Επιστημονικά Νέα

Άνοια γνωστική εξασθένηση: Η ελαφριά γνωστική έκπτωση συχνά εξαφανίζεται στους ηλικιωμένους

Άνοια γνωστική εξασθένηση: Η ελαφριά γνωστική έκπτωση συχνά εξαφανίζεται στους ηλικιωμένους

Άνοια γνωστική εξασθένηση: "Θέλαμε να αποκτήσουμε περισσότερες γνώσεις σχετικά με τα πρώιμα στάδια της άνοιας ως πιθανό χρονικό πλαίσιο για την πρόληψη ή τις στρατηγικές παρέμβασης της άνοιας", ανέφερε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Jennifer Manly.

Η διάγνωση της ήπιας γνωστικής εξασθένησης (MCI) ενδέχεται να είναι ανησυχητική για τους ηλικιωμένους που μπορεί να τη θεωρούν σκαλοπάτι για την άνοια. Ωστόσο, νέα έρευνα δείχνει ότι το ένα δεν οδηγεί πάντα στο άλλο. Στην πραγματικότητα, σχεδόν οι μισοί από τους ηλικιωμένους που ακολούθησαν σε αυτή τη μελέτη (όλοι είχαν διαγνωστεί με προβλήματα μνήμης και σκέψης και είχαν διάγνωση MCI) δεν ήταν πλέον σε αυτή την κατάσταση μετά από μερικά χρόνια. Αυτή η μελέτη διεξήχθη για να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα ποιοι παράγοντες είναι σημαντικοί για τον ανθρώπινο κίνδυνο άνοιας. “Θέλαμε να αποκτήσουμε περισσότερες γνώσεις σχετικά με τα πρώιμα στάδια της άνοιας ως πιθανό χρονικό πλαίσιο για την πρόληψη ή τις στρατηγικές παρέμβασης της άνοιας”. Αυτό δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Jennifer Manly. “Οι περισσότερες προηγούμενες μελέτες MCI έχουν διεξαχθεί μόνο σε ηλικιωμένους μη Ισπανόφωνους Καυκάσιους που αναζητούν βοήθεια από γιατρό που ειδικεύεται στη διαταραχή της μνήμης”.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Τα ευρήματα τονίζουν ότι τα άτομα με MCI αποτελούν μια διαφορετική ομάδα, είπε. Δεν αναπτύσσουν όλοι άνοια βραχυπρόθεσμα. Αυτό υποδηλώνει ότι η κατάσταση MCI θα πρέπει να θεωρείται ως ταξινόμηση υψηλότερου κινδύνου παρά ως πρώιμο στάδιο άνοιας. Είναι ενδιαφέρον ότι πρόσθεσε ότι οι προγνωστικοί παράγοντες του MCI δεν είναι απαραίτητα οι ίδιοι με εκείνους που προβλέπουν την εξέλιξη του MCI σε άνοια. Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 2.900 συμμετέχοντες στη μελέτη με μέση ηλικία τα μέσα της δεκαετίας του ’70 για περίπου έξι χρόνια. Κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης, 752 συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με MCI. Αυτές οι διαγνώσεις εμφανίστηκαν όταν οι συμμετέχοντες ανέφεραν προβλήματα μνήμης και σκέψης και το τεστ έδειξε. Γνωστική δυσλειτουργία.. Θα μπορούσαν ακόμα να διατηρηθούν Καθημερινές δραστηριότητες Μελέτες έχουν δείξει προβλήματα με λιγότερες από τρεις δραστηριότητες, όπως τα ψώνια και ο χειρισμός ναρκωτικών.

Αποτελέσματα

Από τους ασθενείς με MCI, 480 παρακολουθήθηκαν. Δύο χρόνια αργότερα, το 13% των ασθενών με MCI είχαν άνοια. Ένα άλλο 30% είχε ακόμα MCI αλλά δεν εμφάνισε άνοια. Περίπου το 10% είχε μειωμένη νοητική λειτουργία, αλλά και πάλι δεν πληρούσε τα κριτήρια για MCI ή άνοια. Ωστόσο, σχεδόν οι μισοί (48%) από αυτούς που είχαν προηγουμένως διαγνωστεί με MCI ήταν «γνωστικά φυσιολογικοί» κατά μέσο όρο 2,4 χρόνια μετά τις επισκέψεις παρακολούθησης. Μπορεί αρχικά να πληρούν ένα ή δύο από τα τρία κριτήρια για MCI. Οι προγνωστικοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας στο MCI περιλαμβάνουν τη χρήση αντικαταθλιπτικών, τα συμπτώματα της κατάθλιψης και ορισμένες από τις δεξιότητες σκέψης όπως συγκεκριμένα γονίδια, μνήμη, γλώσσα και χωρικές δεξιότητες που αυξάνουν τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ. Περιλαμβάνει MCI που επηρεάζει πτυχές.

Περίπου το 18% των ατόμων που έλαβαν αντικαταθλιπτικά εμφάνισαν άνοια, σε σύγκριση με το 7% που συνέχισαν την MCI και το 6% που δεν πληρούσαν τα κριτήρια MCI. Ο Manly είπε ότι τα αποτελέσματα δεν σήμαιναν ότι αυτοί οι παράγοντες κινδύνου προκαλούν άνοια, αλλά ότι έδειξαν συσχέτιση. Αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον καθορισμό μελλοντικών πρωτοβουλιών για τη δημόσια υγεία, ειδικά εάν οι παράγοντες κινδύνου μπορούν να τροποποιηθούν, είπε ο Manley. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στο περιοδικό την 1η Δεκεμβρίου. Νευρολογία.. Τα όρια της μελέτης περιελάμβαναν σχετικά σύντομο χρόνο παρακολούθησης.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ σύμφωνα με μακροχρόνια μελέτη

Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης καταπολεμώντας τις φλεγμονές

Θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο: Μια νέα στρατηγική προσέγγιση στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ

Αλτσχάιμερ: Μονοκλωνικά αντισώματα και υποψήφια εμβόλια αποτελεσματικά σε ποντίκια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο Covid εμβολιασμός των γονιών προστατεύει τα παιδιά

Γονικός εμβολιασμός Covid: Ο γονικός εμβολιασμός παρέχει ουσιαστική προστασία στα παιδιά που ζουν στο ίδιο νοικοκυριό, καθώς δεν προστατεύει μόνο τα εμβολιασμένα άτομα, αλλά και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες μακράς covid σύμφωνα με μελέτη

Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να παρουσιάζονται ως διαφορετικοί τύποι και συνδυασμοί προβλημάτων υγείας. Μερικοί άνθρωποι που είχαν σοβαρή ασθένεια με COVID-19 εμφανίζουν πολυοργανικές επιδράσεις ή αυτοάνοσες καταστάσεις και τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS).

Η υγεία του εντέρου παίζει ρόλο στην γνωστική λειτουργία μας;

Άνοια μικροβίωμα: Το δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου είναι γνωστό ως "άξονας εντέρου-εγκεφάλου" και η αλληλεπίδραση αυτή μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου.