Επιστημονικά Νέα

Covid-19: Η νόσος και ο εμβολιασμός συνδέονται με καρδιακή πάθηση

Covid-19: Η νόσος και ο εμβολιασμός συνδέονται με καρδιακή πάθηση

Ελπίζουμε ότι τα σαφέστερα δεδομένα και η καλύτερη κατανόηση θα ενισχύσουν τελικά την ιατρική εμπιστοσύνη και την ποιότητα της περίθαλψης, καθώς και την επικοινωνία γύρω από τα εμβόλια", δήλωσε ο Kwan. "Τελικά, ο στόχος μας είναι να βελτιστοποιήσουμε την πρόσληψη εμβολίων".

Covid-19: Ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρδιάς Smidt του Cedars-Sinai επικύρωσαν τη σύνδεση μεταξύ μιας εξουθενωτικής καρδιακής πάθησης και της covid-19 και, σε μικρότερο βαθμό, μια νέα σύνδεση μεταξύ της ίδιας πάθησης και του εμβολιασμού για την covid-19. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Καρδιαγγειακή Έρευνα , υποδηλώνουν ότι ένα μικρό ποσοστό ασθενών που εμβολιάζονται κατά της covid-19 μπορεί να αναπτύξει σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας (Postural orthostatic tachycardia syndrome) (POTS). Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι διαγνωσμένοι με covid-19 έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την ίδια καρδιακή πάθηση μετά τη μόλυνση παρά μετά τον εμβολιασμό, τονίζοντας τη σημασία του εμβολίου.

“Το κύριο μήνυμα εδώ είναι ότι ενώ βλέπουμε μια πιθανή σχέση μεταξύ του εμβολιασμού covid-19 και του συνδρόμου ορθοστατικής ταχυκαρδίας POTS, η πρόληψη της covid-19 μέσω του εμβολιασμού εξακολουθεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου ορθοστατικής ταχυκαρδίας (POTS)”, δήλωσε ο Alan C. Kwan, MD, πρώτος και αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης και ειδικός καρδιαγγειακών παθήσεων στο Cedars-Sinai. Το σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας είναι μια πάθηση που σχετίζεται με το νευρικό σύστημα και επηρεάζει συχνότερα τις νεαρές γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία. Το πιο αναγνωρίσιμο σύμπτωμα του συνδρόμου ορθοστατικής ταχυκαρδίας (POTS) είναι η ταχεία αύξηση του καρδιακού παλμού κατά περισσότερο από 30 παλμούς ανά λεπτό ή ο καρδιακός ρυθμός που υπερβαίνει τους 120 παλμούς ανά λεπτό, εντός 10 λεπτών από την ορθοστασία. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν λιποθυμία, ζάλη και κόπωση, αν και ορισμένοι ασθενείς με σοβαρή νόσο μπορεί επίσης να εμφανίσουν ημικρανία, αυξημένη ούρηση, ιδρωμένα άκρα, άγχος και τρόμο. Για να επικυρώσουν τα ευρήματά τους, οι συγγραφείς της μελέτης χρησιμοποίησαν δεδομένα από 284.592 εμβολιασμένους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία εντός του ευρύτερου συστήματος υγείας Cedars-Sinai μεταξύ των ετών 2020 και 2022, καθώς και 12.460 ασθενείς του Cedars-Sinai με covid-19.

“Από αυτή την ανάλυση διαπιστώσαμε ότι οι πιθανότητες ανάπτυξης του συνδρόμου ορθοστατικής ταχυκαρδίας (POTS) είναι υψηλότερες 90 ημέρες μετά την έκθεση στο εμβόλιο από ό,τι τις 90 ημέρες πριν από την έκθεση”, δήλωσε ο Kwan. “Διαπιστώσαμε επίσης ότι οι σχετικές πιθανότητες εμφάνισης του συνδρόμου ορθοστατικής ταχυκαρδίας (POTS) ήταν υψηλότερες από ό,τι θα εξηγούνταν από την αύξηση των επισκέψεων σε γιατρούς μετά τον εμβολιασμό ή τη μόλυνση”. Ο Kwan τονίζει ότι παρά το εύρημα αυτό, τα ποσοστά του συνδρόμου ορθοστατικής ταχυκαρδίας (POTS) μετά τον εμβολιασμό ήταν πολύ χαμηλότερα από τα ποσοστά νέας διάγνωσης του συνδρόμου (POTS) μετά την covid-19. “Αυτή η γνώση προσδιορίζει μια πιθανή -αλλά ακόμη σχετικά ισχνή- συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού covid-19 και του συνδρόμου ορθοστατικής ταχυκαρδίας (POTS)”, δήλωσε ο Kwan. Πολλοί ασθενείς -ιδιαίτερα εκείνοι που εμφάνισαν το συνδρόμο ορθοστατικής ταχυκαρδίας (POTS) πριν από την πανδημία covid-19 ξόδεψαν χρόνια προσπαθώντας να διαγνωστούν σωστά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης δεν είναι εξοικειωμένοι με τη νόσο και τα συμπτώματά της, τα οποία συχνά μπορούν να αποδοθούν εσφαλμένα στο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ή σε άλλες καταστάσεις. Ωστόσο, η covid-19 διεύρυνε την κατανόηση του ιατρικού τομέα για το σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας (POTS).

“Με έναν απροσδόκητο αλλά σημαντικό τρόπο, η πανδημία της covid-19 έφερε μεγάλη ευαισθητοποίηση στο POTS – τόσο στους ασθενείς όσο και στους παρόχους”, δήλωσε ο Peng-Sheng Chen, MD, ειδικός στην πάθηση, ο οποίος διευθύνει μία από τις λίγες εξειδικευμένες κλινικές του συνδρόμου ορθοστατικής ταχυκαρδίας (POTS) στη χώρα. “Δεδομένης της ευρύτερης κατανόησης της νόσου, πολλοί ασθενείς μπορούν να διαγνωστούν ταχύτερα επιτρέποντας προγενέστερες παρεμβάσεις που μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τα συμπτώματά τους”. Πολλές αποτελεσματικές παρεμβάσεις περιλαμβάνουν τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής, λέει ο Chen, περιλαμβάνουν την αποφυγή εκλυτικών παραγόντων όπως η παρατεταμένη ορθοστασία, η υπερβολική ζέστη, το υπερβολικό κρύο και τα αλκοολούχα ποτά. Πρόσθετα συνιστώμενα μέτρα μπορεί να περιλαμβάνουν τη διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και τη χρήση ενδυμάτων συμπίεσης της κοιλιάς ή του κάτω μέρους του σώματος. Ορισμένες ιατρικές θεραπείες μπορούν επίσης να εξεταστούν.

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία για το σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας (POTS) στο Ινστιτούτο Καρδιάς Smidt (Smidt Heart Institute) συχνά ενθαρρύνονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα καρδιακής αποκατάστασης, το οποίο στοχεύει στην ενδυνάμωση του σώματος και της καρδιάς. Ενώ η μελέτη ‘Nature Καρδιαγγειακή έρευνα’ ρίχνει ένα σημαντικό φως στους εμβολιασμούς και το σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας (POTS), οι ερευνητές λένε ότι έχει τους περιορισμούς της. Η ελπίδα, ωστόσο, είναι αυτή η νέα γνώση να βοηθήσει στη βελτίωση των συζητήσεων γύρω από την covid-19 και τα εμβόλια. “Αναγνωρίζουμε ως κλινικοί γιατροί ότι οι παρενέργειες από τα εμβόλια μπορεί να ποικίλλουν σε είδος και σοβαρότητα, ακόμη και αν εξακολουθούν να είναι ασυνήθιστες συνολικά. Ελπίζουμε ότι τα σαφέστερα δεδομένα και η καλύτερη κατανόηση θα ενισχύσουν τελικά την ιατρική εμπιστοσύνη και την ποιότητα της περίθαλψης, καθώς και την επικοινωνία γύρω από τα εμβόλια”, δήλωσε ο Kwan. “Τελικά, ο στόχος μας είναι να βελτιστοποιήσουμε την πρόσληψη εμβολίων”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μυοκαρδίτιδα περικαρδίτιδα: Παραμένουν σπάνιες και ήπιες επιπλοκές των εμβολίων

Οδηγίες θεραπείας για ασθενείς με μυοκαρδίτιδα 17 ετών που διαγνώστηκαν με καρδιακά προβλήματα μετά τη λήψη εμβολίου COVID

Κορωνοιός :Εμβόλια και φάρμακα για την αντιμετώπιση του

Υπάρχουν περίπου 32.000 περισσότεροι θάνατοι από καρδιακές παθήσεις στις ΗΠΑ σε σχέση με το προηγούμενο έτος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επιστήμονες ανέπτυξαν σκεύασμα για την απώλεια βάρους που ξεγελά τους μύες ώστε να νομίζουν ότι εργάζονται σκληρά

Η ίδια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις και το Πανεπιστήμιο του Σεντ Λούις είχε δείξει προηγουμένως σε μια δοκιμή σε ποντίκια ότι το φάρμακό τους αύξησε την αντοχή των ποντικιών, τα οποία μπόρεσαν να τρέξουν για 70 % περισσότερο και 45 % μακρύτερα σε σύγκριση με εκείνα που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Η υπέρταση στην εφηβεία προμηνύει προβλήματα

Αρτηριακή πίεση: Η η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της έγκαιρης αναγνώρισης και παρέμβασης για την υψηλή αρτηριακή πίεση στους εφήβους, μειώνοντας δυνητικά τους μακροπρόθεσμους καρδιαγγειακούς κινδύνους τους.

Γενετικές σχέσεις μεταξύ της σχιζοφρένειας και της καρδιαγγειακής νόσου

Καρδιά σχιζοφρένεια: Η μελέτη αποκάλυψε γενετική επικάλυψη μεταξύ παραγόντων κινδύνου σχιζοφρένειας και καρδιαγγειακής νόσου (CVD), ιδιαίτερα του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και του καπνίσματος.

Επιστήμονες ανακαλύπτουν πιθανό νέο στόχο για τη θεραπεία της εξουθενωτικής δερματικής νόσου Hidradenitis Suppurativa

"Μεγάλο μέρος της έρευνας που διεξάγουμε εδώ στο εργαστήριο Fletcher επικεντρώνεται στη βελτίωση της κατανόησης αυτής της εξουθενωτικής νόσου και στον εντοπισμό πιθανών νέων θεραπευτικών επιλογών. Ελπίζουμε ότι αυτή η μελέτη μπορεί να παρακινήσει περαιτέρω κλινικές έρευνες σχετικά με την καταλληλότητα της στόχευσης του φλεγμονώματος NLRP3 για τη θεραπεία της εξουθενωτικής δερματικής νόσου HS".