Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός ανοσολογικό προφίλ: Ποιοι καθίστανται πιο ευάλωτοι σε σοβαρή COVID-19

Κορωνοϊός ανοσολογικό προφίλ: Ποιοι καθίστανται πιο ευάλωτοι σε σοβαρή COVID-19

Κορωνοϊός ανοσολογικό προφίλ: Την αυξημένη ευαισθησία των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας σε σοβαρή λοίμωξη COVID-19 ενδέχεται να εξηγούν τα ευρήματα νέας ολλανδικής μελέτης που θέλουν το ανοσολογικό προφίλ που συνοδεύει τη βαριά μορφή της νόσου, και το οποίο αντικατοπτρίζεται από αλλαγές στους κυτταρικούς πληθυσμούς και τις κυκλοφορούσες φλεγμονώδεις πρωτεΐνες, να υφίσταται ήδη εν μέρει σε ηλικιωμένα υγιή άτομα στη Δυτική Ευρώπη. Η σχετική μελέτη υπογράφεται από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Radbound της Ολλανδίας και παρουσιάστηκε κατά τις εργασίες του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ESCMID) που διεξήχθησαν φέτος διαδικτυακά με αντικείμενο την πανδημία του κορωνοϊού.

Ορισμένες από αυτές τις δυσλειτουργίες μπορεί να μην αποτελούν άμεση συνέπεια της λοίμωξης, αλλά ενός υποκείμενου προφίλ που επιτρέπει την εκδήλωση σοβαρότερης μορφής της νόσου COVID-19, εξηγεί ο συν-συγγραφέας Ozlem Bulut του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Radbound. Η σοβαρή νόσος COVID-19 συσχετίζεται με υπερβολική ανοσοαπόκριση και το Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας (ARDS), μορφή ανεπάρκειας των πνευμόνων που παρουσιάζεται κατά προσέγγιση στο 10-15% των ασθενών.

coronavirus.jpg

Το ποσοστό θνησιμότητας της COVID-19 αυξάνεται με την ηλικία, αγγίζοντας πάνω από το 20% σε ασθενείς άνω των 80 ετών. Ένα υπερφλεγμονώδες προφίλ και διάφορες δυσρυθμισμένες ανοσολογικές διεργασίες συνδέονται με τη σοβαρότητα της νόσου, ωστόσο δεν έχει καταστεί ακόμη σαφές εάν προκαλούνται από την ίδια τη νόσο ή διαδραματίζουν υποκείμενο ρόλο στην παθογένεια αυτής. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν μία σειρά πληθυσμών ανοσοκυττάρων και 28 κυκλοφορούντες φλεγμονώδεις δείκτες, που έχουν ήδη συνδεθεί με σοβαρή COVID-19, σε δύο ομάδες υγιών Δυτικοευρωπαίων -στην πρώτη περιλήφθηκαν 324 άτομα ηλικίας 18 έως 71 ετών και στη δεύτερη 452 άτομα ηλικίας 18 έως 75. Κατόπιν προσαρμογής των δεδομένων στο φύλο των συμμετεχόντων, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι πολλοί φλεγμονώδεις δείκτες και αλλαγές στους κυτταρικούς πληθυσμούς που συνδέονται με σοβαρή COVID-19 συσχετίζονται με την ηλικία σε υγιή άτομα, όπως αναφέρει ο συν-συγγραφέας καθηγητής Mihai Netea, επίσης από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Radboud. Ακόμη: Κορωνοϊός μετάλλαξη: Οι αλληλουχίες και η μεταδοτικότητα

Αυτές οι παράμετροι περιλαμβάνουν αλλαγές στα λευκά αιμοσφαίρια συμπεριλαμβανομένου αυξημένου αριθμού μη κλασικών μονοκυττάρων, σημαντική μείωση των Τ-λεμφοκυττάρων, ιδιαίτερα ορισμένων τύπων λεμφοκυττάρων CD8+ και CD4+ και ρυθμιστικών Τ-κυττάρων, αυξημένα επίπεδα κυκλοφορίας της πρωτεΐνης χημειοτρακτικού μονοκυττάρου (MCP1) που προκαλούν συσσώρευση ανοσοκυττάρων στα όργανα. Επίσης, περιλαμβάνουν αλλαγές της οστεοπροτεγερίνης (OPG) που μπορεί να αυξήσει την επιβίωση ορισμένων κυτταρικών πληθυσμών, του αυξητικού παράγοντα ηπατοκυττάρων (HGF) που ενεργοποιεί τόσο τα ανοσολογικά όσο και τα επιθηλιακά κύτταρα, και μειωμένες συγκεντρώσεις του προσδέτη του υποδοχέα ενεργοποίησης του πυρηνικού παράγoντα-κΒ (RANKL / TRANCE).

test.jpg

Η ιντερλευκίνη-6, δείκτης φλεγμονής και ένας από τους σημαντικότερους βιοδείκτες της σοβαρότητας της COVID-19, αυξήθηκε επίσης με την ηλικία και στις δύο ομάδες. Επαναλαμβάνοντας πως η ηλικία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου σοβαρότητας και θνησιμότητας από την COVID-19, οι ειδικοί συνοψίζουν πως τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι το ανοσολογικό προφίλ σοβαρής COVID-19 (αλλαγές στους κυτταρικούς πληθυσμούς και τις κυκλοφορούσες φλεγμονώδεις πρωτεΐνες) υπάρχει ήδη μερικώς σε ηλικιωμένα υγιή άτομα. Κατ’ επέκταση, εκτιμούν οι ίδιοι, πως μερικές από αυτές τις δυσλειτουργίες μπορεί να μην αποτελούν άμεσο αντίκτυπο της λοίμωξης, και οι ανωτέρω προσδιορισμένοι δείκτες μπορεί να κρατούν την εξήγηση γιατί τα ηλικιωμένα άτομα είναι τόσο ευάλωτα σε βαριάς μορφής λοίμωξη από τη νόσο COVID-19.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί πονάει το σώμα μας καθώς μεγαλώνουμε;

Πώς επηρεάζει ο διαβήτης τύπου 1 τη σχολική επίδοση των παιδιών;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η καταπολέμηση του καρκίνου είναι πιο αποτελεσματική την αυγή, διαπιστώνει μελέτη

Οι ερευνητές θέλουν τώρα να επιβεβαιώσουν και να βελτιώσουν αυτά τα πρώτα ευρήματα μέσω κλινικών μελετών. Ωστόσο, η ίδια η ιδέα ότι μια θεραπεία μπορεί να γίνει πιο ισχυρή ανάλογα με την ώρα της ημέρας ανοίγει κάποιες εκπληκτικές δυνατότητες.

Πώς επηρεάζεται ο σίδηρος από την ηλικία;

Σίδηρος: Η κατανόηση του τοπίου της γονιδιακής έκφρασης κατά τη διάρκεια της συσσώρευσης σιδήρου που σχετίζεται με την ηλικία μπορεί να μας βοηθήσει να αποσαφηνίσουμε τις μοριακές οδούς και τις πιθανές προληπτικές στρατηγικές κατά των νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Πώς σχετίζεται το αλκοόλ με την άνοια;

Άνοια: Τις τελευταίες δεκαετίες, ο εκτιμώμενος παγκόσμιος επιπολασμός της άνοιας έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, από 20,2 εκατομμύρια το 1990 σε 57,4 εκατομμύρια το 2019.

Η σοβαρή COVID-19 σχετίζεται με μοριακές υπογραφές γήρανσης στον ανθρώπινο εγκέφαλο

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τα δείγματα εγκεφάλου από τους ασθενείς με COVID-19 που ελήφθησαν για μια άλλη ομάδα ανθρώπων που είχαν πεθάνει από άλλες αιτίες, μερικοί από τους οποίους ήταν σχετικά νέοι και μερικοί από τους οποίους ήταν άνω των 71 ετών.

Πώς διατηρήθηκε η πρόληψη του HIV κατά τη διάρκεια της πανδημίας

HIV: Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πραγματοποιήθηκαν συνολικά 2.471.614 τεστ HIV, σε 190.955 άτομα συνταγογραφήθηκε προφύλαξη από την προέκθεση (PrEP) και 8.438 άτομα έλαβαν διάγνωση μόλυνσης από τον ιό HIV κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Μία νέα ανακάλυψη έρχεται στο φως για τις επιληπτικές κρίσεις

Επιληψία: Οι επιληπτικές κρίσεις φαίνεται να ωθούν τους εγκεφάλους των ποντικών να παράγουν περισσότερη μυελίνη, το μονωτικό στρώμα γύρω από τα νευρικά κύτταρα, ανακάλυψαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.