Pin It

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Τα ¾ των δερματολόγων πιστεύουν ότι οι ξαπλώστρες θα πρέπει να απαγορευτούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με μια αποκαλυπτική δημοσκόπηση. Εννέα στους δέκα ειδικοί για το δέρμα πιστεύουν ότι οι ξαπλώστρες οδηγούν σε αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου του δέρματος και των θανάτων. Οι ξαπλώστρες παράγουν υπεριώδεις ακτίνες (υπεριώδης ακτινοβολία) και η υπερέκθεση στις ακτίνες UV είναι η κύρια αιτία για τον καρκίνο του δέρματος.

Στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το μελάνωμα - ένας θανάσιμος τύπος καρκίνου του δέρματος - έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία, ιδιαίτερα στους νεότερους. Σύμφωνα με την έρευνα των 245 δερματολόγων, το 91% συμφωνεί με την ηλικία κατά την οποία επιτρέπεται στους χρήστες να χρησιμοποιούν ξαπλώστρες από 18 έως 21 ετών. Και 94% πιστεύουν ότι θα πρέπει να υπάρξει αυστηρότερη εφαρμογή των περιορισμών ηλικίας σε ξαπλώστρες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η εκπρόσωπος της British Skin Foundation, Lisa Bickerstaffe, δήλωσε: «Οι απόψεις των δερματολόγων φαίνεται να υποστηρίζουν την έρευνα που δηλώνει τη δυνατότητα προσβληθεί ο λουόμενος από καρκίνο του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες σε εκείνους που έχουν χρησιμοποιήσει επίσης ξαπλώστρες. «Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει ασφαλές μαύρισμα από τις υπεριώδεις ακτίνες, οπότε το BSF, σύμφωνα με άλλες οργανώσεις υγείας, δεν συνιστά χρήση της ξαπλώστρας».

Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την υποστήριξη μετά από χρόνια εκστρατείας, συμπεριλαμβανομένου του Melanoma UK, το οποίο υπέβαλε δύο φορές αίτηση στην κυβέρνηση. Ο Gill Nuttall, ιδρυτής του Melanoma UK, δήλωσε: "Όποιος χρησιμοποιεί τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να ελέγξει τις φωτογραφίες που δημοσιεύουν τα νεαρά παιδιά των νεαρών παιδιών και δείχνουν ότι κάηκαν σε ξαπλώστρες. Είναι τρομακτικό. Είναι το αυριανό βάρος για το ήδη υπερφορτωμένο μας NHS". 

«Επτά άνθρωποι πεθαίνουν από μελάνωμα στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε μέρα. Μερικοί από αυτούς χρησιμοποίησαν ξαπλώστρες. Πρέπει να ακολουθήσουμε το προβάδισμα της Αυστραλίας και της Βραζιλίας και να τους απαγορεύσουμε εντελώς. Η Pauline Latham MP έχει ήδη συζητήσει τις ξαπλώστρες στο Westminster και τον Φεβρουάριο ο Chris Bryant MP τους ανέφερε ως «μηχανές καταστροφικών θανάτων».

Η κ. Latham δήλωσε ότι περίπου τρία εκατομμύρια Βρετανοί χρησιμοποιούν ξαπλώστρες, οι οποίες, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, είναι τόσο επικίνδυνες όσο το κάπνισμα. Ο Wendy Shillam, διευθυντής πληροφόρησης για την υγεία στην Cancer Research UK (CRUK), δήλωσε στο ότι «Η χρήση ξαπλώστρας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. "Και, μακριά από τη βελτίωση της εμφάνισής μας, οι ακτίνες UV μπορούν να κάνουν το δέρμα μας να φαίνεται ζαρωμένο και δερματικό.

Η CRUK προειδοποίησε ότι τα ποσοστά καρκίνου του δέρματος - το μελάνωμα - έχουν αυξηθεί κατά 45% τα τελευταία δέκα χρόνια. Η αύξηση έχει καταγραφεί σε όλες τις ηλικίες, αυξάνοντας από τον όγδοο συνηθέστερο καρκίνο στη Βρετανία στον πέμπτο πιο συχνό καρκίνο. Είναι επίσης ο δεύτερος συνηθέστερος καρκίνος στους νεαρούς ενήλικες, με ποσοστά που αυξάνονται κατά 70%, από 25-49 ετών από τη δεκαετία του 1990.  

Οι ξαπλώστρες, οι ηλιοροϊσμοί και οι θάλαμοι μαυρίσματος δίνουν τον ίδιο τύπο επιβλαβούς ακτινοβολίας όπως το φως του ήλιου, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος επιδεινώνοντας το DNA στα κύτταρα του δέρματος, δηλώνει η NHS.

Pin It