ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Επιπεφυκίτιδα Covid: Μας προειδοποιεί για νόσηση με κορωνοϊό;

Επιπεφυκίτιδα Covid: Μας προειδοποιεί για νόσηση με κορωνοϊό;

Επιπεφυκίτιδα Covid: Η νέα υποπαραλλαγή του Omicron XBB.1.16 μπορεί να προκαλέσει επιπεφυκίτιδα – κόκκινα μάτια και φαγούρα, ειδικά σε μωρά και μικρά παιδιά

Με κάθε νέα παραλλαγή του Covid-19 έρχεται το ένα ή το άλλο νέο σύμπτωμα. Από την απώλεια όσφρησης και γεύσης έως μυϊκούς πόνους, βήχα και κρυολόγημα έως αναπνευστικά προβλήματα – καθώς εξελισσόταν η λοίμωξη από κορωνοϊό, τα συμπτώματά της συνέχιζαν να αλλάζουν. Σύμφωνα με τελευταίες αναφορές, οι γιατροί έχουν επισημάνει ότι η νέα υποπαραλλαγή του Omicron XBB.1.16 μπορεί να προκαλέσει επιπεφυκίτιδα – κόκκινα μάτια και φαγούρα, ειδικά σε μωρά και μικρά παιδιά.

Μια μη πυώδης, κνησμώδης επιπεφυκίτιδα με κολλώδη μάτια επικρατεί τώρα και δεν παρατηρήθηκε όπως συνήθως σε προηγούμενα κύματα, λέει στο Health Shots ο Δρ Srikanth R, Οφθαλμίατρος του Apollo Spectra Hospital, Chennai. Τελευταία, πολλά παιδιά εμφανίζουν επιπεφυκίτιδα μετά τη μόλυνση από τον Covid-19. Αυτό οφείλεται στην τελευταία υποπαραλλαγή Omicron XBB 1.16.

Η γενική τάση που παρατηρείται είναι σε βρέφη που λαμβάνουν θεραπεία με υψηλό πυρετό, κρυολόγημα και βήχα. Η καλοκαιρινή περίοδος κάνει τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς στην επιπεφυκίτιδα. Είναι μια μεταδοτική πάθηση που επηρεάζει τον επιπεφυκότα, που είναι το λεπτό, διαφανές στρώμα που καλύπτει το λευκό μέρος του ματιού και την εσωτερική επιφάνεια των βλεφάρων. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκληθεί από βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη (αδενοϊική επιπεφυκίτιδα) ή από αλλεργική αντίδραση.

Συμπτώματα Επιπεφυκίτιδας

Τα σημάδια της επιπεφυκίτιδας περιλαμβάνουν ερυθρότητα, πρήξιμο, κνησμό, πότισμα των ματιών και εκκρίσεις που μπορεί να σχηματίσουν κρούστες γύρω από τα βλέφαρα. Η μόλυνση μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω της επαφής με μολυσμένες επιφάνειες, όπως πετσέτες, λαβές πόρτας και οφθαλμικές σταγόνες. Αυτή η μόλυνση μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα.

Συμβουλές για την πρόληψη της επιπεφυκίτιδας

1. Πλένετε τα χέρια όσο πιο συχνά γίνεται

Φροντίστε να πλένετε σχολαστικά και συχνά τα χέρια σας, ειδικά αφού αγγίξετε το πρόσωπο ή έρθετε σε επαφή με κάποιον που έχει επιπεφυκίτιδα. Χρησιμοποιήστε σαπούνι και ζεστό νερό και στεγνώστε τα χέρια με μια καθαρή πετσέτα. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να πλένετε σωστά τα χέρια σας για να αποφύγετε λοιμώξεις όπως ο Covid-19 ή η επιπεφυκίτιδα.

2. Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια

Προσπαθήστε να αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια με τα χέρια όσο το δυνατόν περισσότερο. Για να διασφαλιστεί ότι το άγγιγμα των ματιών δεν προκαλεί επιπλοκές, πρέπει να πλένει κανείς τακτικά τα χέρια και να τα διατηρεί καθαρά.

3. Χρησιμοποιήστε μια καθαρή πετσέτα

Χρησιμοποιήστε μια καθαρή πετσέτα για να στεγνώσετε το πρόσωπο και τα χέρια και αποφύγετε να μοιράζεστε πετσέτες με άλλους.

4. Αποφύγετε να μοιράζεστε προσωπικά αντικείμενα

Μην μοιράζεστε προσωπικά αντικείμενα όπως μαξιλάρια, καλύμματα κρεβατιού, οφθαλμικές σταγόνες ή μακιγιάζ με άλλους.

5. Μείνετε μακριά από μολυσμένα άτομα

Αποφύγετε τη στενή επαφή με άτομα που έχουν επιπεφυκίτιδα μέχρι να αναρρώσουν πλήρως.

6. Φοράτε γυαλιά ηλίου

Φοράτε γυαλιά ηλίου για να προστατεύσετε τα μάτια από τη σκόνη και άλλους ερεθιστικούς παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν επιπεφυκίτιδα. Συνιστώνται σκούρα γυαλιά για την αποφυγή φωτοευαισθησίας.

7. Διατηρήστε το περιβάλλον καθαρό

Καθαρίστε και απολυμάνετε επιφάνειες που αγγίζονται συχνά, όπως πόμολα πόρτας, πάγκους και εξαρτήματα μπάνιου.

8. Αποφύγετε τη χρήση φακών επαφής

Η χρήση φακών επαφής πρέπει να αποφεύγεται μέχρι την πλήρη εκκαθάριση της μόλυνσης. Ωστόσο, οι κύριες μορφές θεραπείας για αυτήν την ασθένεια περιλαμβάνουν τη χρήση σταγόνων για τα μάτια και την ανάπαυση των ματιών με τον περιορισμό του χρόνου οθόνης. Επίσης, συνιστάται το μολυσμένο άτομο να παρακολουθεί την όραση κάθε ματιού ξεχωριστά κάθε πρωί για να ανιχνεύσει την πρώιμη εμπλοκή του κερατοειδούς. Καθώς τα κρούσματα Covid-19 συνεχίζουν να αυξάνονται, είναι καλύτερο να είμαστε ασφαλείς παρά να λυπούμαστε. Λάβετε τις σωστές προφυλάξεις για να προστατευθείτε από τον κορονοϊό και τα συμπτώματά του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί το παιδί σας υποφέρει από ξηροφθαλμία;

Η εποχή των αλλεργιών γίνεται μεγαλύτερη λόγω της κλιματικής αλλαγής

Γιατί νιώθετε ότι τα μάτια σας έχουν πάρει φωτιά;

Η επιστροφή στο σχολείο μπορεί να αυξήσει τις μεταδοτικές λοιμώξεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ζωτικής σημασίας η υποστήριξη από ομοτίμους κατά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής για σοβαρή ψυχική ασθένεια

Η μελλοντική μας έρευνα θα επικεντρωθεί στη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο οι ομότιμοι υποστηρικτές μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που ζουν με σοβαρές ψυχικές ασθένειες να διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα τα φάρμακά τους και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους".

Συγκέντρωση: Η επιστημονική μέθοδος για να την ενισχύσετε

Συγκέντρωση: Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας, μια απλή και εύκολα εφαρμόσιμη αλλαγή στη συμπεριφορά μας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ικανότητά μας να διατηρήσουμε την εστίαση στην εργασία με την πάροδο του χρόνου.

Φασολάκια: Ένα πράσινο θαύμα για την υγεία μας

Φασολάκια: Με πλούσια θρεπτικά συστατικά, προστασία της καρδιάς και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, τα φασολάκια αξίζουν έναν τόπο στο πιάτο μας για μια ζωή γεμάτη υγεία.