Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Αντιγήρανση: Τι ρόλο παίζουν οι γλυκάνες στην αντιστροφή της γήρανσης;

Αντιγήρανση: Τι ρόλο παίζουν οι γλυκάνες στην αντιστροφή της γήρανσης;

Αντιγήρανση: Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, συσσωρεύονται κυτταρικές και μοριακές βλάβες, οδηγώντας σε αλλαγές στη νοητική και σωματική τους ικανότητα.

Οι γλυκάνες είναι δομές που μοιάζουν με μακριές αλυσίδες με πολλά μόρια σακχάρου συνδεδεμένα μεταξύ τους. Αυτά τα μόρια βρίσκονται στα κύτταρα όλων των ζωντανών οργανισμών, όπου παίζουν ουσιαστικούς ρόλους, όπως:

  • Διατηρούν τη δομή και την ακεραιότητα των ιστών.
  • Ρυθμίζουν τη λειτουργία των πρωτεϊνών.
  • Λειτουργούν ως αποθήκες για βιολογικά σημαντικά μόρια.
  • Συμμετέχουν στην επικοινωνία και τη σηματοδότηση μεταξύ των κυττάρων.
  • Παίζουν ρόλο στην αναγνώριση παθογόνων όπως ιοί, βακτήρια και παράσιτα.
    Οι αλλαγές στις γλυκάνες εμπλέκονται στην ανάπτυξη διαφόρων ασθενειών, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και η φλεγμονή.

Χρόνια φλεγμονή με τη γήρανση

Η φλεγμονή είναι μέρος της φυσικής άμυνας του σώματος έναντι λοιμώξεων ή τραυματισμών. Η οξεία φλεγμονή ξεκινά γρήγορα, γίνεται σοβαρή σύντομα και υποχωρεί μέσα σε λίγες μέρες. Αυτό συμβαίνει όταν σπας ένα κόκαλο, για παράδειγμα. Η χρόνια φλεγμονή, με τη σειρά της, είναι μια αργή διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια. Συνήθως προκύπτει από προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα ή παρατεταμένη έκθεση σε φλεγμονώδεις ουσίες.

Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, συσσωρεύονται κυτταρικές και μοριακές βλάβες, οδηγώντας σε αλλαγές στη νοητική και σωματική τους ικανότητα. Ένα παράδειγμα είναι η μείωση της οξείας φλεγμονώδους απόκρισης έναντι των παθογόνων. Αυτό εξηγεί γιατί τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις. Η γήρανση συχνά συνοδεύεται από μια χρόνια, χαμηλού βαθμού φλεγμονή που ονομάζεται φλεγμονή.

Αυτό είναι ανησυχητικό καθώς η φλεγμονή αποτελεί παράγοντα κινδύνου για θνησιμότητα σε ηλικιωμένα άτομα. Συνδέεται με διάφορες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η οστεοπόρωση, το Αλτσχάιμερ, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και οι καρδιακές παθήσεις. Δεν είναι σαφές πώς η φλεγμονή συμβάλλει σε δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία, αλλά οι γλυκάνες μπορεί να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο.

Πώς οι γλυκάνες συμβάλλουν στη φλεγμονή;

Μερικές φορές, οι γλυκάνες μπορούν να συνδεθούν με πρωτεΐνες σε συγκεκριμένες θέσεις και να ρυθμίσουν τις βιολογικές τους λειτουργίες. Αυτό ονομάζεται γλυκοζυλίωση και συχνά μεταβάλλεται κατά τη γήρανση. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι γλυκοζυλίωσης που παράγουν Ν-συνδεδεμένες και Ο-συνδεδεμένες γλυκοπρωτεΐνες. Οι Ν-γλυκάνες βρίσκονται στην επιφάνεια των βασικών μορίων που εμπλέκονται στη φλεγμονώδη απόκριση, συμπεριλαμβανομένων των ανοσοσφαιρινών (Ig) ή των αντισωμάτων.

Το IgG είναι ο πιο κοινός τύπος αντισωμάτων, αντιπροσωπεύοντας το 75% όλων των αντισωμάτων στον ανθρώπινο ορό. Κάθε IgG περιέχει:

  • Μια περιοχή Fab που αναγνωρίζει και δεσμεύεται σε αντιγόνα.
  • Μια περιοχή Fc, η οποία αλληλεπιδρά με υποδοχείς στην επιφάνεια των ανοσοκυττάρων και πυροδοτεί ανοσολογικές αποκρίσεις.
  • Μια θέση Ν-γλυκοζυλίωσης, κρίσιμη για τις προ και αντιφλεγμονώδεις λειτουργίες της.

Οι Ν-γλυκάνες που συνδέονται με IgG που στερούνται σακχάρου που ονομάζεται γαλακτόζη προκαλούν φλεγμονή, ενώ αυτές με αυτό το σάκχαρο εξασθενούν τη φλεγμονή. Με την αύξηση της ηλικίας, οι Ν-γλυκάνες που συνδέονται με τα IgG χάνουν τη γαλακτόζη (που ονομάζεται IgG-G0), καθιστώντας εξαιρετικά προφλεγμονώδεις. Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το IgG-G0 μπορεί να είναι ένας βιοδείκτης για την παρακολούθηση της υγείας σε άτομα με φλεγμονώδεις καταστάσεις κατά τη διάρκεια της γήρανσης.

Πώς να μειώσετε τον αντίκτυπο της χρόνιας φλεγμονής με την ηλικία

Με την προχωρημένη ηλικία, οι αλλαγές στη γλυκοζυλίωση μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως το Αλτσχάιμερ, ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2. Οι ανθυγιεινές συνήθειες του τρόπου ζωής μπορούν να επιδεινώσουν τη φλεγμονή, επιταχύνοντας αυτή τη διαδικασία. Οι παρακάτω συστάσεις μπορεί να βοηθήσουν όσους επιθυμούν να επιτύχουν υγιέστερη γήρανση.

Τρώτε μια υγιεινή διατροφή

Τα άτομα που ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή έχουν χαμηλότερες συγκεντρώσεις δεικτών φλεγμονής στο αίμα τους. Η μεσογειακή διατροφή είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη καθώς ενθαρρύνει την υψηλότερη πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως, λαχανικών, φρούτων, ξηρών καρπών και ψαριών. Η δίαιτα μπορεί επίσης να συμβάλει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, κάτι που συνιστάται καθώς ο υπερβολικός λιπώδης ιστός επιδεινώνει τη φλεγμονή.

Ασκήστε την τακτική σωματική δραστηριότητα

Η τακτική άσκηση κατά τη διάρκεια της γήρανσης είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη καθώς βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, συμβάλλοντας στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης και φλεγμονής. Επιπλέον, η άσκηση βοηθά στη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς, στη ρύθμιση του ύπνου, στη μείωση του στρες, στη βελτίωση της διάθεσης, στην ενίσχυση των μυών και των οστών και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Όλοι αυτοί οι παράγοντες σχετίζονται με την υγιή γήρανση.

Διαχειριστείτε το άγχος

Το χρόνιο στρες σχετίζεται με την επιτάχυνση της γήρανσης. Αυτό συμβαίνει επειδή το χρόνιο στρες πυροδοτεί την απελευθέρωση προφλεγμονωδών ουσιών που ονομάζονται κυτοκίνες. Η γιόγκα, ο διαλογισμός, η βαθιά αναπνοή και η συμπεριφορική θεραπεία είναι παραδείγματα τρόπων μείωσης του στρες και επιβράδυνσης της φλεγμονής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το κρύο είναι ευεργετικό για την υγιή γήρανση

Σαρώσεις αμφιβληστροειδούς παρέχουν ένα παράθυρο στην ανθρώπινη γήρανση

Πάρτε τον έλεγχο των αδένων & των ορμονών σας

Η ενίσχυση της αντι-ιικής ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού μπορεί να εξαλείψει τα κύτταρα γήρανσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει καταστάσεις του εγκεφάλου όπως το εγκεφαλικό και το Αλτσχάιμερ

Έρευνα κλιματική αλλαγή: Η ισχυρή σχέση μεταξύ του κλίματος και των εγκεφαλικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων και των λοιμώξεων του νευρικού συστήματος.

Γιατί η αντίληψη του πόνου στη θερμότητα μειώνεται με την ηλικία;

Πόνος γήρανση: Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γήρανση σχετίζεται με μείωση της αντίληψης του πόνου στη θερμότητα, όπως αποδεικνύεται από τα αυξημένα όρια και τη μείωση της διακριτικότητας.

Πόσες πληροφορίες μπορούν να χωρέσουν οι συνάψεις μας

Νευροεπιστήμη: Για να κατανοήσουν πώς ο εγκέφαλος μαθαίνει και διατηρεί πληροφορίες, οι επιστήμονες προσπαθούν να ποσοτικοποιήσουν πόσο ισχυρότερη έχει γίνει μια σύναψη μέσω της μάθησης και πόσο ισχυρότερη μπορεί να γίνει.

Αντιμετώπιση διαρροής που προκαλείται από ανωμαλίες της ουροδόχου κύστης ή του κόλπου;

Ουροδόχος κύστη: Η διαρροή που προκαλείται από ανωμαλίες της ουροδόχου κύστης και του κόλπου, όπως τα κυστεοκολπικά συρίγγια (VVFs) και τα ουρηθροκολπικά συρίγγια (UVFs), μπορούν πράγματι να αντιμετωπιστούν, συχνά με σημαντική επιτυχία.

Close Icon