-300x200.jpg
Pin It

Συγκινητική «κίνηση» πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη με το ταξίδι ζωής της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, «Κίνηση Μαστ». Πρόκειται για μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης για τον καρκίνο του Μαστού, στην ελληνική περιφέρεια με στόχο κάθε γυναίκα, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας να ενημερωθεί, να προλάβει και να θεραπευτεί από τον καρκίνο του μαστού.


Τονίστηκε η πολυτιμότητα της ενημέρωσης και της πρόληψης, συνδυάζοντας τον απαραίτητο έλεγχο για γυναίκες άνω των 40 ετών, διότι η θεραπεία του καρκίνου του μαστού είναι πολύ δυνατή όταν διαγνωσθεί στα αρχικά στάδια.


Η «Κίνηση Μαστ» τελεί υπό την Αιγίδα της ΚΕΔΕ, την υποστήριξη του ΕΔΔΥΠΠΥ και την ευγενική χορηγία της ELPEN,για την οποία αποτελεί μια δράση ουσιαστικής κοινωνικής προσφοράς, καθώς η ELPEN δεν παράγει, ούτε εμπορεύεται ογκολογικά φάρμακα.


Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ξεκίνησαν την Τετάρτη 29 Ιουνιίου στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης, δωρεάν μαστογραφίες σε  100 γυναίκες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, άνεργες και ανασφάλιστες γυναίκες, από την Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (Ε.Α.Ε.), οι οποίες θα συνεχιστούν την Πέμπτη 30 Ιουνίου και την Παρασκευή 1 Ιουλίου


Επίσης στο ίδιο πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Αλεξανδρούπολης, την Ε.Α.Ε., την ΚΕΔΕ, το Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ και την ελληνική φαρμακοβιομηχανία ELPEN, σχετική ενημερωτική εκδήλωση προς την ιατρική κοινότητα της πόλης την οποία και χαιρέτισε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης.


Ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Διευθυντής Κλινικής Μαστού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ», κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος και ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, Αντιπρόεδρος ELPEN, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας.


Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Λαμπάκης, σημείωσε ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες στι τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελούν θεάρεστο έργο σώζοντας ζωές, επαινώντας την τοπική αυτοδιοίκηση για την συμμετοχή στις προσπάθειες που γίνονται για να παραμένουν οι πολίτες υγιείς.


Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συχνότερη κακοήθεια που εμφανίζεται στις Ελληνίδες σήμερα, με τον αριθμό των νέων περιστατικών να υπολογίζεται στις 5.000 ετησίως.


Οι αναφορές στην έγκαιρη διάγνωση είχαν εξαιρετικό ενδιαφέρον μιλώντας για τρείς δυνατότητες:


1. Η αυτοεξέταση των γυναικών,


2. Η κλινική εξέταση από γιατρό και


3. Η  μαστογραφία όμως αποτελεί την πιο συχνή εξέταση για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και η διαγνωστική ικανότητα της είναι πολύ σημαντική.


Μπορεί δε να ανακαλύψει μία κακοήθεια πριν αυτή εντοπιστεί με την κλινική εξέταση. Λαμβάνοντας υπ’ όψη τις δυνατότητες του υγειονομικού συστήματος της χώρας μας και τις ιδιαιτερότητες της παρουσίας της νόσου στην Ελλάδα, η Ελληνικής Αντικαρκινικής εταιρίεας (Ε.Α.Ε) συστήνει την τακτική προληπτική μαστογραφία κάθε δύο χρόνια σε γυναίκες άνω των 40 ετών.


Σ΄ αυτό το πλαίσιο ο κ. Φιλόπουλος, αναφέρθηκε στην πολυετή και πολύπλευρη προσφορά της Ε.Α.Ε στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού ο οποίος παρουσιάζει υψηλή θνησιμότητα και σημειώνοντας ότι στα 58 χρόνια της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, ο δωρεάν έλεγχος μαστογραφιών είναι το μακροβιότερο και αποδοτικότερο πρόγραμμα επισκέπτοντας 400 περιοχές της Ελλάδας προσφέροντας 52.000 μαστογραφίες και μάλιστα είναι ένα πρόγραμμα που στηρίζεται από ελληνικές εταιρείες, όπως η ELPEN, και όχι σε ευρωπαϊκά κονδύλια. Επίσης τόνισε πως ο καρκίνος του μαστού προσβάλεις στις μέρες μας  στις 10 γυναίκες.


κ.Φιλόπουλος


Ιδιαίτερης σημασίας για την ELPEN αποτέλεσε η επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη, καθώς ο Έβρος είναι η γενέτειρα του Ιδρυτή και Προέδρου της, κ. Δημήτριου Πενταφράγκα, ο οποίος με έμπνευση τον τόπο του δημιούργησε πριν 50 χρόνια την πρωτοπόρο Ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία. Ο αντιπρόεδρος της ELPEN κ.Τρύφων αναφέρθηκε στην πολύτιμη και επιτυχή υλοποίηση του έργου αυτού, τονίζοντας πως η εταιρία κάνει τα πάντα από μέρους της για να μη σταματήσει η κοινωνική δράση της παρά την οικονομική κρίση.


κ.Τρύφων


Pin It