Επιστημονικά Νέα

Αγγειίτιδα Ashton Kutcher: Μια σπάνια αυτοάνοση διαταραχή – Τι είναι;

Αγγειίτιδα Ashton Kutcher: Μια σπάνια αυτοάνοση διαταραχή – Τι είναι;

Ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει την αγγειίτιδα με βάση τα συμπτώματα, το ιατρικό ιστορικό ενός ατόμου, τη φυσική εξέταση και τις εργαστηριακές εξετάσεις. Μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν σαρώσεις αιμοφόρων αγγείων και καρδιάς, καθώς και βιοψίες ιστών, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ.

Αγγειίτιδα Ashton Kutcher: Ο ηθοποιός αποκάλυψε ότι έχασε την όρασή του, την ακοή και την ικανότητά του να περπατά για ένα χρονικό διάστημα Ο ηθοποιός Ashton Kutcher αποκάλυψε πρόσφατα την επίθεσή του από μια αυτοάνοση πάθηση που επηρέασε την ακοή, την όραση και την ικανότητά του να περπατάει.

Η Access Hollywood έλαβε πλάνα μιας συνέντευξης από το επεισόδιο της Δευτέρας το βράδυ του National Geographic “Running Wild with Bear Grylls: The Challenge”, στην οποία ο ηθοποιός μίλησε για μια σπάνια αυτοάνοση διαταραχή που ανέπτυξε πριν από λίγο καιρό και ονομάζεται αγγειίτιδα.

Ο 44χρονος ηθοποιός είπε στη συνέντευξή του: «Πριν από δύο χρόνια, είχα αυτή την περίεργη, εξαιρετικά σπάνια μορφή αγγειίτιδας, που, όπως, χάλασε την όρασή μου, μου έριξε την ακοή, όλη μου την ισορροπία», σύμφωνα με την έκθεση της Access Hollywood.

Ο Κούτσερ είπε επίσης στη συνέντευξη, “Δεν το εκτιμάς πραγματικά μέχρι να φύγει. Μέχρι να φύγεις, “δεν ξέρω αν θα μπορέσω ποτέ να δω ξανά, δεν ξέρω αν” Θα μπορέσω ποτέ να ακούσω ξανά, δεν ξέρω αν θα μπορέσω ποτέ να περπατήσω ξανά». Το Ίδρυμα Αγγειίτιδας Vasculitis Foundation λέει ότι «αγγειίτιδα είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται στη φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων».

Σημειώνει επίσης, «Χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια οικογένεια σχεδόν 20 σπάνιων ασθενειών, που χαρακτηρίζονται από στένωση, εξασθένιση ή ουλή των αιμοφόρων αγγείων, τα οποία μπορούν να περιορίσουν τη ροή του αίματος και να βλάψουν ζωτικά όργανα και ιστούς». Η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει αιμοφόρα αγγεία όπως αρτηρίες, τριχοειδή αγγεία και φλέβες.

Το Κέντρο Φροντίδας και Έρευνας Αγγειίτιδας στην Κλινική του Κλίβελαντ ανέφερε στον ιστότοπό του ότι η αγγειίτιδα είναι μια αυτοάνοση ασθένεια – στην οποία το σώμα επιτίθεται κατά λάθος στον δικό του υγιή ιστό – που συμβάλλει στη φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων.

Επί του παρόντος, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η φλεγμονώδης απόκριση μπορεί να προκληθεί από λοιμώξεις, φάρμακα, περιβαλλοντικούς ή γενετικούς παράγοντες, αλλεργικές αντιδράσεις ή άλλη διαδικασία ασθένειας.

Η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει αιμοφόρα αγγεία όπως αρτηρίες, τριχοειδή αγγεία και φλέβες – και τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και ποικίλλουν από άτομο σε άτομο, είπαν οι ειδικοί της κλινικής του Κλίβελαντ.

Τα συμπτώματα εξαρτώνται επίσης από τους ιστούς και τα όργανα που επηρεάζονται.

Ο ηθοποιός είπε ότι χρειάστηκε περίπου ένας χρόνος για να ανακάμψουν οι αισθήσεις του, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης. Οι ρευματολόγοι είπαν ότι ενώ ορισμένες μορφές αγγειίτιδας μπορεί να βελτιωθούν από μόνες τους, άλλες μπορεί να απαιτούν ιατρική φροντίδα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής κάποιου.

Η θεραπεία της νόσου εξαρτάται από τον συγκεκριμένο τύπο αγγειίτιδας και τις περιοχές/όργανα που εμπλέκονται, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ.

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση κορτικοστεροειδών — ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, φαρμάκων που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας είπαν ότι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι εξαιρετικά σημαντικές για την αποφυγή δυνητικά απειλητικών για τη ζωή επιπλοκών.

Ο ηθοποιός είπε ότι χρειάστηκε περίπου ένας χρόνος για να ανακάμψουν οι αισθήσεις του, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης. «Είμαι τυχερός που ζω», είπε ο Κούτσερ στη συνέντευξη. Μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν σαρώσεις αιμοφόρων αγγείων και καρδιάς, καθώς και βιοψίες ιστών.

Τα κοινά συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν την ακόλουθη λίστα, σύμφωνα με την κλινική Ceveland. Δερματικά εξανθήματα Κούραση

Αδυναμία

Πυρετός

Πόνοι αρθρώσεων Κοιλιακό άλγος Νεφρικά προβλήματα (συμπεριλαμβανομένων σκούρων ή αιματηρών ούρων) Νευρικά προβλήματα (συμπεριλαμβανομένου μουδιάσματος, αδυναμίας και πόνου)

Βήχας και/ή δύσπνοια

Επίσης, μπορεί να εμφανιστούν και άλλα συμπτώματα, ανάλογα με την περιοχή του σώματος που επηρεάζεται από την αγγειίτιδα.

Οι ειδικοί του Κλίβελαντ σημείωσαν ότι εάν επηρεαστεί ένα μικρό αιμοφόρο αγγείο, μπορεί να σπάσει, προκαλώντας μικρές περιοχές αιμορραγίας στον ιστό που εμφανίζονται ως μικρές κόκκινες ή μοβ κουκκίδες στο δέρμα.

Ο 44χρονος Άστον Κούτσερ έχει δύο παιδιά με τη σύζυγό του, Μίλα Κούνις. (Reuters) 

Παρατήρησαν επίσης ότι ένας όζος ή ένα εξόγκωμα μπορεί να είναι αισθητό στο δέρμα όταν ένα μεγαλύτερο αιμοφόρο αγγείο κοντά στην επιφάνεια του δέρματος φλεγμαίνει.

Ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει την αγγειίτιδα με βάση τα συμπτώματα, το ιατρικό ιστορικό ενός ατόμου, τη φυσική εξέταση και τις εργαστηριακές εξετάσεις.

Μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν σαρώσεις αιμοφόρων αγγείων και καρδιάς, καθώς και βιοψίες ιστών, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ.

Ο Κούτσερ, ο οποίος έχει δύο παιδιά με τη σύζυγό του Μίλα Κούνις – την οποία γνώρισε όταν γύρισαν την επιτυχημένη τηλεοπτική τους σειρά, “That ’70s Show” – μίλησε για την υπέρβαση των προκλήσεων.

«Τη στιγμή που αρχίζεις να βλέπεις τα εμπόδιά σου ως πράγματα που είναι φτιαγμένα για σένα, για να σου δίνουν αυτό που χρειάζεσαι, και μετά η ζωή αρχίζει να διασκεδάζει, σωστά;» είπε ο Kutcher στη συνέντευξη του Bear Grylls, σύμφωνα με την Access Hollywood.

Και πρόσθεσε, «Ξεκινάς να σερφάρεις πάνω στα προβλήματά σου αντί να ζεις κάτω από αυτά».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σύνδρομο Sjogren: Συμπτώματα του 2ου σε συχνότητα αυτοάνοσου

Πως προκύπτουν καταστροφικές αυτοάνοσες αντιδράσεις

Ποια αυτοάνοσα συνδέονται με σοβαρές επιπλοκές αν…

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προστατέψτε την οικογένειά σας από το μονοξείδιο του άνθρακα

Μονοξείδιο του άνθρακα: Εδώ προσφέρονται μερικές συμβουλές για τη διατήρηση της ασφάλειας, την αναγνώριση της δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα (CO) και τη θεραπεία ενός ατόμου που έχει δηλητηριαστεί με το αέριο.

Γιατί πρήζονται τα άκρα μας;

Οίδημα: Τα συμπτώματα του οιδήματος μπορεί να περιλαμβάνουν αύξηση του μεγέθους ή πρήξιμο του ιστού.

Πρόβλεψη άνοιας με χρήση χαρακτηριστικών νευρωνικών δικτύων

Άνοια: Η ήπια γνωστική εξασθένηση μπορεί να είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα της νόσου του Αλτσχάιμερ, της νόσου των εγκεφαλικών μικρών αγγείων, της άνοιας με σώματα Lewy ή άλλων νευρογνωστικών διαταραχών.

Πειραματικό εμβόλιο για τον θανατηφόρο ιό Marburg προστατεύει από τη μόλυνση με μία μόνο δόση

Το πειραματικό εμβόλιο, εν τω μεταξύ, το οποίο μελετάται στο εργαστήριο του Hunegnaw και σε άλλα σημεία των Ηνωμένων Πολιτειών, θεωρείται ως ένα σημαντικό βήμα προς την εκπλήρωση πολλαπλών στόχων - ένα εμβόλιο για περιοχές που κινδυνεύουν από επιδημίες Μάρμπουργκ και την ανάπτυξη εμβολίου σε περίπτωση που ο ιός χρησιμοποιηθεί σε μια πράξη βιοτρομοκρατίας.

Οι εργαζόμενοι εστιάζουν πιο πολύ σε άμεσους παρά σε μακροπρόθεσμους στόχους υγείας

Εργαζόμενοι:  Είναι πιο αποφασισμένοι να εργαστούν για τους άμεσους στόχους υγείας τους, όπως ο πόνος στην πλάτη ή στις αρθρώσεις, παρά μακροπρόθεσμους στόχους υγείας, όπως η διαχείριση του διαβήτη ή της υπέρτασης.

Μικρή μελέτη δείχνει ότι το αντιελονοσιακό μονοκλωνικό αντίσωμα υπόσχεται την πρόληψη της ελονοσίας

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι απαιτείται πρόσθετη έρευνα για να διερευνηθεί κατά πόσον το CIS43LS μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μακροχρόνια προστασία και για να καθοριστεί η βέλτιστη δοσολογία στα παιδιά της Αφρικής. Επιπλέον, η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να αξιολογήσει κατά πόσον τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια για την προστασία των εγκύων γυναικών.