Νευρολογία

Απώλεια ύπνου REM και επιθυμία για γλυκά και λιπαρά

Απώλεια ύπνου REM και επιθυμία για γλυκά και λιπαρά

Ο έσω προμετωπιαίος φλοιός μπορεί να παίζει άμεσο ρόλο στον έλεγχο της επιθυμίας μας να καταναλώνουμε τροφές που προσθέτουν βάρος. Δεν είναι καλά κατανοητό τι ρόλο παίζει η έλλειψη ύπνου και πως επηρεάζει περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν την επιθυμία για κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών. Σε ένα νέο  άρθρο που δημοσιεύθηκε χθες στο περιοδικό eLife διαπιστώνεται ότι η απώλεια ύπνου REM οδηγεί σε αυξημένη κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων, ειδικά σακχαρόζης και λίπους.

Ερευνητές του Διεθνούς Ινστιτούτου Απαρτιωμένης Μελέτης Ύπνου (IIIS) του Πανεπιστημίου Tsukuba χρησιμοποίησαν μια νέα μέθοδο για την προαγωγή της απώλειας ύπνου REM σε ποντίκια μαζί με μια χημική ουσία-γενετική τεχνική για να εμποδίσουν τη δράση των νευρώνων του προμετωπιαίου φλοιού και τις συμπεριφορές που προκαλούν. Ως αποτέλεσμα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η αναστολή της λειτουργίας αυτών των νευρώνων αντέστρεψε την επίδραση της απώλειας ύπνου REM στην κατανάλωση σακχαρόζης ενώ δεν είχε καμία επίδραση στην κατανάλωση λίπους.

Ο ύπνος REM είναι ένα μοναδικό στάδιο του ύπνου στα θηλαστικά που συνδέεται στενά με τα όνειρα και χαρακτηρίζονται από τυχαία κίνηση των ματιών και την σχεδόν πλήρη παράλυση του σώματος. Ο ύπνος REM (με ταχείες οφθαλμικές κινήσεις) συνήθως ξεκινάει περίπου 70 με 90 λεπτά αφού έχουμε αποκοιμηθεί. Κάθε νύχτα συνήθως έχουμε τρία έως πέντε επεισόδια ύπνου REM. Παρότι δεν είμαστε σε εγρήγορση, σε αυτή τη φάση η δραστηριότητα του εγκεφάλου είναι πολύ έντονη. Σε αυτό το διάστημα βλέπουμε τα περισσότερα όνειρα.

Παρατηρείται πληθώρα επαναλαμβανόμενων ταχειών οφθαλμικών κινήσεων, απ’όπου προέρχεται και η ονομασία αυτής της φάσης ύπνου, η αναπνοή επιταχύνεται και η αρτηριακή πίεση αυξάνει. Το υπόλοιπο σώμα ωστόσο είναι σχεδόν παράλυτο. Ο προμετωπιαίος φλοιός είναι η έδρα της κριτικής μας ικανότητας, του ελέγχου των παρορμήσεων μας και της μάθησης από τα λάθη μας. Ο προμετωπιαίος φλοιός παίζει επίσης ρόλο στην εκτίμηση της γευστικότητας των τροφίμων μέσα από τη γεύση, το άρωμα και την υφή. Επιπλέον, τα άτομα που είναι παχύσαρκα τείνουν να έχουν αυξημένη δραστηριότητα στον προμετωπιαίο φλοιό, όταν εκτίθενται σε υψηλές θερμίδες. «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι ο έσω προμετωπιαίο φλοιό μπορεί να παίζει άμεσο ρόλο στον έλεγχο της επιθυμίας μας να καταναλώνουμε παχυντικά τρόφιμα, με υψηλή περιεκτικότητα σε σακχαρόζη, όταν μας λείπει ύπνος», λέει ο Kristopher McEown, επικεφαλής συγγραφέας της εργασίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Περισσότερα χρόνια χόκεϊ αυξάνουν τον κίδυνο χρόνιας τραυματικής εγκεφαλοπάθειας

30 Μαΐου - Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περίεργες νευρολογικές διαταραχές

Νευρολογικές διαταραχές: Κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες. Ο εγκέφαλος είναι μια σύνθετη οργανική δομή που διέπει σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά μας, αλλά και τον τόπο όπου “ζουν” οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Η διερεύνηση του βιολογικού υποστρώματος είναι απαραίτητη για την κατανόηση της λειτουργίας της γνώσης. Ωστόσο, η πολυπλοκότητά του, μαζί με τις […]