Επιστημονικά Νέα

Δανία Μινκ: Εντοπισμός σε εκτροφεία βιζόν μεταλλαγμένου κορωνοϊού

Δανία Μινκ: Εντοπισμός σε εκτροφεία βιζόν μεταλλαγμένου κορωνοϊού

Το στέλεχος της μετάλλαξης του νέου κορωνοϊού, που οδήγησε τη Δανία να θανατώσει το σύνολο των βιζόν που εκτρέφονται στη χώρα, έχει εντοπιστεί ωστόσο μέχρι τώρα μόνο σε 12 ανθρώπους και σε πέντε εκτροφεία βιζόν.

Δανία Μινκ: Το Statens Serum Institute, η αρχή της Δανίας για τις μολυσματικές ασθένειες, έχει βρει στελέχη του νέου κορωνοϊού που σχετίζονται με τα βιζόν σε 214 ανθρώπους από τον Ιούνιο, σύμφωνα με έκθεση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του και επικαιροποιήθηκε στις 5 Νοεμβρίου. Το στέλεχος της μετάλλαξης του νέου κορωνοϊού, που οδήγησε τη Δανία να θανατώσει το σύνολο των βιζόν που εκτρέφονται στη χώρα, έχει εντοπιστεί ωστόσο μέχρι τώρα μόνο σε 12 ανθρώπους και σε πέντε εκτροφεία βιζόν.

Στο μεταξύ, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι από σήμερα όσοι ταξιδιώτες φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη Δανία θα τίθενται σε αυτοαπομόνωση.

«Οι επιβάτες που φθάνουν στο ΗΒ από τη Δανία από τις 4.00 π.μ. της 6ης Νοεμβρίου 2020, θα πρέπει σύμφωνα με τον νόμο να τίθενται σε αυτοαπομόνωση για 14 ημέρες προτού ακολουθήσουν τους εγχώριους περιορισμούς που ισχύουν τώρα», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς. «Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό θα είναι ανησυχητικό, τόσο για τους ανθρώπους που βρίσκονται στη Δανία, όσο και για το ευρύτερο κοινό στο ΗΒ και αυτός είναι ο λόγος που προχωρήσαμε γρήγορα για να προστατεύσουμε τη χώρα μας και να εμποδίσουμε την εξάπλωση του ιού στο ΗΒ», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, υποχρεωτική είναι η μαζική θανάτωση χιλιάδων ζώων σε φάρμες εκτροφής στη βόρεια Δανία μετά την καταγραφή κρουσμάτων κορονοϊού σε περισσότερες από 63 φάρμες. Υπολογίζεται πως συνολικά θα θανατωθούν τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια ζώα.

Στις μονάδες όπου έχουν εντοπιστεί μολυσμένα ζώα τις θανατώσεις αναλαμβάνει η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Δανίας ενώ σε όσες έχουν υγιή ζώα αλλά βρίσκονται σε απόσταση έως οκτώ χιλιομέτρων οι ίδιοι οι εκτροφείς πρέπει να αναλάβουν τη θανάτωση. Ο Πόουλ Φρέντρικσεν, εκτροφέας μινκ, ανησυχεί για τις κρατικές αποζημιώσεις.

«Πιστεύω πως θα μπορούσα να πείσω όλους τους κτηνοτρόφους να παίξουν με τους ίδιους κανόνες αν μπορούσαμε να εμπιστευθούμε τους πολιτικούς ότι δεν θα μας κοροϊδέψουν σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις». Για τους εκτροφείς με υγιή ζώα η αποζημίωση θα είναι στο 100% της ζημίας. Η Δανία είναι η μεγαλύτερη εξαγωγός γούνας μινκ με 1.500 εκτροφείς που παράγουν το 40% της γούνας μινκ στον κόσμο. Οι μεγαλύτερες εξαγωγές είναι προς την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ. Για τους επιστήμονες υπό διερεύνηση παραμένει πώς μολύνθηκαν τα μινκ κι αν μπορούν να μεταδώσουν τον κορονοϊό σε ανθρώπους καθώς ορισμένοι εργάτες στις φάρμες έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τρόμος στη Δανία ανακάλυψαν ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του COVID-19 σε μινκ

Τσιόδρας: Με μαθηματική ακρίβεια θα πιεστεί το Σύστημα Υγείας

Οι λόγοι που αυξάνουν την μεταδοτικότητα του κορωνοϊού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τονώστε την υγεία του στήθους σας

Στήθος: Είτε έχετε μεγάλο είτε μικρό στήθος, να ξέρετε ότι είναι όμορφο, ανεξάρτητα από το σχήμα ή το μέγεθος. Κάποιοι νιώθουν άνετα μέσα σε αυτό. Ωστόσο, για πολλούς, το μικρό στήθος μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται ανασφαλείς.

Ποιο είναι το αυτοάνοσο που επηρεάζει τις αρθρώσεις;

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει την επένδυση των αρθρώσεων σας, προκαλώντας επώδυνο πρήξιμο που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε διάβρωση των οστών και παραμόρφωση των αρθρώσεων.

Οφέλη από την αποικιακή εκμετάλλευση στην Ιατρική Σχολή του Λονδίνου

Έρευνα: Το London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) υποστήριξε και επωφελήθηκε άμεσα από την εκμετάλλευση και την υποταγή των αποικισμένων χωρών από τη βρετανική αυτοκρατορία, σύμφωνα με μια έκθεση για την ιστορία της.