Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Αλλεργιογόνα Τρόφιμα: Δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για τα βρέφη, διαπιστώνει έρευνα

Αλλεργιογόνα Τρόφιμα: Δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για τα βρέφη, διαπιστώνει έρευνα

Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν καμία διαφορά στον επιπολασμό των τροφικών αλλεργιών και του εκζέματος στην ηλικία των 18 μηνών σε σχέση με τις αλλαγμένες συμβουλές. "Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η εισαγωγή αλλεργιογόνων τροφίμων κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης τροφικών αλλεργιών ή εκζέματος.

Αλλεργιογόνα Τρόφιμα: Τα αυγά, τα όσπρια, συμπεριλαμβανομένης της σόγιας και των φιστικιών, τα αμύγδαλα και τα καρύδια κάσιους εισάγονται πλέον νωρίτερα στη διατροφή των βρεφών μετά την αναθεώρηση των συμβουλών στη Σουηδία σχετικά με την εισαγωγή ορισμένων τροφίμων. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία αλλαγή στο ποσοστό των τροφικών αλλεργιών ή του εκζέματος στα βρέφη στην ηλικία των 18 μηνών. Τα αποτελέσματα αυτά προκύπτουν από πρόσφατη μελέτη του ερευνητικού προγράμματος NorthPop που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Umeå και την Περιφέρεια Västerbotten και δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό Αλλεργίας και Κλινικής Ανοσοθεραπείας Journal of Allergy and Clinical Immunology. “Τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η εισαγωγή δυνητικά αλλεργιογόνων τροφίμων όπως τα φιστίκια και τα αυγά κατά το πρώτο έτος της ζωής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης τροφικών αλλεργιών”, λέει η καθηγήτρια Christina West, επικεφαλής της έρευνας για το άσθμα και τις αλλεργίες στο NorthPop. “Η θεωρία είναι ότι η πρώιμη και επαναλαμβανόμενη έκθεση σε τρόφιμα προάγει την ανάπτυξη ανοχής- με άλλα λόγια, το ανοσοποιητικό σύστημα μαθαίνει να ανέχεται αυτά τα τρόφιμα”.


Αναθεωρημένες συμβουλές

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότερες από 3.500 οικογένειες στο πλαίσιο του μεγάλου, πληθυσμιακού προγράμματος NorthPop. Όλες οι οικογένειες είχαν λάβει συμβουλές από τη Σουηδική Εθνική Υπηρεσία Τροφίμων ότι τα παιδιά μπορούν να δοκιμάζουν μικρά δείγματα στερεών τροφών το νωρίτερο από την ηλικία των 4 μηνών, εφόσον δεν παρεμποδίζουν τον θηλασμό. Περίπου οι μισές από τις οικογένειες είχαν λάβει επίσης την αναθεωρημένη συμβουλή του Σουηδικού Εθνικού Οργανισμού Τροφίμων που δημοσιεύθηκε το 2019. Αυτή τόνιζε ότι τρόφιμα, όπως τα μαγειρεμένα αυγά, το γάλα, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια, συμπεριλαμβανομένων των φιστικιών, θα πρέπει να εισάγονται σε όλα τα παιδιά κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής τους. Τα τρόφιμα αυτά παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά και μπορούν να συμβάλουν σε υγιεινές διατροφικές συνήθειες που έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν μακροπρόθεσμα τις ασθένειες του τρόπου ζωής. Ωστόσο, δεν υπήρχαν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να συνιστούν την ενεργή εισαγωγή αλλεργιογόνων τροφίμων για την πρόληψη των αλλεργιών. “Επειδή οι συμβουλές άλλαξαν ενώ το πρόγραμμα NorthPop βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη, είχαμε τη μοναδική ευκαιρία να εξετάσουμε τα σημεία στα οποία εισάγονται τα διάφορα τρόφιμα στη διατροφή των βρεφών και πόσο συχνά τα τρώνε”, λέει η Christina West.

Όσπρια και φιστίκια

Οι γονείς συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων όταν τα παιδιά τους ήταν 4 και 9 μηνών. “Η κύρια διαφορά ήταν ότι περισσότερα παιδιά έτρωγαν όσπρια στην ηλικία των 9 μηνών. Το ποσοστό που έτρωγε όσπρια αυξήθηκε από 55,2% σε 69,8%. Περισσότερα παιδιά έτρωγαν, επίσης, φιστίκια στην ίδια ηλικία, με αύξηση από 29,2% σε 43,2%. Παρά την αύξηση αυτή, το ποσοστό των παιδιών που εισήχθησαν στα αυγά και τα φιστίκια ήταν χαμηλότερο σε σύγκριση με τα διεθνή δεδομένα”, λέει ο Jonas Österlund από το Τμήμα Κλινικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Umeå και πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

Δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αλλεργικών ασθενειών

Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν καμία διαφορά στον επιπολασμό των τροφικών αλλεργιών και του εκζέματος στην ηλικία των 18 μηνών σε σχέση με τις αλλαγμένες συμβουλές. “Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η εισαγωγή αλλεργιογόνων τροφίμων κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης τροφικών αλλεργιών ή εκζέματος. Επίσης, δεν είδαμε καμία μείωση του κινδύνου, παρά το γεγονός ότι περισσότερα παιδιά εισήχθησαν σε αλλεργιογόνα τρόφιμα στην ηλικία των 9 μηνών μετά την εισαγωγή των αναθεωρημένων συμβουλών. Πιθανές εξηγήσεις είναι ότι η απόλυτη διαφορά ήταν χαμηλή και ότι λίγα παιδιά είχαν εισαχθεί σε αλλεργιογόνα τρόφιμα σε ηλικία 4 μηνών. Υπάρχει συζήτηση σχετικά με το πότε θα πρέπει να εισάγονται τα τρόφιμα κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής για να έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στην ανάπτυξη ανοχής”, λέει ο Jonas Österlund. Η πληθυσμιακή μελέτη NorthPop παρέχει μοναδικές ευκαιρίες για έρευνα σχετικά με την υγεία των παιδιών και των οικογενειών με παιδιά. Ο στόχος είναι να συμπεριληφθούν 10.000 οικογένειες και να παρακολουθήσουν τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 7 ετών, γεγονός που θα επιτρέψει, επίσης, την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Χιροσίμα στην Ιαπωνία δημιούργησαν αυγά κότας που δεν προκαλούν αλλεργία

Γιατί αναπτύσσουμε τροφικές αλλεργίες ως ενήλικες;

Τι φαγητά μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες στα βρέφη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι εκπληκτικές επιδράσεις της καφεΐνης στον ύπνο 

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό κορυφαίας αξιολόγησης, χρησιμοποίησε μεγάλη δείγματος πληθυσμού και προηγμένη τεχνολογία παρακολούθησης του ύπνου. Διαπιστώθηκε ότι η καφεΐνη, ακόμη και όταν καταναλώνεται αρκετές ώρες πριν τον ύπνο, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητά του.

Ανακαλύφθηκε ο πρώτος εγκεφαλικός βιοδείκτης για την αγχώδη διαταραχή 

Η νέα αυτή ανακάλυψη αφορά την ταυτοποίηση ενός βιοδείκτη στον εγκέφαλο, ο οποίος μπορεί να διακρίνει άτομα με αγχώδη διαταραχή από υγιή άτομα. Χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές απεικόνισης, όπως η λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), ερευνητές ανέλυσαν τη δραστηριότητα συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου, όπως η αμυγδαλή και ο προμετωπιαίος φλοιός.

Εμβολιασμός ή φυσική ανοσία;

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό περιοδικό συγκρίνοντας την προστασία από εμβολιασμό και φυσική λοίμωξη διαπίστωσε ότι η ανοσία μετά τον εμβολιασμό παρέχει σταθερή και αξιόπιστη προστασία, η οποία συχνά υπερβαίνει αυτήν που αποκτάται μέσω φυσικής λοίμωξης.

Οι σοβαρότερες μορφές Covid-19 συνδέονται με γενετική προδιάθεση;

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η γενετική προδιάθεση δεν αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα κινδύνου. Περιβαλλοντικοί παράγοντες, η ηλικία, η ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων και ο τρόπος ζωής επίσης παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου.

Ανοσοθεραπεία μειώνει 40% τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο πνεύμονα 

Καρκίνος πνεύμονα:Ο τρόπος λειτουργίας της ανοσοθεραπείας βασίζεται στην χρήση ειδικών φαρμάκων, όπως οι αναστολείς των σημείων ελέγχου (checkpoint inhibitors), που εμποδίζουν τα καρκινικά κύτταρα από το να καταστρέψουν τα ανοσοκύτταρα του οργανισμού.

Έντερο - Γιατί ονομάζεται δεύτερος εγκέφαλος;

Έντερο: Είναι ένας πολύπλοκος, ανεξάρτητος εγκέφαλος που επηρεάζει τη διάθεσή μας, την ψυχική μας υγεία, ακόμη και τις αποφάσεις μας. Η κατανόηση της σχέσης μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου υπογραμμίζει τη σημασία της σωστής διατροφής και της υγείας του εντέρου για τη συνολική υγεία.

Close Icon