Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Αλεξανδρινό: Είναι επικίνδυνο το φυτό των Χριστουγέννων;

Αλεξανδρινό: Είναι επικίνδυνο το φυτό των Χριστουγέννων;

Το Αλεξανδρινό ή ποϊνσέτια (poinsettia) είναι χωρίς αμφιβολία το κατεξοχήν χριστουγεννιάτικο φυτό. Είναι όμως επικίνδυνο;

Εντυπωσιακό, με τα κόκκινα λουλούδια και το πράσινο φύλλωμα του, το συναντάμε σχεδόν παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Γιατί λοιπόν ενώ υπάρχει παντού, τέτοιες μέρες, επανέρχεται το θέμα για τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει για την υγεία μας;

Η εξήγηση βρίσκεται στα φύλλα του Αλεξανδρινού και στο γαλακτώδες υγρό που εκκρίνουν. Το υγρό αυτό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στο δέρμα, το στόμα, τους βλεννογόνους, στα μάτια και σε περίπτωση κατάποσης, και στον γαστρεντερικό σωλήνα.

Ωστόσο, σε καμία από τις έρευνες που έχουν γίνει δεν προκύπτει ότι το φυτό είναι επικίνδυνο για την υγεία. Επιστήμονες ανέλυσαν 22.793 αναφορές κατανάλωσης ή έκθεσης σε τέτοια φυτά και διαπίστωσαν ότι κανένας δεν πέθανε από το φυτό αυτό και σε περισσότερες από 96% των περιπτώσεων δεν χρειάστηκε ούτε καν ιατρική περίθαλψη.


Αντίστοιχα, μελέτη του πανεπιστημίου του Οχάιο, που έγινε όμως πολλές δεκαετίες πριν, το 1971, έδειξε ότι τα τρωκτικά που έφαγαν Αλεξανδρινά, δεν πέθαναν, ούτε είχαν συμπτώματα τοξικότητας, ούτε καν κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά.

Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι ένα παιδί 22 κιλών θα πρέπει να φάει 500 φύλλα Αλεξανδρινού σε εφαρμογή της αναλογίας με τους αρουραίους. Κάτι τέτοιο, όμως, θεωρείται εξαιρετικά απίθανο, καθώς τα φύλλα έχουν εξαιρετικά άσχημη γεύση, οπότε ένα παιδί δεν μπορεί να τα φάει.

Εκείνο που αναφέρουν οι επιστήμονες, είναι ότι μόνο όσοι είναι αλλεργικοί στο λάτεξ ή στο καουτσούκ θα μπορούσαν να βγάλουν εξανθήματα αν έρχονταν σε επαφή με τα φύλλα του Αλεξανδρινού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αυτοάνοσα νοσήματα και βιολογικοί παράγοντες 

Φυτοστερόλες: ρυθμίζουν την ινσουλίνη και μειώνουν τις φλεγμονές σύμφωνα με μελέτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Υποσχόμενη έρευνα για τον καρκίνο του μαστού για τη βιταμίνη D

Στη μελέτη, ασθενείς με καρκίνο του μαστού που λάμβαναν συμπληρώματα βιταμίνης D σε συνδυασμό με την τυπική χημειοθεραπεία εμφάνισαν διπλάσια ποσοστά ύφεσης σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν μόνο χημειοθεραπεία

Βακτήρια λειτουργούν ως εντομοκτόνα

Σε αντίθεση με τα χημικά εντομοκτόνα, που μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και την ανθρώπινη υγεία, τα βακτήρια αυτά είναι βιολογικά προϊόντα που διασπώνται εύκολα και δεν συσσωρεύονται στο περιβάλλον.

Τι είναι το ανθεκτικό άμυλο;

Ανθεκτικό άμυλο: Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για όσους επιδιώκουν να ελέγχουν τις θερμίδες και να βελτιώνουν την υγεία του εντέρου τους. Μειώνει την απορρόφηση θερμίδων και ενισχύει τον μεταβολισμό.

Πώς το σκόρδο ενισχύει την υγεία των οστών;

Σκόρδο: Προσθέστε το σκόρδο στη διατροφή σας και ενισχύστε τα οστά σας με φυσικό και νόστιμο τρόπο. Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, η θετική του επίδραση στα οιστρογόνα και οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του το καθιστούν ιδανική προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και υψηλότερος κίνδυνος χρόνιων παθήσεων

Τα ζαχαρούχα ποτά παραμένουν η κύρια διαιτητική πηγή προστιθέμενων σακχάρων σε πολλούς πληθυσμούς, συμβάλλοντας στην αύξηση βάρους, στις καρδιαγγειακές παθήσεις και στον κίνδυνο διαβήτη.

Αμοιβάδα που κατατρώγει τον εγκέφαλο

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και η αυξημένη χρήση θερμών πηγών και πισίνων ανεβάζουν τη θερμοκρασία του νερού και ευνοούν την ανάπτυξη της Naegleria fowleri. Επιπλέον, η αδυναμία ή η ελλιπής συντήρηση και χημική επεξεργασία του νερού σε πισίνες και άλλους χώρους αναψυχής αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Close Icon