Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Αλλεργίες: Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα μιας αλλεργίας;

Αλλεργίες: Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα μιας αλλεργίας;

Αλλεργίες: Τα άτομα με αλλεργίες εμφανίζουν συμπτώματα όπως βήχα και καταρροή λόγω της ανταπόκρισης του ανοσοποιητικού τους συστήματος στα αλλεργιογόνα.

Τα άτομα με αλλεργίες εμφανίζουν συμπτώματα όπως βήχα και καταρροή λόγω της ανταπόκρισης του ανοσοποιητικού τους συστήματος στα αλλεργιογόνα. Όταν ένα άτομο με αλλεργίες αντιμετωπίζει μια ουσία που το σώμα του αναγνωρίζει ως επιβλαβή, όπως γύρη, ακάρεα σκόνης ή τρίχωμα κατοικίδιων ζώων, το ανοσοποιητικό του σύστημα αντιδρά υπερβολικά. Αυτή η υπερβολική αντίδραση περιλαμβάνει διάφορες βιολογικές διεργασίες και συστατικά.

Απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος:

Έκθεση σε αλλεργιογόνο: Όταν ένα αλλεργιογόνο εισέρχεται στο σώμα, αναγνωρίζεται από κύτταρα του ανοσοποιητικού που ονομάζονται κύτταρα που παρουσιάζουν αντιγόνο. Αυτά τα κύτταρα επεξεργάζονται το αλλεργιογόνο και το παρουσιάζουν στα βοηθητικά Τ κύτταρα.
Ενεργοποίηση των Β κυττάρων: Τα βοηθητικά Τ κύτταρα ενεργοποιούν τα Β κύτταρα, τα οποία στη συνέχεια παράγουν συγκεκριμένα αντισώματα γνωστά ως Ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE).
Απελευθέρωση Ισταμινών: Τα αντισώματα IgE προσκολλώνται στα μαστοκύτταρα και στα βασεόφιλα (τύποι λευκών αιμοσφαιρίων). Με την επακόλουθη έκθεση στο αλλεργιογόνο, αυτά τα κύτταρα απελευθερώνουν ισταμίνες και άλλες χημικές ουσίες.

Επιδράσεις ισταμίνης:

Η ισταμίνη είναι βασικός παράγοντας στις αλλεργικές αντιδράσεις, προκαλώντας μια ποικιλία συμπτωμάτων.

  • Ρινικά συμπτώματα: Η ισταμίνη αυξάνει τη διαπερατότητα των αιμοφόρων αγγείων, οδηγώντας σε διαρροή υγρού στους ιστούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ρινική καταρροή (ρινόρροια) και ρινική συμφόρηση.
  • Βήχας: Η ισταμίνη και άλλες χημικές ουσίες μπορούν επίσης να ερεθίσουν τις νευρικές απολήξεις στην αναπνευστική οδό, οδηγώντας σε βήχα. Αυτό το αντανακλαστικό βοηθά στην αποβολή του αλλεργιογόνου από τον αεραγωγό.

Φλεγμονώδης αντίδραση:

Παραγωγή βλέννας: Η ανοσολογική απόκριση διεγείρει την παραγωγή βλέννας στις ρινικές οδούς και στο λαιμό. Αυτή η βλέννα παγιδεύει αλλεργιογόνα και μπορεί να προκαλέσει ρινική καταρροή.
Οίδημα και φλεγμονή: Η απελευθέρωση φλεγμονωδών μεσολαβητών προκαλεί οίδημα στις ρινικές οδούς και στο λαιμό, συμβάλλοντας στη συμφόρηση και τον βήχα.

Χρόνιες αλλεργικές αντιδράσεις:

Για τα άτομα με χρόνιες αλλεργίες, η συνεχής έκθεση σε αλλεργιογόνα οδηγεί σε συνεχιζόμενη φλεγμονή. Αυτή η επίμονη κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια συμπτώματα όπως:

Μεταρινική σταγόνα: Η περίσσεια βλέννας από τη μύτη στάζει στον λαιμό, προκαλώντας ερεθισμό και βήχα.
Παραρρινοκολπίτιδα: Μπορεί να εμφανιστεί φλεγμονή των ιγμορείων, που οδηγεί σε παρατεταμένη ρινική συμφόρηση και βήχα.

Πρόσθετοι παράγοντες:

Γενετική: Η προδιάθεση για αλλεργίες μπορεί να είναι κληρονομική, καθιστώντας ορισμένα άτομα πιο πιθανό να αναπτύξουν αλλεργικές αντιδράσεις.
Περιβαλλοντικοί παράγοντες ενεργοποίησης: Παράγοντες όπως η ρύπανση, ο καπνός του τσιγάρου και οι έντονες οσμές μπορούν να επιδεινώσουν τα αλλεργικά συμπτώματα.

Συνοπτικά, τα συμπτώματα του βήχα και της καταρροής σε άτομα με αλλεργίες οφείλονται σε υπερδραστήρια ανοσοαπόκριση στα αλλεργιογόνα. Αυτή η απόκριση περιλαμβάνει την παραγωγή αντισωμάτων IgE, απελευθέρωση ισταμινών και επακόλουθη φλεγμονή και παραγωγή βλέννας. Η κατανόηση αυτών των μηχανισμών βοηθά στην αποτελεσματική διαχείριση και αντιμετώπιση των αλλεργικών συμπτωμάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

9 κοινές τροφές που προκαλούν αλλεργίες

Τι είναι ο πονοκέφαλος αλλεργίας;

Διονύσιος Γιαννακόπουλος: Οδηγός για τις αλλεργίες και την κλιματική αλλαγή

Αλλεργίες: Βήματα πρόληψης και ανακούφισης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς πέφτει η γλυκοζυλιωμένη και γιατί είναι επικίνδυνη για το ζάχαρο 

Γλυκοζυλιωμένη: Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι σταθερά υψηλά, όπως συμβαίνει στον μη ελεγχόμενο διαβήτη, περισσότερα μόρια γλυκόζης συνδέονται με την αιμοσφαιρίνη για να σχηματίσουν γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.

Παγκόσμια Ημέρα Λευκής 25 Ιουνίου - Πρόεδρος της ΕΔΑΕ :Έχουν αναπτυχθεί και εγκριθεί νέες καινοτόμες θεραπείες

Η 25η Ιουνίου είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην ενημέρωση για τη λεύκη, στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, αλλά και στην αποδοχή και αποστιγματοποίησή της. Στην Ευρώπη, ο επιπολασμός της λεύκης εκτιμάται στο 1%1, ενώ στη χώρα μας υπολογίζεται ότι αφορά περίπου 100.000 ασθενείς. H λεύκη είναι μια χρόνια, επίκτητη δερματική […]

Γιατί η διαστολή των ματιών μας μειώνεται με την ηλικία;

Όραση: Ο κακός φωτισμός ή οι έντονες αντιθέσεις μεταξύ φωτός και σκότους μπορεί να περιορίσουν την ικανότητα των ηλικιωμένων να αντιδρούν στην καθημερινή ζωή, με αποτέλεσμα αρνητικό αντίκτυπο στον ρυθμό ύπνου-εγρήγορσης. 

Ανθυγιεινές πρακτικές που πρέπει να σταματήσετε για να διατηρήσετε τα νεφρά σας

Καρκίνος νεφρού: Ο καρκίνος του νεφρού είναι μια σοβαρή κατάσταση υγείας και ορισμένες ανθυγιεινές πρακτικές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της ασθένειας.

Τα υπέρβαρα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού καθώς μεγαλώνουν

Εγκεφαλικό υπέρβαρες: Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν 1,41 φορές υψηλότερος για τις υπέρβαρες γυναίκες και 2,2 φορές υψηλότερος για τις παχύσαρκες γυναίκες σε σύγκριση με εκείνες που είχαν υγιές βάρος.

Αναφυλαξία: Μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση

Αναφυλαξία: Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση που μπορεί να συμβεί μέσα σε δευτερόλεπτα ή λεπτά από την έκθεση σε ένα αλλεργιογόνο.

Close Icon