Εναλλακτική Ιατρική

Bελονισμός: Μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο στη μέση που συχνά παρουσιάζεται κατά την εγκυμοσύνη

Bελονισμός: Μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο στη μέση που συχνά παρουσιάζεται κατά την εγκυμοσύνη

"Ο βελονισμός βελτίωσε σημαντικά τον πόνο, τη λειτουργική κατάσταση και την ποιότητα ζωής σε γυναίκες με πόνο στη μέση/τη λεκάνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, ο βελονισμός δεν είχε παρατηρήσιμες σοβαρές ανεπιθύμητες επιδράσεις στα νεογέννητα", γράφουν. "Χρειάζονται ακόμη περισσότερες μεγάλης κλίμακας και καλά σχεδιασμένες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές για να επιβεβαιωθούν περαιτέρω αυτά τα αποτελέσματα", προσθέτουν.

Βελονισμός: Ο βελονισμός μπορεί να ανακουφίσει σημαντικά τον πόνο στη μέση ή/και τη λεκάνη που βιώνουν συχνά οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, υποδεικνύει μια συγκεντρωτική ανάλυση δεδομένων των διαθέσιμων στοιχείων, που δημοσιεύθηκε στο BMJ Open. Και δεν υπήρξαν παρατηρήσιμες σημαντικές παρενέργειες για τα νεογέννητα των οποίων οι μητέρες επέλεξαν τη θεραπεία, δείχνουν τα ευρήματα, αν και μόνο λίγες από τις δημοσιευμένες μελέτες που συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση αξιολόγησαν αποτελέσματα, όπως ο πρόωρος τοκετός, σημειώνουν οι ερευνητές. Ο βελονισμός αναδεικνύεται ως μια πιθανή θεραπεία για διάφορους διαφορετικούς τύπους πόνου, επειδή δεν συνεπάγεται την ανάγκη λήψης φαρμάκων και θεωρείται ασφαλής, λένε οι ερευνητές.

Ο ακριβής τρόπος με τον οποίο μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο δεν είναι σαφής, αλλά πιστεύεται ότι περιλαμβάνει την απελευθέρωση των έμφυτων “χαρούμενων” χημικών ουσιών του σώματος -ενδορφινών- καθώς και την αύξηση της ροής του αίματος στο τοπικό δέρμα και τους μυς. Αλλά το κατά πόσον μπορεί να ανακουφίσει τον εξουθενωτικό πόνο στη μέση και/ή στη λεκάνη που βιώνει έως και το 90% των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους παραμένει έντονα αμφισβητούμενο. Για να συμπληρώσουν τη βάση των στοιχείων, οι ερευνητές έψαξαν σε βάσεις ερευνητικών δεδομένων για σχετικές κλινικές δοκιμές που συνέκριναν την ανακούφιση από τον πόνο που παρέχεται στις εγκύους που έλαβαν βελονισμό, μόνοι τους ή όταν συνδυάστηκαν με άλλες θεραπείες, με άλλες/χωρίς/με εικονικές θεραπείες, καθώς και τις πιθανές επιπτώσεις στα νεογνά τους. Η τελική ανάλυση περιελάμβανε 10 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν 1.040 γυναίκες. Κάθε μελέτη δημοσιεύθηκε μεταξύ 2000 και 2020 και διεξήχθη ποικιλοτρόπως στη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ισπανία και τη Βραζιλία. Οι μέλλουσες μητέρες ήταν όλες υγιείς, 17 έως 30 εβδομάδων κατά μέσο όρο στην εγκυμοσύνη τους και είχαν πόνο στη μέση ή/και στη λεκάνη.

Ο βελονισμός παρασχέθηκε είτε από εκπαιδευμένους βελονιστές, φυσιοθεραπευτές ή μαίες. Επτά μελέτες περιέγραφαν τον σωματικό βελονισμό- τρεις περιέγραφαν τον ωτικό βελονισμό (λοβός αυτιού). Όλες οι μελέτες ανέφεραν τα σημεία βελονισμού για τη θεραπεία, τον χρόνο παραμονής της βελόνας και τη δόση. Σε επτά μελέτες χρησιμοποιήθηκαν σημεία που συνήθως θεωρούνται ότι αντενδείκνυνται στην εγκυμοσύνη – “απαγορευμένα σημεία”. Η ανάλυση των συγκεντρωτικών δεδομένων των αποτελεσμάτων των δοκιμών για εννέα μελέτες έδειξε ότι ο βελονισμός ανακούφισε σημαντικά τον πόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τέσσερις από αυτές τις μελέτες ανέφεραν τη δυνατότητα του βελονισμού να αποκαταστήσει τη σωματική λειτουργία και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτή βελτιώθηκε σημαντικά. Η ποιότητα ζωής καταγράφηκε σε πέντε μελέτες. Όταν συγκεντρώθηκαν τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών, τα ευρήματα έδειξαν ότι ο βελονισμός βελτίωσε σημαντικά και αυτή την κατάσταση. Η ανάλυση των συγκεντρωτικών δεδομένων τεσσάρων μελετών έδειξε ότι υπήρχε σημαντική διαφορά στα συνολικά αποτελέσματα όταν ο βελονισμός συγκρίθηκε με άλλες παρεμβάσεις ή με καμία παρέμβαση. Ωστόσο, η συγκεντρωτική ανάλυση των δεδομένων δύο μελετών που αναφέρθηκαν σε φάρμακα για την ανακούφιση από τον πόνο δεν έδειξε καμία διαφορά στη λήψη μεταξύ εκείνων που έλαβαν βελονισμό και εκείνων που δεν έλαβαν τίποτα.

Η προσαρμοσμένη ανάλυση συγκεντρωτικών δεδομένων έδειξε επίσης ότι ο βελονισμός είναι ασφαλής, και για τις τέσσερις μελέτες που αναφέρθηκαν σε αυτόν, ότι δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στις βαθμολογίες υγείας (Apgar) των νεογνών όταν ο βελονισμός συγκρίθηκε με άλλες παρεμβάσεις ή με καμία παρέμβαση. Μόνο μία μελέτη ανέφερε την ηλικία κύησης και αυτή η μελέτη δεν συμπεριλήφθηκε στη συγκεντρωτική ανάλυση δεδομένων. Σε δύο μελέτες αναφέρθηκαν πρόωρες συσπάσεις, αλλά αυτά τα μωρά ήταν σε καλή κατάσταση υγείας κατά τη γέννηση. Επτά μελέτες κατέγραψαν άλλες αναμενόμενες ήσσονος σημασίας παρενέργειες για τις μέλλουσες μητέρες, όπως πόνος, πόνος και αιμορραγία στο σημείο της βελόνας και υπνηλία. Παρ’ όλα αυτά, οι συμμετέχουσες αξιολόγησαν θετικά τον βελονισμό και οι περισσότερες ήταν πρόθυμες να τον επαναλάβουν, αν χρειαζόταν. Ωστόσο, οι ερευνητές διατυπώνουν μια προειδοποίηση σχετικά με τα ευρήματά τους: ο αριθμός των μελετών που συμπεριλήφθηκαν ήταν σχετικά μικρός και η ποιότητά τους μεταβλητή. Επιπλέον, ο σχεδιασμός, η μεθοδολογία, τα αποτελέσματα και τα χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων διέφεραν σημαντικά. Και σε δύο μελέτες, το ποσοστό εγκατάλειψης ξεπέρασε το 20% στην ομάδα σύγκρισης. Παρ’ όλα αυτά, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο βελονισμός αξίζει μεγαλύτερης προσοχής για τη δυνατότητά του να ανακουφίζει τον πόνο σε μια εποχή που είναι προτιμότερο να αποφεύγονται τα φάρμακα λόγω των πιθανών παρενεργειών τους για τη μητέρα και το μωρό. “Ο βελονισμός βελτίωσε σημαντικά τον πόνο, τη λειτουργική κατάσταση και την ποιότητα ζωής σε γυναίκες με πόνο στη μέση/τη λεκάνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, ο βελονισμός δεν είχε παρατηρήσιμες σοβαρές ανεπιθύμητες επιδράσεις στα νεογέννητα”, γράφουν. “Χρειάζονται ακόμη περισσότερες μεγάλης κλίμακας και καλά σχεδιασμένες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές για να επιβεβαιωθούν περαιτέρω αυτά τα αποτελέσματα”, προσθέτουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ανακαλύψτε τα οφέλη του βελονισμού

Βελονισμός για την πρόληψη του διαβήτη

Αυξημένη επισκεψιμότητα στο διαδίκτυο στις ΗΠΑ για εναλλακτικές θεραπείες

Οι Αμερικανοί δοκιμάζουν πολλά πράγματα για να ανακουφίσουν τον χρόνιο πόνο στην πλάτη

Νευροεπιστήμονες του Χάρβαρντ Εξερευνούν την Επιστήμη του Βελονισμού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα εμπειρία χαλάρωσης και αναπνοής σε σπήλαια αλατιού στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σε μια σπηλιά αλατιού είναι σίγουρα ευχάριστο να περάσετε μια ώρα, ξεκουραζόμενοι και προβληματιζόμενοι και για να έχετε την ευκαιρία να δείτε τα προβλήματά σας να διαλύονται, είναι φθηνότερο από το να δείτε έναν θεραπευτή.

Βότανα που θεραπεύουν και προστατεύουν ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Ειδικά αυτήν την περίοδο με την πανδημία να μας κρατάει κλεισμένους στα σπίτια μας, η οχύρωση του οργανισμού μας είναι απαραίτητη και η βοτανοθεραπεία ο πιο φυσικός τρόπος για να την πετύχουμε

Αλλοπάθεια και Αγιουρβέδα - Δύο εναλλακτικές θεραπείες με εντελώς διαφορετικό εκπαιδευτικό υπόβαθρο

Αλλοπάθεια και Αγιουρβέδα: Οι ασκούμενοι της Αγιουρβέδα αναζητούν ισοδυναμία με αλλοπαθητικούς γιατρούς, όμως φαίνεται να υπάρχει μια τεράστια διαφορά στην ποσότητα της εκπαίδευσης που λαμβάνεται στα δύο συστήματα.

Σύμμαχος ο βελονισμός στη μάχη με τον πόνο πριν το χειρουργείο

Βελονισμός Ιδιότητες: Μια νέα πιλοτική μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η χρήση βελονισμού πριν από τη χειρουργική επέμβαση μπορεί να μειώσει την ανάγκη ενός ατόμου για οπιοειδή μετά το χειρουργείο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο βελονισμός είναι μια χαμηλού κόστους και ασφαλής μέθοδος που μειώνει τον πόνο και το άγχος σε μερικούς ανθρώπους. Στις Ηνωμένες […]

Χαμομήλι ο σύμμαχος των διαβητικών

Διαχείριση διαβήτη: Χαμομήλι ασπίδα για τον σακχαρώδη διαβήτη. Το χαμομήλι έχει πολλά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, είναι επίσης γνωστό ότι βοηθά στην πρόκληση ύπνου, ενισχύει την ανοσία, βοηθά στην πέψη και έχει αντιγηραντικά οφέλη. Μπορεί επίσης να έχει σημαντική επίδραση στην διαχείριση  του διαβήτη. 

Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης της άκανθας φτέρνας

Η παγοθεραπεία σύμμαχος στην αντιμετώπιση της άκανθας πτέρνας. Σε περίπτωση που αισθάνεστε πόνο μπορείτε να μειώσετε την φλεγμονή που ενδεχομένως να έχει συγκεντρωθεί στο σημείο με το να εφαρμόσετε πάγο στο συγκεκριμένο μέρος. Βάλτε πολλά παγάκια σε μια σακούλα, και τυλίξτε την με μια πετσέτα. Στην συνέχεια αφήστε τον πάγο στην πληγείσα περιοχή για τουλάχιστον […]