Επιστημονικά Νέα

Αδένωμα: Το ποσοστό ανίχνευσης αδενώματος συνδέεται με τον κίνδυνο CRC μετά από θετική FIT

Αδένωμα: Το ποσοστό ανίχνευσης αδενώματος συνδέεται με τον κίνδυνο CRC μετά από θετική FIT

Αδένωμα: Το ποσοστό ανίχνευσης αδενώματος (ADR) των ενδοσκόπων σχετίζεται με τον κίνδυνο για ενδιάμεσους μετακολονοσκοπικούς καρκίνους του παχέος εντέρου (PCCRCs) μετά από ένα θετικό αποτέλεσμα ανοσοχημικής εξέτασης κοπράνων (FIT)

ADMAN

Το ποσοστό ανίχνευσης αδενώματος (ADR) των ενδοσκόπων σχετίζεται με τον κίνδυνο για ενδιάμεσους μετακολονοσκοπικούς καρκίνους του παχέος εντέρου (PCCRCs) μετά από ένα θετικό αποτέλεσμα ανοσοχημικής εξέτασης κοπράνων (FIT), σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο στις 27 Σεπτεμβρίου στο Annals of Internal Medicine. Pieter H.A.

Ανίχνευση αδενώματος

Ο Wisse, M.D., από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Erasmus στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας και οι συνεργάτες του εξέτασαν τη συσχέτιση μεταξύ του κινδύνου ADR και PCCRC σε κολονοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά από θετικό αποτέλεσμα FIT σε μια πληθυσμιακή μελέτη κοόρτης. Τα PCCRC ταξινομήθηκαν ως μεσοδιαστήματα, στα οποία ανιχνεύθηκε καρκίνος πριν από τη συνιστώμενη επιτήρηση, ή ως μη διαλειμματική. Συνολικά 362 ενδοσκόποι πραγματοποίησαν 116.360 κολονοσκοπήσεις, με διάμεση ADR 67 τοις εκατό. Οι ερευνητές εντόπισαν 209 μεσοδιαστήματα PCCRC.

Η ADR συσχετίστηκε με το διάστημα PCCRC. για κάθε 1 τοις εκατό αύξηση της ADR, υπήρχε προσαρμοσμένη αναλογία κινδύνου 0,95. Ο αναμενόμενος αριθμός μεσοδιαστημάτων διαγνώσεων PCCRC μετά από πέντε χρόνια ήταν περίπου 2,0 ανά 1.000 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε κολονοσκόπηση για ενδοσκόπους με ADR 70%, σε σύγκριση με περισσότερες από 2,5, σχεδόν 3,5 και περισσότερες από 4,5 για εκείνους με ADR 65, 60 και 55%. , αντίστοιχα.

«Αυτό υποστηρίζει τη χρήση της ADR ως σημαντικό δείκτη ποιότητας για τους ενδοσκόπους που εκτελούν κολονοσκόπηση σε όλα τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου CRC», γράφουν οι συγγραφείς. “Με βάση το αποτέλεσμα αυτής της μελέτης, ο στόχος ADR για ενδοσκόπους που κάνουν κολονοσκόπηση μετά από θετικό αποτέλεσμα FIT θα πρέπει να αυξηθεί.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το ύψος σας επηρεάζει τις πιθανότητες για Καρκίνο του παχέος εντέρου

Η απώλεια βάρους προστατεύει από τον καρκίνο παχέος εντέρου

Τι πρέπει να γνωρίζεις για το αδένωμα επινεφριδίου

Κολονοσκόπηση, για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς επηρεάζει η υπέρταση την καρδιά;

Αρτηριακή πίεση: Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψει τις αρτηρίες σας καθιστώντας τις λιγότερο ελαστικές, γεγονός που μειώνει τη ροή του αίματος και του οξυγόνου στην καρδιά σας και οδηγεί σε καρδιακές παθήσεις.

Χτυπώντας τον καρκίνο του εγκεφάλου με μακριές βελόνες ανοίγει η πόρτα σε νέες θεραπείες

Δείξαμε ότι η τεχνική μας μπορεί επίσης να βοηθήσει στο άνοιγμα αυτού του φραγμού, ώστε ο εγκέφαλος να μπορεί να λάβει καλύτερα άλλες θεραπείες -όπως χημειοθεραπεία ή φάρμακα που συμβάλλουν στην αύξηση της ανοσολογικής απόκρισης- και να βοηθήσει τον ασθενή να καταπολεμήσει τον όγκο με συστηματικό τρόπο".

Τα MicroRNA παίζουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη πολύπλοκων εγκεφάλων

MicroRNA: Τα χταπόδια διαθέτουν ένα μαζικά διευρυμένο ρεπερτόριο microRNAs (miRNAs) στον νευρικό τους ιστό, αντανακλώντας παρόμοιες εξελίξεις που συνέβησαν στα σπονδυλωτά, ενώ αυτό το εύρημα πιθανώς σημαίνει ότι τα miRNA παίζουν θεμελιώδη ρόλο στην ανάπτυξη πολύπλοκων εγκεφάλων.

Οι ανάγκες των ανθρώπων σε νερό σε όλο τον κόσμο διαφέρουν σημαντικά

Νερό: Η μελέτη μέτρησε τον κύκλο νερού περισσότερων από 5.600 ανθρώπων από 26 χώρες, ηλικιών από 8 ημερών έως 96 ετών, και βρήκε ημερήσιους μέσους όρους σε ένα εύρος μεταξύ 1 λίτρου και 6 λίτρων την ημέρα. 

Πιθανό εμβόλιο κατά των βακτηρίων που προκαλούν ουρολοιμώξεις

Εάν το εμβόλιο αποδειχθεί αποτελεσματικό στους ανθρώπους, θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενειών συνολικά, επιβραδύνοντας την εξέλιξη της βακτηριακής αντοχής στα διαθέσιμα αντιβιοτικά.

Διερεύνηση του πλάσματος για την πρόβλεψη της εξέλιξης της COVID-19

Οι πρωτεΐνες που εντοπίστηκαν μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμεύσουν ως βιοδείκτες για την πρόγνωση σε ασθενείς με COVID-19. Στο μέλλον αναμένεται να εφαρμοστούν στην κλινική ταχεία διαγνωστικά κιτ για τον εντοπισμό ασθενών που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής COVID-19. Επιπλέον, οι πρωτεΐνες μπορεί να αποτελούν δυνητικούς στόχους για την ανάπτυξη θεραπειών για τη νόσο COVID-19.

Βακτήρια που διασπούν τη νικοτίνη βρέθηκαν στα έντερα ποντικών

Οι ερευνητές σκοπεύουν στη συνέχεια να το μελετήσουν καθώς και τα ένζυμα που παράγει για να διαπιστώσουν αν το ένζυμο μπορεί να παραχθεί εμπορικά και να χορηγηθεί στους καπνιστές για να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης λιπώδους νόσου του ήπατος και κατ' επέκταση καρκίνου του ήπατος.