Επιστημονικά Νέα

Ανθεκτικά βακτήρια: Ο ρόλος που παίζουν τα πλασμίδια στη μικροβιακή αντοχή

Ανθεκτικά βακτήρια: Ο ρόλος που παίζουν τα πλασμίδια στη μικροβιακή αντοχή

Ανθεκτικά βακτήρια: Η έκθεση των μικροβιακών κοινοτήτων σε αντιβιοτικά θα μπορούσε να διευκολύνει την εξάπλωση γονιδίων που κωδικοποιούνται από πλασμίδιο.

Τα μόρια DNA που ονομάζονται πλασμίδια – μερικά από τα οποία προστατεύουν τα βακτήρια από τα αντιβιοτικά – μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα μέσω βακτηριακών «κοινοτήτων» που αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά, δείχνει νέα έρευνα. Τα πλασμίδια βρίσκονται μέσα στα βακτηριακά κύτταρα, μερικές φορές επιβραδύνοντας τη βακτηριακή αναπαραγωγή – αλλά μπορούν να φέρουν γονίδια που εμποδίζουν τη δράση των αντιβιοτικών (φαινόμενο που ονομάζεται αντιμικροβιακή αντίσταση ή μικροβιακή αντοχή). Νέα εργαστηριακή μελέτη, από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, διαπίστωσε ότι ένα πλασμίδιο που ωφελεί ένα ή περισσότερα είδη εξαπλώνεται όχι μόνο μέσω αυτών, αλλά και σε άλλα είδη στην κοινότητα.

Οι βακτηριακές κοινότητες υπάρχουν τόσο στο περιβάλλον όσο και στο «μικροβίωμα» μεμονωμένων οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. Πολύ συχνά, η αντιμικροβιακή αντοχή δεν συνδέεται με τα ίδια τα βακτήρια – αλλά κωδικοποιείται στα πλασμίδια που μεταφέρουν και μπορεί να μεταδοθεί, δήλωσε ο Arthur Newbury, κύριος συγγραφέας της μελέτης από το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Αειφορίας στην Πανεπιστημιούπολη του Έξετερ στο Penryn στην Κορνουάλη – ΕSI.

«Τα πλασμίδια μπορούν να μεταπηδήσουν μεταξύ βακτηρίων και, αν και τα περισσότερα δεν προκαλούν αντιμικροβιακή αντίσταση, αυτά που κάνουν το κάνουν, κάνουν τον νέο ξενιστή αμέσως ανθεκτικό. «Αυτά τα πλασμίδια γίνονται ωφέλιμα [για τα βακτήρια] όταν υπάρχουν αντιβιοτικά στο περιβάλλον, και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο η αντίσταση μπορεί να εμφανιστεί και να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα στα νοσοκομεία».

Με ένα ή περισσότερα βακτηριακά είδη να επωφελούνται από τη φιλοξενία ενός πλασμιδίου, το πλασμίδιο φτάνει σε «μεγαλύτερη πυκνότητα» στον πληθυσμό – καθιστώντας το πιο πιθανό να εξαπλωθεί σε άλλα είδη. Με τη σειρά του, αυτό καθιστά πιο πιθανό ότι ένα πλασμίδιο θα περάσει σε ένα παθογόνο (που προκαλεί ασθένεια) είδος στην κοινότητα – ακόμα κι αν αυτό το είδος δεν έχει ακόμη εκτεθεί σε ένα αντιβιοτικό. “Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η έκθεση μικροβιακών κοινοτήτων – συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπινων μικροβιωμάτων – σε αντιβιοτικά θα μπορούσε να διευκολύνει την εξάπλωση άλλων γονιδίων που κωδικοποιούνται από πλασμίδιο, συμπεριλαμβανομένων των γονιδίων μικροβιακής αντοχής”, δήλωσε ο Δρ Dirk Sanders, επίσης από το ESI.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Φυτικές ίνες: Μειώνουν τον κίνδυνο ανθεκτικής λοίμωξης

Τι είναι το Candida auris και γιατί συζητούν όλοι γι’ αυτό;

Η πανδημία ενδέχεται να επιταχύνει την μικροβιακή αντοχή

Πειραματικό χάπι καταπολεμά ανθεκτικές στην αντιβίωση ουρολοιμώξεις

Έκθεση ΠΟΥ/ECDC: Η μικροβιακή αντοχή παραμένει απειλή για την υγεία στην Ευρώπη

1,2 εκατ. θάνατοι λόγω λοιμώξεων από ανθεκτικά βακτήρια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής θα μπορούσε να έχει γεωπολιτικές επιπτώσεις στη ναυτιλία

Ενώ οι διαδρομές θα μπορούσαν να σημαίνουν εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων για το διεθνές εμπόριο, σημαίνουν επίσης ότι το μεταβαλλόμενο κλίμα στην Αρκτική θα θέσει σε κίνδυνο πολλά είδη που ζουν σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Σύνδρομο Marfan: Μια διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος

Σύνδρομο Marfan: Το σύνδρομο Marfan είναι μια κληρονομική διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος, μιας ομάδας ιστών που διατηρούν τη δομή του σώματος και υποστηρίζουν εσωτερικά όργανα και άλλους ιστούς.

Καρκίνος παγκρέατος: Ανακαλύφθηκε μοριακός διακόπτης που πυροδοτεί τη μετάσταση

Καρκίνος παγκρέατος: Ερευνητές στο HICCC στο NewYork-Presbyterian/Columbia University ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη της οποίας το επίπεδο έκφρασης λειτουργεί ως μοριακός διακόπτης μεταξύ της πρωτοπαθούς ανάπτυξης καρκίνου και της μεταστατικής διάδοσης στα κύτταρα.

Οι γυναίκες παρουσιάζουν κνησμό λιγότερο συχνά από τους άνδρες

Φλεγμονή δέρματος: Μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι η γυναικεία ορμόνη οιστραδιόλη καταστέλλει την ψωρίαση και ο προστατευτικός ρόλος της ορμόνης έχει παράσχει μια βάση για τις θεραπευτικές της δυνατότητες.

Φτάνοντας στη ρίζα της λειτουργίας του καρδιακού μυός

Καρδιακές παθήσεις: Ο καρδιακός μυς είναι γεμάτος με μικροσκοπικές δυάδες που συντονίζουν τους παλμούς της καρδιάς μας. Νέα έρευνα αποκαλύπτει ένα ζωτικό συστατικό που τακτοποιεί τις δυάδες και τις συγκρατεί.

Τα πορώδη κύτταρα οδηγούν σε πιο αδύναμο ήπαρ

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος ήπατος: Στο μικροπεριβάλλον του όγκου του ήπατος που σχετίζεται με την παχυσαρκία, οι ινοβλάστες που ονομάζονται ηπατικά αστρικά κύτταρα γερνούν.

Το παράδοξο της συσχέτισης μεταξύ μάσκας και μεταδοτικότητας της Covid

Covid μάσκα: Τα τυπικά μοντέλα λοίμωξης τείνουν να εστιάζουν μόνο σε καταστάσεις ασθενειών, παραβλέποντας τη δυναμική ενός πολύπλοκου παραδόξου. Ενώ η κάλυψη μειώνει τα ποσοστά μετάδοσης και κατά συνέπεια τον επιπολασμό της νόσου, η μείωση της νόσου αναστέλλει τη χρήση μάσκας, προάγοντας έτσι την επιδημική αναζωπύρωση.

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 17% και 78% των ατόμων με Πάρκινσον έχουν εφιάλτες κάθε εβδομάδα. ενώ η εμφάνιση συχνών άσχημων ονείρων σε μεγαλύτερη ηλικία θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι επικείμενης νόσου του Πάρκινσον σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.