τελευταία χρόνια. Η καλή ψυχική υγεία μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού

8 σημάδια πως το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι αδύναμο

Ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία και την πρόληψη ασθενειών. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι αδύναμο

Το σύμπτωμα της αναιμίας που δεν θα περιμένατε

Αναιμία αδυναμία συγκέντρωσης: Η αναιμία είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη μειωμένη ποσότητα αιμοσφαιρίνης ή ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα, γεγονός που οδηγεί σε μειωμένη παροχή οξυγόνου στους ιστούς του σώματος.

Mήπως η δυσκολία συγκέντρωσης φανερώνει προβλήματα στην καρδιά;

Καρδιά δυσκολία συγκέντρωσης: Η καλή υγεία της καρδιάς και η συγκέντρωση είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, καθώς η καρδιά παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του σώματος. Μια υγιής καρδιά εξασφαλίζει τη σωστή κυκλοφορία του αίματος,

Ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας: Πώς οι νέες εξελίξεις μπορούν να σταματήσουν την απώλεια όρασης;

Ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας: Η πρόσφατη πρόοδος στην επιστημονική έρευνα φέρνει πιο κοντά την ανακάλυψη αποτελεσματικών θεραπειών για την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η οποία αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες απώλειας όρασης στους ηλικιωμένους.

Close Icon