Επιστημονικά Νέα

Αισιοδοξία εγκέφαλος: Η αισιόδοξη σκέψη συνδέεται με χαμηλότερες γνωστικές ικανότητες

Αισιοδοξία εγκέφαλος: Η αισιόδοξη σκέψη συνδέεται με χαμηλότερες γνωστικές ικανότητες

Αισιοδοξία εγκέφαλος: Η έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι είχαν υψηλότερη γνωστική ικανότητα παρουσίασαν 22% αύξηση στην πιθανότητα «ρεαλισμού» και 35% μείωση στην πιθανότητα «ακραίας αισιοδοξίας».

Η αισιόδοξη σκέψη έχει από καιρό απαθανατιστεί στα βιβλία αυτοβοήθειας ως το κλειδί για την ευτυχία, την καλή υγεία και τη μακροζωία, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κακή λήψη αποφάσεων, με ιδιαίτερα σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική ευημερία των ανθρώπων.

Έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Personality and Social Psychology Bulletin, από το Πανεπιστήμιο του Μπαθ δείχνει ότι η υπερβολική αισιοδοξία στην πραγματικότητα συνδέεται με χαμηλότερες γνωστικές δεξιότητες όπως η λεκτική ευχέρεια, η ρευστή λογική, η αριθμητική συλλογιστική και η μνήμη. Ενώ όσοι έχουν υψηλή γνωστική ικανότητα τείνουν να είναι και πιο ρεαλιστές και απαισιόδοξοι στις προσδοκίες τους για το μέλλον.

“Η πρόβλεψη του μέλλοντος με ακρίβεια είναι δύσκολη και γι’ αυτόν τον λόγο μπορεί να περιμένουμε από όσους έχουν χαμηλή γνωστική ικανότητα να κάνουν περισσότερα λάθη στις κρίσεις, τόσο απαισιόδοξες όσο και αισιόδοξες. Αλλά τα αποτελέσματα είναι ξεκάθαρα: η χαμηλή γνωστική ικανότητα οδηγεί σε πιο κολακευτικές προκαταλήψεις – οι άνθρωποι ουσιαστικά αυταπατώντας τον εαυτό τους ως ένα βαθμό», είπε ο Δρ Κρις Ντόσον από τη Σχολή Διοίκησης του Πανεπιστημίου.

«Αυτό υποδηλώνει την ιδέα ότι ενώ οι άνθρωποι μπορεί να είναι προετοιμασμένοι από την εξέλιξη για να περιμένουν το καλύτερο, όσοι έχουν υψηλή γνωστική ικανότητα είναι πιο ικανοί να παρακάμπτουν αυτήν την αυτόματη απόκριση όταν πρόκειται για σημαντικές αποφάσεις. Τα σχέδια που βασίζονται σε υπερβολικά αισιόδοξες πεποιθήσεις κάνουν κακές αποφάσεις και είναι βέβαιο ότι θα επιφέρουν χειρότερα αποτελέσματα από ό,τι οι ρεαλιστικές πεποιθήσεις», πρόσθεσε ο Δρ Dawson.

Οι αποφάσεις για μείζονα χρηματοοικονομικά ζητήματα όπως η απασχόληση, οι επενδύσεις ή οι αποταμιεύσεις και κάθε επιλογή που ενέχει κίνδυνο και αβεβαιότητα, ήταν ιδιαίτερα επιρρεπείς σε αυτό το αποτέλεσμα και είχαν σοβαρές επιπτώσεις για τα άτομα. “Μη ρεαλιστικά αισιόδοξες οικονομικές προσδοκίες μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολικά επίπεδα κατανάλωσης και χρέους, καθώς και σε ανεπαρκείς αποταμιεύσεις. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υπερβολικές επιχειρηματικές εγγραφές και επακόλουθες αποτυχίες. Οι πιθανότητες έναρξης μιας επιτυχημένης επιχείρησης είναι μικρές, αλλά οι αισιόδοξοι πάντα πιστεύουν ότι έχουν πυροβόλησε και θα ξεκινήσει επιχειρήσεις που προορίζονται να αποτύχουν”, είπε ο Δρ Dawson.

Η μελέτη, “Looking on the (B)right Side of Life: Cognitive Ability and Miscalibrated Financial Expectations”, έλαβε δεδομένα από μια έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο σε περισσότερα από 36.000 νοικοκυριά και εξέτασε τις προσδοκίες των ανθρώπων για την οικονομική τους ευημερία και τις σύγκρινε με την πραγματική τους οικονομικά αποτελέσματα. Η έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι είχαν υψηλότερη γνωστική ικανότητα παρουσίασαν 22% αύξηση στην πιθανότητα «ρεαλισμού» και 35% μείωση στην πιθανότητα «ακραίας αισιοδοξίας».

“Το πρόβλημα με το ότι είμαστε προγραμματισμένοι να σκεφτόμαστε θετικά είναι ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα λήψης αποφάσεων, ιδιαίτερα όταν πρέπει να λάβουμε σοβαρές αποφάσεις. Πρέπει να είμαστε σε θέση να το παρακάμψουμε και αυτή η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με υψηλή Οι γνωστικές ικανότητες το διαχειρίζονται καλύτερα από εκείνους με χαμηλή γνωστική ικανότητα”, είπε.

“Η μη ρεαλιστική αισιοδοξία είναι ένα από τα πιο διάχυτα ανθρώπινα χαρακτηριστικά και η έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι υποτιμούν συνεχώς τα αρνητικά και τονίζουν τα θετικά. Η έννοια της “θετικής σκέψης” είναι σχεδόν αναμφισβήτητα ενσωματωμένη στον πολιτισμό μας – και θα ήταν υγιές να επανεξετάσουμε αυτήν την πεποίθηση. “ πρόσθεσε ο Δρ Ντόσον

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί τα παιδικά τραγούδια στα μωρά τα βοηθούν να μάθουν τη γλώσσα

Αλτσχάιμερ - Νέα μελέτη αποκαλύπτει άγνωστες προηγουμένως διεργασίες στον μεταβολισμό του λίπους

Πιο ακριβή παιδιατρικά εγκεφαλικά οργανοειδή

Meta AI: Πώς αποκωδικοποιεί την ομιλία από την εγκεφαλική δραστηριότητα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι επανενεργοποιεί τα αδρανοποιημένα καρκινικά κύτταρα;

Επειδή οι μεταστάσεις προκαλούν τους περισσότερους θανάτους που σχετίζονται με τον καρκίνο, οι καλύτερες γνώσεις σχετικά με τον λήθαργο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ουσιαστικές βελτιώσεις στη θεραπεία.

Ποιοι είναι οι πιο συχνοί τύποι καρκίνου;

Καρκίνος: Η συνεχής έρευνα για τα αίτια, την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου είναι απαραίτητη για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων και τη μείωση των επιπτώσεων αυτής της καταστροφικής ασθένειας στα άτομα και την κοινωνία στο σύνολό της.

Καρκίνος παχέος εντέρου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Καρκίνος παχέος εντέρου: Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί συχνά να είναι ασυμπτωματικός στα αρχικά του στάδια, με συμπτώματα που εκδηλώνονται μόνο όταν ο καρκίνος έχει αυξηθεί σε ένα συγκεκριμένο μέγεθος.