Επιστημονικά Νέα

Απλή Εξέταση Αίματος: Υπόσχεται να ελέγξει κοινές και επικίνδυνες επιπλοκές της εγκυμοσύνης

Απλή Εξέταση Αίματος: Υπόσχεται να ελέγξει κοινές και επικίνδυνες επιπλοκές της εγκυμοσύνης

"Πρόκειται για την πρώτη αναδρομική μελέτη που συνδέει τα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου με τους κινδύνους τριών τύπων επιπλοκών της εγκυμοσύνης", δήλωσε ο Xuan. "Θέτει τα θεμέλια για την πρόληψη των ασθενειών που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη στο μέλλον".

Απλή Εξέταση Αίματος: Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ningbo της Κίνας εντόπισαν βιοδείκτες που θα μπορούσαν να παρέχουν ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τρεις κοινές και επικίνδυνες επιπλοκές της εγκυμοσύνης: την προεκλαμψία, τον διαβήτη κύησης και μια ηπατική πάθηση που ονομάζεται ενδοηπατική χολόσταση. Και οι τρεις καταστάσεις είναι επικίνδυνες- η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι το κλειδί για την πρόληψη κακών αποτελεσμάτων και δια βίου συνεπειών. Τα αίτιά τους δεν είναι πλήρως κατανοητά, ούτε και η σύνδεσή τους με το μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο επηρεάζεται από την εγκυμοσύνη και τις καταστάσεις που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη.

Μια ομάδα με επικεφαλής τον Dr. Siqian Chen στο Affiliated Hospital of Medical School αποφάσισε να διερευνήσει κατά πόσον συγκεκριμένες αλλαγές στο μικροβίωμα -που ανιχνεύονται με τη χρήση των επιπέδων λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας, μεταβολιτών που παράγονται μετά τη ζύμωση του μικροβιόκοσμου- θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βιοδείκτες για τις επιπλοκές της εγκυμοσύνης. “Αναλύσαμε και συσχετίσαμε την κατανομή των λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής εγκυμοσύνης και κατά τη διάρκεια τριών συγκεκριμένων τύπων περίπλοκης εγκυμοσύνης, του διαβήτη κύησης, της προεκλαμψίας και της ενδοηπατικής χολόστασης”, δήλωσε ο Dr. Rongrong Xuan, κύριος συγγραφέας της μελέτης, που δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό ‘Σύνορα στην κυτταρική μικροβιολογία και τη μικροβιολογία λοιμώξεων’ Frontiers in Cellular and Infection Microbiology. “Τα μεταβολικά προϊόντα της εντερικής χλωρίδας, τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζονται στενά με αυτές τις επιπλοκές της εγκυμοσύνης. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πιθανοί δείκτες των επιπλοκών της εγκυμοσύνης”.

Συσχετίσεις με τις επιπλοκές

Η ομάδα στρατολόγησε 112 γυναίκες, οι οποίες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες: εκείνες που βίωσαν υγιείς εγκυμοσύνες και εκείνες που διαγνώστηκαν με προεκλαμψία, διαβήτη κύησης ή ενδοηπατική χολόσταση. Για να αποφευχθεί η σύγχυση της ανάλυσης, η μελέτη απέκλεισε τις ασθενείς που είχαν διαγνωστεί στο παρελθόν με διαβήτη ή συναφείς ιατρικές καταστάσεις, είχαν άλλα γαστρεντερικά συμπτώματα ή έπαιρναν φάρμακα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το μικροβίωμα του εντέρου. Ο Chen και οι συνεργάτες του έλαβαν ιατρικό ιστορικό και δείγματα αίματος, τα οποία αναλύθηκαν για τα επίπεδα διαφόρων λιπαρών οξέων μικρής αλυσίδας: οξικό, προπιονικό, βουτυρικό, ισοβουτυρικό, ισοβαλερικό και εξανοϊκό οξύ. “Χρησιμοποιήσαμε στοχευμένη μεταβολωμική για να πραγματοποιήσουμε ανάλυση των λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας στον ορό εγκύων γυναικών με διαβήτη κύησης, προεκλαμψία και ενδοηπατική χολόσταση, καθώς και αντίστοιχων υγιών γυναικών ελέγχου”, δήλωσε η Xuan. Βρήκαν αρκετούς ισχυρούς υποψηφίους βιοδείκτες μεταξύ των λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου, ιδίως το ισοβουτυρικό οξύ. Και οι τρεις ομάδες γυναικών που παρουσίασαν τις συγκεκριμένες επιπλοκές εμφάνισαν αυξημένα επίπεδα ισοβουτυρικού οξέος. Οι ασθενείς με διαβήτη κύησης και προεκλαμψία είχαν επίσης αυξημένα επίπεδα ισοβαλικού, οξικού και προπιονικού οξέος – τα δύο τελευταία ενδεχομένως λόγω δυσλιπιδαιμίας, ανισορροπίας των λιπιδίων στο αίμα. Αντίθετα, οι γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με ενδοηπατική χολόσταση είχαν πολύ χαμηλότερα επίπεδα όλων των λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας, εκτός από το ισοβουτυρικό οξύ, και τα επίπεδα του εξανοϊκού οξέος συσχετίζονταν έντονα με την ασθένειά τους. Η ομάδα πρότεινε ότι τα χαμηλότερα επίπεδα λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας γενικά μπορεί να οφείλονται σε χαμηλότερη αφθονία της χλωρίδας στο μικροβίωμα του εντέρου, ενώ το εξανοϊκό οξύ μπορεί να συνδέεται με σχετική φλεγμονή.

Μελλοντική πρόληψη

Ο διαβήτης κύησης, η προεκλαμψία και η ενδοηπατική χολόσταση ευθύνονται για σημαντική νοσηρότητα και θνησιμότητα. Οι βιοδείκτες που θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν αυτές τις καταστάσεις νωρίς και να επιτρέψουν την έγκαιρη θεραπεία θα έσωζαν ζωές. Αν και η έρευνα αυτή θα πρέπει να επεκταθεί και να δοκιμαστεί για κλινική χρήση, οι συγγραφείς προσβλέπουν σε μελλοντικές εργασίες που θα εξετάζουν το μικροβίωμα των κοπράνων για να προσδιορίσουν πόσο στενή είναι η συσχέτιση μεταξύ του μικροβιώματος και των επιπέδων λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου, καθώς και σε μελέτες που θα ενσωματώνουν δεδομένα σχετικά με παράγοντες του τρόπου ζωής που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το μικροβίωμα και ανάλυση του μικροβιώματος στο γεννητικό σύστημα. “Πρόκειται για την πρώτη αναδρομική μελέτη που συνδέει τα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου με τους κινδύνους τριών τύπων επιπλοκών της εγκυμοσύνης”, δήλωσε ο Xuan. “Θέτει τα θεμέλια για την πρόληψη των ασθενειών που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη στο μέλλον”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η εξέταση αίματος προλαμβάνει τις επιπλοκές της εγκυμοσύνης

Νέα μελέτη για το αυξημένο σάκχαρο νηστείας στις έγκυες γυναίκες

Συμπτώματα αλλά και αντιμετώπιση έκτοπης κύησης

Απλό τεστ, με 86% ακρίβεια, για την προεκλαμψία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εικονική τεχνολογία αιμοφόρων αγγείων βελτιώνει τη φροντίδα καρδιομυοπάθειας

Καρδιομυοπάθεια: Οι ασθενείς με καρδιοπάθεια θα μπορούσαν να επωφεληθούν από λιγότερο εκτεταμένες παρεμβάσεις χάρη στην τεχνολογία αιχμής τρισδιάστατων υπολογιστικών μοντέλων.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την περιτομή;

Περιτομή: Κατανοώντας την περιτομή και συμμετέχοντας ενεργά στην ανάρρωση του αγοριού σας, μπορείτε να διευκολύνετε την επούλωση, να παρέχετε άνεση και να εντοπίζετε έγκαιρα τυχόν πιθανά προβλήματα.

Καρκίνος του προστάτη - Τα βασικά που πρέπει να γνωρίζει κάθε άνδρας

Ενώ ο καρκίνος είναι κάτι που κανείς δεν θέλει να σκέφτεται, ο Humphreys δίνει τις εξής συμβουλές και ενθάρρυνση: "Είναι ένα σημαντικό κομμάτι της υγείας σας και μια ομάδα εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας μπορεί να σας καθοδηγήσει στις λύσεις που είναι πιο προσαρμοσμένες για εσάς, τις επιθυμίες σας και το σώμα σας".

Η διακοπή της ανοσοθεραπείας μετά από δύο χρόνια είναι λογική σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα

«Αυτή η μελέτη παρέχει σημαντικά δεδομένα που ελπίζουμε ότι θα βοηθήσουν τους ασθενείς να αισθάνονται λιγότερο ανήσυχοι για τους πιθανούς κινδύνους από τη θεραπεία και να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση εάν αποφασίσουν να διακόψουν τη θεραπεία μετά από δύο χρόνια».

Eπηρεάζει η έλλειψη βιταμίνης D την γονιμότητα;

Βιταμίνη D γονιμότητα: Η βιταμίνη D, γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου, όχι μόνο βοηθά στη βελτίωση της υγείας των οστών και αναπληρώνει την ανεπάρκεια ασβεστίου, αλλά βοηθά επίσης στη βελτίωση της αναπαραγωγικής υγείας των γυναικών.