Greek English French German Italian
Pin It

Ερευνητές από το Georgia State University πιθανότατα να έχει βρει έναν τρόπο να σταματήσει τη μόλυνση από γονόρροια παρεμποδίζοντας το βακτηριακό παθογόνο από τη χρήση ψευδαργύρου, ενός βασικού ορυκτού μετάλλου που βρίσκεται σε πολλές πηγές τροφίμων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παρεμπόδιση της ικανότητας του παθογόνου παράγοντα που προκαλεί τη σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη (STI) να απορροφήσει ορυκτό ψευδαργύρου μπορεί να σταματήσει τη μόλυνση. Τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Pathogens, θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για την ταχύτερη ανάπτυξη εμβολίων γονόρροιας. Προς το παρόν, η γονόρροια είναι ανθεκτική σε πολλές θεραπευτικές προσεγγίσεις και δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο για την πρόληψη της σοβαρής αυτής μόλυνσης. Σε όλο τον κόσμο, καταγράφονται καθημερινά πάνω από 1 εκατομμύριο σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΝ). Μόνο το 2012, καταγράφηκαν 27 εκατομμύρια διαδεδομένες περιπτώσεις γονόρροιας. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία, στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχουν περισσότερες από 820.000 νέες περιπτώσεις γονόρροιας κάθε χρόνο και πάνω από το μισό αφορούν νέους ηλικίας 15 έως 24 ετών.

Αντοχή στη θεραπεία

Ο αιτιολογικός παράγοντας της γονόρροιας, Neisseria gonorrhoeae, αποτελεί μια σημαντική απειλή για την υγεία, καθώς έχει αναπτύξει αντίσταση σε σχεδόν όλα τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της. Το πρόγραμμα επιτήρησης της αντιμικροβιακής αντοχής των γονοκοκκικών κυττάρων αναφέρει υψηλά ποσοστά αντοχής στην κινολόνη και αυξανόμενη αντίσταση στην αζιθρομυκίνη και τις κεφαλοσπορίνες εκτεταμένου φάσματος. Η αντοχή στα φάρμακα της γονόρροιας εξελίσσεται σε μια σημαντική απειλή μεταξύ των ασθενών παγκοσμίως, σημειώνουν οι επιστήμονες. Η μόλυνση από το Neisseria gonorrhoeae είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί και περιέχει ισχυρές μεμβρανικές πρωτεΐνες που επιτρέπουν στο βακτήριο να επιβιώσει από τη θρεπτική ανοσία, μια στρατηγική του σώματος του ξενιστή να απομακρύνει τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα από τα εισβάλλοντα βακτηρίδια, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζει τη μολυσματική τους δύναμη.

Στην πραγματικότητα, έχει οκτώ μεταφορείς εξωτερικής μεμβράνης, όπου τέσσερις προορίζονται για την πρόσληψη σιδήρου, ενώ δύο από τους μεταφορείς, TdfH και TdfJ, χρησιμοποιούνται για την πρόσληψη ψευδαργύρου. Οι ερευνητές σε μια προηγούμενη μελέτη τους, διαπίστωσαν ότι το TdfH συνδυάζεται με Calprotectin, που ανήκει στην οικογένεια των πρωτεϊνών S100. Εν συνεχεία, εκχυλίζει το άλας του ψευδαργύρου, το οποίο εσωτερικεύεται ή απορροφάται από τα βακτήρια. Η νέα μελέτη γίνεται για να μάθουν αν κι άλλες πρωτεΐνες που ανήκουν στην οικογένεια S100 μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη των βακτηριδίων μέσω πρόσληψης ψευδαργύρου. Και όπως διαφάνηκε το TdfJ συνδέεται με το S100A7 και ότι οι TdfJ και TdfH λαμβάνουν ψευδάργυρο από το γονίδιο ανθρώπινης πρωτεΐνης S100A7 μετά την πρόσδεση σε αυτό. Ενώ, ο ανόργανος ψευδάργυρος τροφοδοτεί τα βακτήρια, βοηθώντας τα στην επιβίωση.

Ελπίδες για την ανάπτυξη εμβολίου

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η νέα μελέτη ανοίγει τις πόρτες για την ανάπτυξη ενός εμβολίου που θα μπορούσε να κάνει τα βακτήρια αυτά τα οποία μπορούν να προστατεύσουν τον ξενιστή από το εισβάλλον παθογόνο να «λιμοκτονήσουν» δηλαδή να μη βρίσκουν να τρέφονται και να επιβιώνουν και στη συνέχεια να τα σκοτώσει. Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας του τομέα Αλλεργίας και Μολυσματικών Νόσων χορήγησε τη χρηματοδότηση της μελέτης, με προϋπολογισμό 9,25 εκατομμυρίων δολαρίων. Η ομάδα σχεδιάζει να αναπτύξει ένα εμβόλιο που εμποδίζει την πρόσληψη σιδήρου και ψευδαργύρου, για να προστατεύσει πλήρως το σώμα από την σοβαρή μόλυνση.

Pin It

Cook name small