Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Αναπτυξιακή διαταραχή: 1 στα 10 παιδιά πάσχουν από αναπτυξιακή αναπηρία

Αναπτυξιακή διαταραχή: 1 στα 10 παιδιά πάσχουν από αναπτυξιακή αναπηρία

Αναπτυξιακή διαταραχή: Η Εθνική Έρευνα Συνεντεύξεων Υγείας του οργανισμού αποκάλυψε ότι το 8,56% των παιδιών ηλικίας 3 έως 17 ετών έχουν διαγνωστεί με αναπτυξιακή αναπηρία, έναντι 7,4% το 2019.

Ο επιπολασμός των διαγνώσεων αναπτυξιακής αναπηρίας μεταξύ των παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει παρουσιάσει σημαντική αύξηση, φθάνοντας κοντά στο 9% το 2021, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Η Εθνική Έρευνα Συνεντεύξεων Υγείας του οργανισμού αποκάλυψε ότι το 8,56% των παιδιών ηλικίας 3 έως 17 ετών έχουν διαγνωστεί με αναπτυξιακή αναπηρία, έναντι 7,4% το 2019.

Διάγνωση αναπτυξιακής αναπηρίας

Τα αγόρια ήταν πιο πιθανό να λάβουν διάγνωση αναπτυξιακής αναπηρίας από ό,τι τα κορίτσια, με πάνω από το 10% των αγοριών να έχουν νοητική αναπηρία, διαταραχή του φάσματος του αυτισμού ή άλλες αναπτυξιακές καθυστερήσεις το 2021. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στην κατηγορία “οποιαδήποτε άλλη αναπτυξιακή καθυστέρηση”, η οποία περιλαμβάνει διαταραχές λόγου και μαθησιακές δυσκολίες.

Αυτή η έκθεση του Εθνικού Κέντρου Στατιστικών Υγείας (NCHS) του CDC είναι η πρώτη μετά τη μελέτη των τάσεων μεταξύ 2009 και 2017. Η έγκαιρη εκτίμηση του επιπολασμού των αναπτυξιακών διαταραχών είναι απαραίτητη για την αξιολόγηση της επάρκειας των υπηρεσιών και των παρεμβάσεων που απαιτούνται για τα παιδιά με τέτοιες καταστάσεις.

Ο επιπολασμός της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού και της νοητικής αναπηρίας δεν παρουσίασε στατιστικά σημαντική αύξηση από το 2019 έως το 2021, με περίπου 2% των παιδιών να διαγιγνώσκονται με νοητική αναπηρία και 3% με αυτισμό. Ωστόσο, το ποσοστό των παιδιών με “άλλη αναπτυξιακή καθυστέρηση” αυξήθηκε από περίπου 5% το 2019 σε περίπου 6% το 2021.

Ο Benjamin Zablotsky, στατιστικολόγος του NCHS και συν-συγγραφέας της έκθεσης, ανέφερε ότι ορισμένες αναπτυξιακές καθυστερήσεις μπορεί να είναι προσωρινές και να εξελιχθούν σε καταστάσεις όπως ο αυτισμός ή η νοητική αναπηρία, ενώ άλλες μπορεί να υποχωρήσουν με την πάροδο του χρόνου καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν.

Πρόσθετα ευρήματα της έκθεσης περιλαμβάνουν:

  • Τα παιδιά από την Ασία είχαν χαμηλότερο επιπολασμό οποιασδήποτε αναπτυξιακής αναπηρίας σε σύγκριση με άλλες φυλετικές και εθνοτικές ομάδες.
  • Ο επιπολασμός της νοητικής αναπηρίας αυξανόταν με την ηλικία, ενώ ο επιπολασμός της “άλλης αναπτυξιακής καθυστέρησης” μειωνόταν με την ηλικία.
  • Τα κορίτσια είχαν πολύ μικρότερο επιπολασμό αναπτυξιακής αναπηρίας (περίπου 5%) σε σύγκριση με τα αγόρια (σχεδόν 11%).

Η Maureen Durkin, πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Υγείας του Πληθυσμού του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison, τόνισε ότι η συνεχής αύξηση των διαγνώσεων θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη προόδου στην καλύτερη αναγνώριση των παιδιών με αναπτυξιακές αναπηρίες. Ωστόσο, τόνισε επίσης την ανάγκη συνεχών προσπαθειών για την πρόληψη των αναπηριών και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων για τα παιδιά που πάσχουν.

Ο Durkin τόνισε τις βελτιώσεις στη φροντίδα των νεογέννητων και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής για τα παιδιά που γεννιούνται με σύνδρομο Down. Επιπλέον, σημείωσε μια μετατόπιση στα ποσοστά αυτισμού μεταξύ φυλετικών και κοινωνικοοικονομικών ομάδων, με τα μαύρα παιδιά να έχουν πλέον τα υψηλότερα ποσοστά.

Ενώ η αύξηση των διαγνώσεων αναπτυξιακών αναπηριών μπορεί να υποδηλώνει καλύτερη αναγνώριση και πρόσβαση στη φροντίδα, υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της αντιμετώπισης παραγόντων κινδύνου σε μειονεκτούσες κοινότητες, όπως ο πρόωρος τοκετός και η δηλητηρίαση από μόλυβδο, για την αποτελεσματική πρόληψη και διαχείριση των αναπτυξιακών αναπηριών. Η έκθεση υπογραμμίζει τη σημασία της συνεχιζόμενης έρευνας και των προσπαθειών δημόσιας υγείας για την υποστήριξη των παιδιών με αναπτυξιακές αναπηρίες και τη βελτίωση της συνολικής τους ευημερίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα παιδιά με αυτισμό αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη μνήμη τους;

Αισθητηριακά προσαρμοσμένες οδοντιατρικές αίθουσες μειώνουν το στρες των αυτιστικών παιδιών κατά τη διάρκεια του καθαρισμού των δοντιών

Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης συχνά απογοητεύει τα άτομα με αναπηρία που γεννούν στο Οντάριο, διαπιστώνει έρευνα

Ο κορωνοϊός στην εγκυμοσύνη επηρεάζει την αναπτυξιακή λειτουργία του εμβρύου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς πέφτει η γλυκοζυλιωμένη και γιατί είναι επικίνδυνη για το ζάχαρο 

Γλυκοζυλιωμένη: Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι σταθερά υψηλά, όπως συμβαίνει στον μη ελεγχόμενο διαβήτη, περισσότερα μόρια γλυκόζης συνδέονται με την αιμοσφαιρίνη για να σχηματίσουν γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.

Παγκόσμια Ημέρα Λευκής 25 Ιουνίου - Πρόεδρος της ΕΔΑΕ :Έχουν αναπτυχθεί και εγκριθεί νέες καινοτόμες θεραπείες

Η 25η Ιουνίου είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην ενημέρωση για τη λεύκη, στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, αλλά και στην αποδοχή και αποστιγματοποίησή της. Στην Ευρώπη, ο επιπολασμός της λεύκης εκτιμάται στο 1%1, ενώ στη χώρα μας υπολογίζεται ότι αφορά περίπου 100.000 ασθενείς. H λεύκη είναι μια χρόνια, επίκτητη δερματική […]

Γιατί η διαστολή των ματιών μας μειώνεται με την ηλικία;

Όραση: Ο κακός φωτισμός ή οι έντονες αντιθέσεις μεταξύ φωτός και σκότους μπορεί να περιορίσουν την ικανότητα των ηλικιωμένων να αντιδρούν στην καθημερινή ζωή, με αποτέλεσμα αρνητικό αντίκτυπο στον ρυθμό ύπνου-εγρήγορσης. 

Ανθυγιεινές πρακτικές που πρέπει να σταματήσετε για να διατηρήσετε τα νεφρά σας

Καρκίνος νεφρού: Ο καρκίνος του νεφρού είναι μια σοβαρή κατάσταση υγείας και ορισμένες ανθυγιεινές πρακτικές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της ασθένειας.

Close Icon