Επιστημονικά Νέα

Άνοια: Νέα έρευνα ανοίγει τον δρόμο για τη θεραπεία της απώλειας μνήμης

Άνοια: Νέα έρευνα ανοίγει τον δρόμο για τη θεραπεία της απώλειας μνήμης

Άνοια: Νέα έρευνα σε ποντίκια θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τη θεραπεία της απώλειας μνήμης που σχετίζεται με τη γήρανση.

Η δραστηριότητα του εγκεφάλου αλλάζει καθ’ όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ζωής και ένας κίνδυνος που σχετίζεται με τα γηρατειά είναι η απώλεια μνήμης και η άνοια. Μια νέα μελέτη σε ποντίκια που δημοσιεύτηκε στο Nature αποκάλυψε ότι το εγκεφαλονωτιαίο υγρό (ΕΝΥ) μπορεί να είναι το κλειδί για την κατανόηση του πώς και γιατί ο εγκέφαλος αλλάζει καθώς γερνάμε. Η κατανόηση της βιοχημείας που υπογραμμίζει τη γήρανση του εγκεφάλου θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό θεραπειών για την άνοια.

Η νέα μελέτη στο Nature είχε στόχο να μελετήσει εάν η μεταφορά ΕΝΥ από νεότερα σε μεγαλύτερα ποντίκια μπορεί να επηρεάσει τη γήρανση του εγκεφάλου. Για να ξεκινήσουν το πείραμα, οι ερευνητές έπρεπε να ρυθμίσουν τα ποντίκια να θυμούνται ένα γεγονός, ώστε να μπορέσουν να δοκιμάσουν αυτήν τη μνήμη αργότερα. Ποντίκια είκοσι μηνών δέχθηκαν 3 ηλεκτροσόκ στο πόδι τους την ίδια στιγμή που εκτέθηκαν σε έναν ήχο και ένα φως που αναβοσβήνει, για να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός συσχετισμού. Τα μεγαλύτερα ποντίκια έλαβαν στη συνέχεια εγκεφαλονωτιαίο υγρό από ποντίκια ηλικίας 10 εβδομάδων. Μια ομάδα ελέγχου έλαβε τεχνητό ΕΝΥ.

Τρεις εβδομάδες αργότερα, οι ερευνητές προσπάθησαν να εξακριβώσουν πώς αυτό επηρέασε τη μνήμη των ποντικών. Για να γίνει αυτό, εξέθεσαν τα ποντίκια στον ίδιο ήχο και φως που αναβοσβήνει, αλλά χωρίς ηλεκτροσόκ, και πολλά “πάγωσαν από φόβο”. Ωστόσο, τα ποντίκια που έλαβαν ΕΝΥ από νεαρά ποντίκια “πάγωσαν από φόβο” σχεδόν στο 40% των εκθέσεων στο ερέθισμα, σε σύγκριση με το 18% στα ποντίκια που έλαβαν τεχνητό ΕΝΥ. Αυτό υποδηλώνει ότι το ΕΝΥ από νεαρά ποντίκια είχε αναζωογονητική επίδραση στους μεγαλύτερους εγκεφάλους, γεγονός που βελτίωσε τη μνήμη τους.

Αυξητικοί παράγοντες και διαφοροποίηση των κυττάρων

  • Περαιτέρω πειράματα έδειξαν ότι το ΕΝΥ νεαρών ποντικών ενίσχυε τον πολλαπλασιασμό και τη διαφοροποίηση των κυττάρων που μετατρέπονται σε έναν τύπο κυττάρων του κεντρικού νευρικού συστήματος που ονομάζονται ολιγοδενδροκύτταρα. Επαναλαμβανόμενα πειράματα με ανθρώπινο ΕΝΥ έδειξαν παρόμοιο, αλλά μικρότερο αποτέλεσμα. Ένας βασικός ρόλος των ολιγοδενδροκυττάρων είναι να παράγουν μια πλούσια σε λίπος ουσία που ονομάζεται μυελίνη. Η μυελίνη σχηματίζει ένα προστατευτικό περίβλημα γύρω από τα νεύρα, το οποίο τα μονώνει και επομένως επιτρέπει στα νεύρα να επικοινωνούν γρήγορα ηλεκτρικά ερεθίσματα.
  • Εκτός από περισσότερα ολιγοδενδροκύτταρα, τα ποντίκια που έλαβαν νεαρό ΕΝΥ είχαν περισσότερα νεύρα επικαλυμμένα με μυελίνη στον ιππόκαμπό τους, ένα μέρος του εγκεφάλου που είναι απαραίτητο για τη μνήμη. Οι συγγραφείς προτείνουν ότι αυτό οδήγησε σε βελτιωμένη αγωγιμότητα των νεύρων στον ιππόκαμπο και ως εκ τούτου βελτιωμένη μνήμη στα ποντίκια που υποβλήθηκαν σε θεραπεία.
  • Περαιτέρω ανάλυση για την κατανόηση των αλλαγών έδειξε τον ρόλο του αυξητικού παράγοντα ινοβλαστών 17, μιας πρωτεΐνης που εκφράζεται συνήθως στον εγκέφαλο αλλά μειώνεται με την ηλικία. Η μελέτη έδειξε ότι αυτός ο αυξητικός παράγοντας ήταν απαραίτητος και επαρκής για τη δημιουργία περισσότερων ολιγοδενδροκυττάρων και τη βελτίωση της μνήμης και της γνωστικής ικανότητας σε ποντίκια.

 

Επιδράσεις για τη θεραπεία της άνοιας

Η Δρ Rebecca Edelmayer, ανώτερη διευθύντρια επιστημονικής δέσμευσης στην Ένωση Αλτσχάιμερ χαρακτήρισε την εργασία ενδιαφέρουσα αλλά πολύ προκαταρκτική». «Για όσους από εμάς εργαζόμαστε για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες άνοιες, μπορούμε να μάθουμε πολλά από τη διαδικασία της φυσιολογικής γήρανσης μελετώντας τις φυσικές αλλαγές που συμβαίνουν στον εγκέφαλο με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, μπορούν οι παράγοντες αναπλήρωσης που μειώνονται φυσικά με την πάροδο του χρόνου να χρησιμοποιηθούν για την προστασία ή την αναστροφή διεργασιών νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ;», είπε και πρόσθεσε: «Η ιδέα της αναπλήρωσης αυξητικών παραγόντων για την υποστήριξη της κυτταρικής υγείας δεν είναι νέα. Η έρευνα που μελετά τους κυτταρικούς αυξητικούς παράγοντες είναι ένας κοινός τομέας της νευροεπιστήμης και διερευνάται για πολλαπλές ασθένειες».

Η Δρ Rosa Sancho, επικεφαλής της έρευνας στο Alzheimer’s Research U.K. συμφώνησε ότι τα ευρήματα ήταν ενδιαφέροντα, αλλά ότι η έρευνα είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο. Όπως είπε: «Αυτό που ήταν ωραίο στις μελέτες είναι ότι εντόπισαν μερικές πρωτεΐνες που θα μπορούσαν να εμπλέκονται σε αυτόν τον μηχανισμό». «Και είναι πραγματικά σημαντικό να εντοπίσουμε αυτές τις νέες οδούς για μεταφραστική έρευνα. Όπως γνωρίζετε, δεν υπάρχουν θεραπείες τροποποίησης της νόσου στο Ηνωμένο Βασίλειο για άτομα με άνοια. Προς το παρόν, έχουν πρόσβαση μόνο σε συμπτωματικές θεραπείες». Ο εντοπισμός μορίων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχους θεραπείας θα μπορούσε να είναι το κλειδί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι παράγοντες κινδύνου για άνοια διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία

Ένα ορισμένο επίπεδο άγχους συμβάλλει στην αναστροφή της άνοιας

Η αντιοξειδωτική διατροφή προστατεύει από νευροεκφυλισμό

Η άνοια συνδέεται με σοβαρό εγκεφαλικό τραυματισμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ. Το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D, σχηματίζοντας πόρους της κυτταρικής μεμβράνης, όπου οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα. Η IL-33 ενεργοποιεί τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση, επιταχύνοντας την ανάπτυξη καρκίνου.

Οι πολιτικοί ζουν περισσότερα χρόνια από τον γενικό πληθυσμό

Νέα μελέτη: Μεγάλο το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ομάδων ελίτ και γενικού πληθυσμού. Νέα μελέτη, διαπιστώνει ότι από τον 20ο αιώνα, οι πολιτικοί έχουν αυξανόμενο πλεονέκτημα επιβίωσης συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, στη γειτονική Ιταλία ο μέσος πολίτης είχε 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο από ό,τι ένας πολιτικός της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Η μέτρηση γλυκόζης συμβάλλει στην ανίχνευση των αντισωμάτων του κορωνοϊού

Covid-19: Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο προσδιορισμός πρωτεΐνης αντισώματος-ινβερτάσης που βασίζεται σε μετρητή γλυκόζης θα μπορούσε να ανιχνεύσει με ακρίβεια τα αντισώματα IgG κατά του SARS-CoV-2 και η απόδοσή του ήταν συγκρίσιμη με τα εμπορικά διαθέσιμα ELISA.

Ουσιαστικός ο ρόλος του λίπους στην ανάπτυξη καρκινικού όγκου

Καρκίνος: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και του MIT αποκαλύπτουν γιατί τα καρκινικά κύτταρα συχνά αναγκάζονται να εισαγάγουν λίπος για να αναπτυχθούν. Το εύρημά τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης του όγκου.

Ποιες είναι οι αιτίες της υπομελάγχρωσης;

Υπομελάγχρωση: . Η υπομελάγχρωση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των φυλών, αλλά μπορεί να είναι πιο αισθητή σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα λόγω της αντίθεσης μεταξύ του φυσικού χρώματος του δέρματος και των λευκών κηλίδων.

Εξέταση αίματος θα μπορούσε να διαγνώσει το Πάρκινσον

Νόσος του Πάρκινσον: Μια ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου του Κιέλου ανέπτυξε μια μέθοδο που εντοπίζει αξιόπιστα τις πρωτεϊνικές αλλαγές στο αίμα που είναι χαρακτηριστικές της νόσου του Πάρκινσον.

Ένα τεστ αίματος προβλέπει τον κίνδυνο καρκίνου στο ήπαρ

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος: Υπολογίζεται ότι το ένα τέταρτο των ενηλίκων στις ΗΠΑ πάσχει από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD), μια περίσσεια λίπους στα ηπατικά κύτταρα που μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή και ηπατική βλάβη, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος. Eρευνητές από το UT Southwestern έχουν αναπτύξει μια απλή εξέταση αίματος για να προβλέψουν ποιοι ασθενείς με NAFLD είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος.