Νευρολογία

Πως η χοληστερίνη του εγκεφάλου αυξάνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ

Πως η χοληστερίνη του εγκεφάλου αυξάνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χοληστερίνη, που συνήθως συνδέεται με τις καρδιαγγειακές παθήσεις, μπορεί να παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση και στην εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Μια βρετανο-σουηδική ερευνητική ομάδα βρήκε ότι το μόριο της χοληστερίνης δρα στον εγκέφαλο ως καταλύτης που πυροδοτεί το σχηματισμών των τοξικών συσσωματώσεων της πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδούς, που είναι το «σήμα κατατεθέν» της νόσου. Η διαπίστωση αυτή μπορεί να ανοίξει το δρόμο σε μια νέα θεραπευτική προσέγγιση για το Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μικέλε Βεντρουσκόλο του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό χημείας “Nature Chemistry”, ανέφεραν ότι προς το παρόν δεν είναι σαφές αν τα νέα ευρήματα αφορούν και τη χοληστερίνη που παίρνει κανείς με τη διατροφή του, καθώς η εισαγόμενη χοληστερίνη δεν μπορεί να διαπεράσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η χοληστερίνη, που είναι ένα από τα βασικά συστατικά της εξωτερικής επιφάνειας των εγκεφαλικών κυττάρων (νευρώνων), μπορεί να λειτουργήσει ως «μαγνήτης» για την προσκόλληση των μορίων της τοξικής πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδούς. Η προσκόλληση αυτή οδηγεί σταδιακά στο σχηματισμό διάσπαρτων πλακών μέσα στον εγκέφαλο και τελικά στο θάνατο ολοένα περισσότερων εγκεφαλικών κυττάρων, με συνέπεια την απώλεια μνήμης και άλλων λειτουργιών.

Μέχρι σήμερα έχει πολλαπλώς επιβεβαιωθεί η σχέση ανάμεσα στη βήτα αμυλοειδή πρωτεΐνη και στο Αλτσχάιμερ. Όμως παραμένει ασαφές πώς και γιατί ξεκινά η συσσωμάτωση των μορίων της πρωτεΐνης και έτσι πυροδοτείται η όλη διαδικασία, από τη στιγμή που τα επίπεδα της βήτα αμυλοειδούς στον εγκέφαλο είναι πολύ χαμηλά. Η νέα μελέτη δείχνει ότι ο «ένοχος» ή τουλάχιστον ένας από τους «ενόχους» είναι η χοληστερίνη που υπάρχει φυσιολογικά στα εγκεφαλικά κύτταρα.

Από μόνα τους τα μόρια της βήτα αμυλοειδούς πρωτεΐνης είναι πολύ δύσκολο να βρουν το ένα το άλλο και να προσκολληθούν μεταξύ τους, καθώς υπάρχουν σε πολύ μικρές ποσότητες στον εγκέφαλο. Όμως αυτό μπορεί να συμβεί με τη μεσολάβηση της χοληστερίνης που υπάρχει στις λιπώδεις κυτταρικές μεμβράνες των νευρώνων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, η εγκεφαλική χοληστερίνη επιταχύνει κατά 20 φορές τη συγκόλληση των μορίων της βήτα αμυλοειδούς και το σχηματισμό τοξικών πλακών.

Όπως είπε ο Βεντρουσκόλο, «το θέμα δεν είναι να εξαλείψει κανείς την χοληστερίνη από τον εγκέφαλο, αλλά να ελέγξει το ρόλο της στη νόσο Αλτσχάιμερ, ρυθμίζοντας την αλληλεπίδρασή της με τη βήτα αμυλοειδή. Δεν υποστηρίζουμε ότι η χοληστερίνη είναι η μοναδική αιτία που πυροδοτεί τη νόσο, αλλά σίγουρα είναι μία από τις αιτίες. Χρειάζεται να κατανοήσουμε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια πώς διατηρείται η ισορροπία της χοληστερίνης στον εγκέφαλο, προκειμένου να βρούμε τρόπους να απενεργοποιήσουμε τον καταλυτικό ρόλο της στην πυροδότηση της συσσώρευσης της βήτα αμυλοειδούς πρωτεΐνης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Περισσότερα χρόνια χόκεϊ αυξάνουν τον κίδυνο χρόνιας τραυματικής εγκεφαλοπάθειας

30 Μαΐου - Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περίεργες νευρολογικές διαταραχές

Νευρολογικές διαταραχές: Κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες. Ο εγκέφαλος είναι μια σύνθετη οργανική δομή που διέπει σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά μας, αλλά και τον τόπο όπου “ζουν” οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Η διερεύνηση του βιολογικού υποστρώματος είναι απαραίτητη για την κατανόηση της λειτουργίας της γνώσης. Ωστόσο, η πολυπλοκότητά του, μαζί με τις […]