Ογκολογία

ΠΟΥ: Τα επεξεργασμένα κρέατα προκαλούν καρκίνο

ΠΟΥ: Τα επεξεργασμένα κρέατα προκαλούν καρκίνο

Η διατροφή που περιλαμβάνει επεξεργασμένα κρέατα, όπως χοτ ντογκ, λουκάνικα και μπέικον είναι πιθανό να προκαλέσου καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με ειδικούς του ΠΟΥ.

Η αναθεώρηση του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας για την Έρευνα για τον Καρκίνο (IARC), που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα, δήλωσε επιπλέον ότι υπήρχε κάποια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και του καρκίνου του παγκρέατος καθώς και του καρκίνου του προστάτη.

Η IARCταξινόμησε το επεξεργασμένο κρέας ως «καρκινογόνα», τοποθετώντας το στην ίδια κατηγορία με τον καπνό και τον αμίαντο, για τα οποία δεν υπάρχουν «επαρκείς ενδείξεις» πως συνδέονται με τον καρκίνο.

Κάθε 50 γραμμάρια (1,8-ουγγιά) καθημερινής κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 18 τοις εκατό, εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Μια μερίδα 50 γραμμαρίων με άλλα λόγια, ισοδυναμεί με την κατανάλωση ενός χοτ-ντογκ ή δύο φετών μπέικον. Οι Αμερικανοί τρώνε περίπου 21,7 γραμμάρια επεξεργασμένου χοιρινού ανά ημέρα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και Διατροφής το 2011.

«Για ένα άτομο, ο κίνδυνος εμφάνισης ορθοκολικού (του εντέρου) καρκίνου λόγω της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος παραμένει μικρός, αλλά ο αριθμός αυτός αυξάνει με την ποσότητα του κρέατος που καταναλώνεται», αναφέρει ο Dr Kurt Straif της IARC σε ανακοίνωσή του.

Η ταξινόμηση για το κόκκινο κρέας, που ορίζεται ως όλα τα είδη κρέατος θηλαστικών όπως το βοδινό, το αρνί και το χοιρινό κρέας, φανερώνει «περιορισμένες ενδείξεις» που μπορεί να αποδείξουν πως προκαλεί καρκίνο. Η IARC βρήκε πως το κόκκινο κρέας σχετίζεται κυρίως με τον καρκίνο του παχέος εντέρου – που είναι ένας καρκίνος που ξεκινά είτε μέσω του παχέος εντέρου ή του ορθού – αλλά παρατηρήθηκε επίσης συσχέτιση με καρκίνο του πάγκρεας, καθώς και του προστάτη.

«Παρατηρήθηκαν επίσης, πειστικές αποδείξεις για την σύνδεση μεταξύ επεξεργασμένου κρέατος και καρκίνου του στομάχου», είπε ο ειδικός της IARC.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εξελίξεις και προοπτικές στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη

Novartis : "Φιλοδοξία είναι να βελτιώσουμε την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο"

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέος επιστημονικός στόχος για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος

«Δείχνει επίσης ότι η συνδυασμένη αναστολή των δύο κύριων οδών προμήθειας θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε έναν επιτυχημένο αποκλεισμό της παροχής ενέργειας με αποτέλεσμα την πείνα του όγκου και την επακόλουθη συρρίκνωση».

Ανακαλύφθηκε βασικός παράγοντας - υπεύθυνος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο συχνότερος καρκίνος στον άνδρα και ο τρίτος σε συχνότητα στη γυναίκα, αλλά συνολικά ο πρώτος στον γενικό πληθυσμό. Κάθε χρόνο αναδεικνύονται 10.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα στην Ελλάδα

Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Νέες συνθήκες και εξελίξεις στη φροντίδα των ασθενών

Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο. Όμως, αυτό ενδεχομένως να αλλάξει στο κοντινό μέλλον, χάρη σε μια κατηγορία ογκολογικών θεραπειών που τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση των ασθενών με αρκετές μορφές προχωρημένου ή μεταστατικού καρκίνου: την Ανοσο-Ογκολογία.

Μπορεί, άραγε, η τεχνολογία mRNA να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Κορωνοϊός και καρκίνος: Μπορεί η τεχνολογία RNA να βοηθήσει και στις νεοπλασίες; Η τεχνολογία RNA (mRNA) που χρησιμοποιείται στα εμβόλια Moderna και Pfizer COVID- 19 μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του καρκίνου, σύμφωνα με τους ειδικούς. 

Ερευνητές αναπτύσσουν ένεση για τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος

Οι ερευνητές του Yale αναπτύσσουν μια θεραπεία καρκίνου του δέρματος που περιλαμβάνει την ένεση νανοσωματιδίων στον όγκο, σκοτώνοντας τα καρκινικά κύτταρα με μια διπλή προσέγγιση, ως πιθανή εναλλακτική λύση στη χειρουργική επέμβαση.