Επιστημονικά Νέα

Άσθμα ενηλίκων: Μπορεί να εμφανισθεί το άσθμα στην ενήλικη ζωή;

Άσθμα ενηλίκων: Μπορεί να εμφανισθεί το άσθμα στην ενήλικη ζωή;

Άσθμα ενηλίκων: Το άσθμα ενηλίκων είναι μια διαχειρίσιμη κατάσταση και με τη σωστή θεραπεία και υποστήριξη, τα περισσότερα άτομα μπορούν να ζήσουν υγιή, δραστήρια ζωή.

Το άσθμα μπορεί να αναπτυχθεί στην ενήλικη ζωή και αυτό το φαινόμενο αναφέρεται συνήθως ως άσθμα ενηλίκων. Ενώ το άσθμα συνδέεται συχνά με την παιδική ηλικία, δεν περιορίζεται σε κάποια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα και πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν πρώτα συμπτώματα άσθματος ως ενήλικες. Ακολουθεί μια πιο προσεκτική ματιά στο άσθμα ενηλίκων, τις αιτίες, τα συμπτώματα και τη διαχείρισή του.

Αιτίες άσθματος έναρξης ενηλίκων:

 • Περιβαλλοντικοί παράγοντες: Η έκθεση σε ερεθιστικά ή αλλεργιογόνα στο περιβάλλον μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη άσθματος στους ενήλικες. Οι συνήθεις παράγοντες ενεργοποίησης περιλαμβάνουν αλλεργιογόνα όπως η γύρη, τα ακάρεα σκόνης, η μούχλα, το τρίχωμα των κατοικίδιων, ο καπνός και η ατμοσφαιρική ρύπανση.
 • Επαγγελματικές εκθέσεις: Ορισμένα περιβάλλοντα στο χώρο εργασίας μπορεί να εκθέσουν τους ενήλικες σε ερεθιστικά ή αλλεργιογόνα που μπορεί να οδηγήσουν σε άσθμα. Αυτό είναι γνωστό ως επαγγελματικό άσθμα και μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορους κλάδους, όπως η γεωργία, η μεταποίηση ή η υγειονομική περίθαλψη.
 • Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Οι αναπνευστικές λοιμώξεις, όπως οι ιογενείς λοιμώξεις όπως το κοινό κρυολόγημα, μπορεί μερικές φορές να οδηγήσουν σε συμπτώματα άσθματος σε ενήλικες. Αυτό είναι γνωστό ως άσθμα που προκαλείται από ιούς.
 • Γενετικοί Παράγοντες: Αν και λιγότερο συνηθισμένοι, η γενετική μπορεί επίσης να διαδραματίσει ρόλο στην ανάπτυξη άσθματος από ενήλικες, ειδικά εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό της πάθησης.
 • Ορμονικές αλλαγές: Ορισμένες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν την εμφάνιση ή την επιδείνωση των συμπτωμάτων του άσθματος κατά τη διάρκεια ορμονικών αλλαγών, όπως η εγκυμοσύνη ή η εμμηνόπαυση.

Συμπτώματα άσθματος έναρξης ενηλίκων:

Τα συμπτώματα του άσθματος ενηλίκων είναι παρόμοια με αυτά του άσθματος στην παιδική ηλικία και μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Βήχας: Συχνά επίμονος και μπορεί να επιδεινωθεί τη νύχτα ή νωρίς το πρωί.
 • Συριγμός: Ένας δυνατός ήχος σφυρίσματος κατά την αναπνοή, ιδιαίτερα κατά την εκπνοή.
 • Δύσπνοια: Δυσκολία στην αναπνοή, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας.
 • Σφίξιμο στο στήθος: Αίσθημα πίεσης ή συστολής στο στήθος.
 • Αυξημένη παραγωγή βλέννας: Αυξημένη παραγωγή βλέννας, που οδηγεί σε φλέγματα ή βλέννα στους αεραγωγούς.
 • Δυσκολία στον ύπνο: Τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν τη νύχτα, οδηγώντας σε διαταραχές του ύπνου.

Διάγνωση και διαχείριση:

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε άσθμα ενηλίκων ή αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω, είναι απαραίτητο να αναζητήσετε ιατρική αξιολόγηση. Ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης, συνήθως ένας πνευμονολόγος ή ένας αλλεργιολόγος, θα πραγματοποιήσει διάφορες εξετάσεις για τη διάγνωση του άσθματος. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν δοκιμές πνευμονικής λειτουργίας, όπως σπιρομέτρηση και μετρήσεις μέγιστης ροής, καθώς και τεστ αλλεργίας για τον εντοπισμό πιθανών παραγόντων.

Μόλις διαγνωστεί, η διαχείριση του άσθματος από ενήλικες περιλαμβάνει:

 • Φάρμακα: Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για το άσθμα, συμπεριλαμβανομένων βρογχοδιασταλτικών βραχείας δράσης για γρήγορη ανακούφιση των συμπτωμάτων και μακροπρόθεσμα φάρμακα ελέγχου για τη διαχείριση της φλεγμονής και την πρόληψη των συμπτωμάτων.
 • Τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής: Ο εντοπισμός και η αποφυγή των ερεθισμάτων είναι ζωτικής σημασίας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την πραγματοποίηση αλλαγών στο περιβάλλον του σπιτιού, στον εργασιακό σας χώρο ή στις καθημερινές σας συνήθειες. Για παράδειγμα, η χρήση συσκευών καθαρισμού αέρα, η αποφυγή του καπνίσματος ή του παθητικού καπνίσματος και η εφαρμογή καλών μέτρων ελέγχου της αλλεργίας.
 • Σχέδιο δράσης για το άσθμα: Ανάπτυξη ενός εξατομικευμένου σχεδίου δράσης για το άσθμα σε συνεννόηση με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό το σχέδιο περιγράφει πώς να διαχειριστείτε το άσθμα σας, ποια φάρμακα πρέπει να πάρετε και πότε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια σε περίπτωση παροξύνσεων.
 • Τακτική παρακολούθηση: Τακτικοί έλεγχοι με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για την αξιολόγηση του ελέγχου του άσθματος και την προσαρμογή της θεραπείας όπως απαιτείται.
 • Εκπαίδευση: Η κατανόηση της κατάστασής σας, η αναγνώριση των συμπτωμάτων και η γνώση του πώς να χρησιμοποιείτε σωστά τα φάρμακά σας είναι βασικές πτυχές της διαχείρισης του άσθματος.

Το άσθμα ενηλίκων είναι μια διαχειρίσιμη κατάσταση και με τη σωστή θεραπεία και υποστήριξη, τα περισσότερα άτομα μπορούν να ζήσουν υγιή, δραστήρια ζωή. Είναι σημαντικό να συνεργαστείτε στενά με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να αναπτύξετε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του άσθματος προσαρμοσμένο στις συγκεκριμένες ανάγκες σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς το κάπνισμα στην εφηβεία επηρεάζει τους μελλοντικούς απογόνους;

Πώς τα φυτά εσωτερικού χώρου επηρεάζουν τα άτομα με άσθμα;

Τι προβλήματα δημιουργεί η υγρασία στον οργανισμό μας;

Πώς τα σπρέι σώματος επηρεάζουν την υγεία μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Η κατανόηση και η αντιμετώπιση των πρώιμων σημείων του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής αποτρέποντας μακροχρόνιες βλάβες.

Έκζεμα: Αιτίες, συμπτώματα και διαχείριση

Έκζεμα: Η ζωή με έκζεμα μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά με την κατάλληλη κατανόηση και διαχείριση, τα άτομα μπορούν να ελέγξουν τα συμπτώματά τους και να ζήσουν μια άνετη ζωή.