Επιστημονικά Νέα

Αλτσχάιμερ ανοσοποιητικό: Νέο εμβόλιο θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναχαίτιση της νόσου

Αλτσχάιμερ ανοσοποιητικό: Νέο εμβόλιο θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναχαίτιση της νόσου

Η έρευνα έχει δείξει ότι η ανοσοθεραπεία στοχεύει νευροτοξικές μορφές του πεπτιδίου αμυλοειδούς βήτα (ολιγομερές Αβ) μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη της νόσου του Alzheimer

Αλτσχάιμερ ανοσοποιητικό: Η ικανότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος να τοποθετεί μια καλά ρυθμιζόμενη άμυνα έναντι ξένων ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των τοξινών, εξασθενεί με την ηλικία και καθιστά τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά σε άτομα άνω των 65 ετών. Ταυτόχρονα, η έρευνα έχει δείξει ότι η ανοσοθεραπεία στοχεύει νευροτοξικές μορφές του πεπτιδίου αμυλοειδούς βήτα (ολιγομερές Αβ) μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη της νόσου του Alzheimer, την πιο συνηθισμένη νευροεκφυλιστική ασθένεια που σχετίζεται με την ηλικία.

Μια ομάδα με επικεφαλής τον Chuanhai Cao, Ph.D., του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα Υγείας (USF Health), έχει επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση, σε άτομα με μειωμένη ανοσία, υπερβολική φλεγμονή και άλλες επιπλοκές που παρεμποδίζουν την ανάπτυξη ενός θεραπευτικού εμβολίου κατά του Αλτσχάιμερ. Τώρα, μια προκλινική μελέτη του Δρ. Cao και των συναδέλφων του δείχνει ότι ένα δενδριτικό εμβόλιο που παρουσιάζει αντιγόνο με συγκεκριμένη αντίδραση αντισώματος στο ολιγομερές Αβ μπορεί να είναι ασφαλέστερο και να προσφέρει κλινικό όφελος στη θεραπεία της νόσου του Αλτσχάιμερ. Το εμβόλιο, που ονομάζεται E22W42 DC, χρησιμοποιεί ανοσοκύτταρα γνωστά ως δενδριτικά κύτταρα (DC) φορτωμένα με ένα τροποποιημένο Αβ πεπτίδιο ως αντιγόνο. Η μελέτη του Alzheimer για τα θετικά του νέου εμβολίου ερευνών δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Alzheimer Disease.

Μία από τις δύο χαρακτηριστικές παθολογίες της νόσου του Alzheimer είναι οι σκληρυμένες εναποθέσεις του Αβ που συσσωρεύονται μεταξύ των νευρικών κυττάρων (πλάκες πρωτεΐνης αμυλοειδούς) στον εγκέφαλο. το άλλο είναι νευροϊνιδιακά μπερδέματα της πρωτεΐνης tau μέσα στα εγκεφαλικά κύτταρα. Και οι δύο οδηγούν σε κατεστραμμένη σηματοδότηση νευρολογικών κυττάρων, προκαλώντας τελικά την έναρξη της νόσου και των συμπτωμάτων του Αλτσχάιμερ. “Αυτό το θεραπευτικό εμβόλιο χρησιμοποιεί τα κύτταρα του ανοσοποιητικού του σώματος για να στοχεύσει τα τοξικά μόρια Αβ που συσσωρεύονται επιβλαβή στον εγκέφαλο”, δήλωσε ο κύριος ερευνητής Dr. Cao, νευροεπιστήμονας στο USF Health Taneja College of Pharmacy, USF Health Morsani College of Medicine και Πανεπιστήμιο Byrd Alzheimer Center. “Και, το σημαντικότερο, παρέχει ισχυρές ανοσορρυθμιστικές επιδράσεις χωρίς να προκαλεί ανεπιθύμητη αυτοάνοση αντίδραση που σχετίζεται με το εμβόλιο στα γηράσκοντα ποντίκια.”

Δυστυχώς, οι κλινικές δοκιμές όλων των θεραπειών κατά του αμυλοειδούς για τη νόσο του Αλτσχάιμερ μέχρι στιγμής έχουν αποτύχει – συμπεριλαμβανομένης της αρχικής δοκιμής εμβολίου που στοχεύει το Αβ (AN-1792), η οποία τέθηκε σε αναστολή το 2002 αφού αρκετοί ανοσοποιημένοι ασθενείς ανέπτυξαν φλεγμονή του κεντρικού νευρικού συστήματος. «Η φλεγμονή είναι ένα πρωταρχικό σύμπτωμα της νόσου του Αλτσχάιμερ, οπότε οποιαδήποτε πιθανή θεραπεία με νευρική φλεγμονή ως παρενέργεια ουσιαστικά ρίχνει λάδι στη φωτιά», δήλωσε ο Δρ Cao.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Αλτσχάιμερ διάγνωση: Ανακαλύφθηκε νέα αλλαγή στον εγκέφαλο των ασθενών

Αλτσχάιμερ κληρονομικότητα: Η τεχνητή νοημοσύνη και η έγκαιρη διάγνωση μέσω ομιλίας

Αλτσχάιμερ φάρμακα: Νέα ελπιδοφόρα προσέγγιση για τη νόσο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δύο στους 100 ασθενείς Covid-19 σε ΜΕΘ παθαίνουν εγκεφαλικό

Το 2% των ασθενών με Covid-19 που νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείου, δηλαδή οι δύο στους 100, παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο κατά την παραμονή τους σε αυτήν, σύμφωνα με μία νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.

Το πρόγραμμα θα μπορούσε επίσης να απαιτεί τρίτη δόση του εμβολίου της Phizer εντόςενός έτους λέει ο Albert Bourla

"Κανένα από τα 400 εμβολιασμένα δεν μολύνθηκε, πολύ καλά νέα", δήλωσε ο Μπουρλά. Με βάση τα στοιχεία, ο Διευθύνων Σύμβουλος είπε ότι υπήρχε ανάγκη για επανεμβολιασμό μεταξύ έξι και 12 μηνών, καθώς επίσης και ένας ετήσιος επανεμβολιασμός. Ωστόσο, αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί, είπε ο Μπούρλα.

Βάση για πολλά εμβόλια covid-19 oι αδενοϊοί

Δεν υπάρχουν δημόσια διαθέσιμα εμβόλια που προστατεύουν από τη μόλυνση από αδενοϊό, αν και ένα υπάρχον εμβόλιο μερικές φορές δίνεται σε στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων CDC

Σε καινοτόμες θεραπείες σε ανθρώπους που θα μπορούσαν να μειώσουν ή να αντιστρέψουν βλάβες από καρδιακή προσβολή οδηγούται οι επιστήμονες

Εάν μελλοντικές μελέτες δείχνουν πώς η πλαστικότητα του μυοκαρδίου εμποδίζεται και επανενεργοποιείται στον άνθρωπο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καινοτόμες θεραπείες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να μειώσουν ή να αντιστρέψουν τη βλάβη λόγω καρδιακής προσβολής. Αυτή η ανακάλυψη έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στη θεραπεία των καρδιακών παθήσεων.

Ερευνητές μελετούν διάσημη μαύρη τρύπα για να εξελίξουν τη Θεωρία της Σχετικότητας

Μαύρη τρύπα: Διεθνής ερευνητική ομάδα έστρεψε 19 διαστημικά και ισχυρά επίγεια τηλεσκόπια στη συγκεκριμένη μαύρη τρύπα για να συλλέξει όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα.