Επιστημονικά Νέα

Μελέτη υγείας: Νέος τρόπος αξιολόγησης των διατροφικών συνηθειών

Μελέτη υγείας: Νέος τρόπος αξιολόγησης των διατροφικών συνηθειών

Μελέτη υγείας: Ένα νέο σύνολο μετα-αναλύσεων διευκρινίζει τις συχνά περίπλοκες και αντιφατικές οδηγίες για την υγεία που συνδέουν ορισμένες δίαιτες, συμπεριφορές και καταστάσεις με την ασθένεια.

Ένα νέο σύνολο μετα-αναλύσεων διευκρινίζει τις συχνά περίπλοκες και αντιφατικές οδηγίες για την υγεία που συνδέουν ορισμένες δίαιτες, συμπεριφορές και καταστάσεις με την ασθένεια. Οι αναλύσεις, που διεξήχθησαν από ερευνητές από το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας (IHME) στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, δημοσιεύτηκαν σήμερα στο Nature Medicine.

Διατροφή και υγιεινές συνήθειες

Το IHME ανέλυσε την ισχύ των αποδεικτικών στοιχείων για 180 ζεύγη παραγόντων κινδύνου και αποτελέσματα για την υγεία – όπως το κάπνισμα και ο καρκίνος του πνεύμονα, η διατροφή χαμηλή σε λαχανικά και ο διαβήτης τύπου 2 και η υψηλή συστολική αρτηριακή πίεση και η ισχαιμική καρδιοπάθεια. Τα ευρήματα παρουσιάζονται σε ένα εύκολα κατανοητό σύστημα αξιολόγησης με αστέρια που δείχνει την ισχύ των αποδεικτικών στοιχείων για κάθε σύνδεσμο.

Το νέο σύστημα αξιολόγησης με αστέρια στοχεύει να βοηθήσει τους ανθρώπους να λαμβάνουν προσωπικές αποφάσεις για την υγεία, να ενημερώνουν την πολιτική για την υγεία και να καθοδηγούν τις μελλοντικές έρευνες. «Υπήρξε εκτενής έρευνα σχετικά με τη σχέση μεταξύ των διαφόρων κινδύνων και των αποτελεσμάτων για την υγεία, αλλά τα ευρήματα είναι συχνά πολύ διαφορετικά μεταξύ των μελετών», εξήγησε ο Δρ. Christopher Murray, Διευθυντής του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Ένας από τους στόχους αυτού του νέου συστήματος αξιολόγησης με αστέρια είναι να ξεκαθαρίσει τη σύγχυση και να βοηθήσει τους καταναλωτές να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τη διατροφή, την άσκηση και άλλες δραστηριότητες που μπορούν να επηρεάσουν τη μακροπρόθεσμη υγεία τους». Σε πολλούς τομείς, το IHME διαπίστωσε ότι η σχέση μεταξύ ενός παράγοντα κινδύνου και ενός αποτελέσματος για την υγεία ήταν πιο αδύναμη από ό,τι κάποιοι θα μπορούσαν να πιστέψουν. Σχεδόν τα δύο τρίτα των ζευγών κινδύνου-αποτελέσματος που ερευνήθηκαν – 112 από τα 180 – έλαβαν μόνο βαθμολογία ενός ή δύο αστέρων.

Αυτά περιλαμβάνουν ευρέως δημοσιευμένα ζεύγη, όπως δίαιτα πλούσια σε μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας και ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο (ένα αστέρι). Σε άλλες περιπτώσεις, η ανάλυση της IHME επιβεβαίωσε την ευρέως διαδεδομένη συναίνεση. Οκτώ ζευγάρια κινδύνου-έκβασης έλαβαν βαθμολογία πέντε αστέρων, συμπεριλαμβανομένου του καπνίσματος και του καρκίνου του πνεύμονα και της υψηλής συστολικής αρτηριακής πίεσης και της ισχαιμικής καρδιακής νόσου. Μια λίστα με τις αξιολογήσεις με αστέρια, συμπεριλαμβανομένου ενός εργαλείου οπτικοποίησης δεδομένων, βρίσκεται στον ιστότοπο της IHME.

Πρόσθετες αξιολογήσεις με αστέρια θα προστεθούν στο εγγύς μέλλον. Η ανάλυση λαμβάνει υπόψη τόσο το μέγεθος του κινδύνου που έχουν δείξει οι μέχρι σήμερα μελέτες, όσο και τη συνέπεια των ευρημάτων μεταξύ αυτών των μελετών. Οι αξιολογήσεις με αστέρια βασίζονται στην πιο συντηρητική ερμηνεία των διαθέσιμων στοιχείων, για να περιοριστεί ο αντίκτυπος του λάθους ή της μεροληψίας στα υποκείμενα δεδομένα. Η βαθμολογία ενός αστεριού υποδεικνύει ότι μπορεί να μην υπάρχει αληθινή συσχέτιση μεταξύ της συμπεριφοράς ή της κατάστασης και του αποτελέσματος της υγείας.

Δύο αστέρια υποδεικνύουν ότι η συμπεριφορά ή η κατάσταση σχετίζεται τουλάχιστον με μια αλλαγή 0-15% στην πιθανότητα ενός αποτελέσματος υγείας, ενώ τα τρία αστέρια υποδεικνύουν τουλάχιστον μια αλλαγή 15-50%, τα τέσσερα αστέρια υποδεικνύουν μια αλλαγή τουλάχιστον 50-85%. , και πέντε αστέρια υποδεικνύουν μια αλλαγή περισσότερο από 85%. Για παράδειγμα, η βαθμολογία πέντε αστέρων για το κάπνισμα και τον καρκίνο του πνεύμονα σημαίνει ότι το κάπνισμα αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης ή θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα κατά περισσότερο από 85%. Στο άλλο άκρο της κλίμακας, η βαθμολογία ενός αστεριού για το κόκκινο κρέας και το ισχαιμικό εγκεφαλικό σημαίνει ότι μπορεί να μην υπάρχει συσχέτιση – σε αυτήν την περίπτωση, επειδή οι μελέτες αυτής της σύνδεσης έχουν δώσει ασυνεπή αποτελέσματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καταστροφική επισιτιστική κρίση για πρώτη φορά την Αϊτή

Ψητές αγκινάρες με πολλά μυρωδικά!

4 Τρόποι για να ζήσετε ακόμα περισσότερο!

Δημιουργήστε μία χορταστική πίτα για το οικογενειακό σας τραπέζι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έκζεμα: Αιτίες, συμπτώματα και διαχείριση

Έκζεμα: Η ζωή με έκζεμα μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά με την κατάλληλη κατανόηση και διαχείριση, τα άτομα μπορούν να ελέγξουν τα συμπτώματά τους και να ζήσουν μια άνετη ζωή.

Η τεχνολογία παπουτσιών μειώνει τον κίνδυνο διαβητικού έλκους στο πόδι

Ο στόχος της τεχνολογίας εσωτερικής σόλας είναι να μετριάσει τον κίνδυνο διαβητικού έλκους στο πόδι αντιμετωπίζοντας μια από τις πιο σημαντικές αιτίες: τη διάσπαση του δέρματος και των μαλακών ιστών λόγω επαναλαμβανόμενου στρες στο πόδι κατά το περπάτημα.

ΣΚΠ: Σημάδια εμφανίζονται στο αίμα χρόνια πριν από τα συμπτώματα

ΣΚΠ: Σε περίπου 1 στις 10 περιπτώσεις σκλήρυνσης κατά πλάκας, το σώμα αρχίζει να παράγει ένα διακριτικό σύνολο αντισωμάτων ενάντια στις δικές του πρωτεΐνες χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.