Εναλλακτική Ιατρική

Αυτοάνοσα Νοσήματα και ενδεικνυόμενη διατροφή

Αυτοάνοσα Νοσήματα και ενδεικνυόμενη διατροφή

Με την σωστή διατροφή και με διαχείριση άγχους, τα αυτοάνοσα μπορούν να είναι σε ύφεση και να μην εκδηλώνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια έξαρση των αυτοάνοσων νοσημάτων. Σε αυτά ουσιαστικά, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιμετωπίζει τα υγιή κύτταρα ως ξένα σώματα και τα θεωρεί επικίνδυνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιτίθεται σε αυτά και να εξελίσσονται τα αυτοάνοσα. Υπάρχουν 80 τύποι αυτοάνοσων νοσημάτων.

Αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Hashimoto, ερυθηματώδης λύκος, νόσος Crohn, είναι μόνο μερικά απο αυτά. Τα αίτια ακόμη απροσδιόριστα. Αναφέρεται ότι μόνο το 1/3 των περιπτώσεων είναι γενετικοί παράγοντες και “κακά” γονίδια. Τα υπόλοιπα 2/3 είναι περιβαλλοντικοί παράγοντες (τοξίνες, βαρέα μέταλλα), διατροφή και άγχος.

Άλλωστε ο βασικός λόγος που με οδήγησε να γράψω το άρθρο αυτό, είναι ότι τα περιστατικά με αυτοάνοσα, ολοένα αυξάνονται. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι με την σωστή διατροφή, αλλά κυρίως με διαχείριση άγχους, τα αυτοάνοσα μπορούν να είναι σε ύφεση και να μην εκδηλώνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όσο λιγότερο άγχος έχουμε, τόσο το ανοσοποιητικό βρίσκεται σε ισορροπία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι τον τελευταίο χρόνο με την οικονομική κρίση υπάρχει έξαρσή τους.

Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθώ στην διατροφή που θα μπορούσε να βοηθήσει. Όπως έλεγε ο πατέρας της Ιατρικής, Ιπποκράτης, “Το φάρμακό σου, η τροφή σου”. Οι τροφές που λαμβάνουμε διαμορφώνουν τη βιοχημεία του σώματός μας και ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας.

Τι θα πρέπει να προσέχουμε στην διατροφή μας

  1. Γλουτένη

Είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο αλεύρι, το κριθάρι, τη βρώμη και σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα. Απαγορεύεται εντελώς σε όσους έχουν διαγνωσθεί με κοιλιοκάκη και γίνεται η διάγνωση με ειδικά αντισώματα στο μικροβιολογικό ιατρείο. Τελευταία όμως όλο και περισσότερες έρευνες τη συνδέουν με αυξημένο κίνδυνο για αυτοάνοσα. Η βομηχανία των τροφίμων έχει εξελιχθεί και υπάρχει πλήθος προϊόντων χωρίς γλουτένη.

  1. Κινόα

Αν και αγαπημένο δημητριακό με υψηλά ποσοστά σε πρωτεΐνη, οι σαπωνίνες που περιέχει λέγεται ότι μπορεί να βλάπτουν το τοίχωμα του εντέρου και να ενεργοποιούν μια αυτοάνοση αντίδραση. Οι σαπωνίνες μπορεί να είναι υπεύθυνες για αυξημένη εντερική διαπερατότητα, με αποτέλεσμα την αυξημένη διέλευση τροφικών αντιγόνων στην συστημική κυκλοφορία.

Εκτός από την κινόα βρίσκονται στα όσπρια, στις πατάτες, στην σόγια, στον αμάρανθο, στα φύτρα αλφάλφα, στις τομάτες. Μπορείτε να μειώσετε την δράση αυτών των πρωτεϊνών μουλιάζοντας την κινόα το βράδυ και ξεπλενοντάς την πριν την μαγειρέψετε.

  1. Ζάχαρη

Όλες οι μορφές της ζάχαρης : Άσπρη, μαύρη, και όλα τα γλυκά, είναι πολύ βλαβερά και απαγορεύονται σε αυτοάνοσα. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η ζάχαρη κρύβεται σε πάρα πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα. Καλό θα είναι να μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες προσεκτικά.

  1. Γαλακτοκομικά

Ειδικά η καζεΐνη, η βασική πρωτεΐνη του γάλακτος έχει ενοχοποιηθεί για φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Αν αγαπάτε τα γαλακτοκομικά θα πρότεινα το ελληνικό γιαούρτι και το κεφίρ, τα οποία είναι προϊόντα ζύμωσης και είναι πλούσια σε προβιοτικά.

Είναι πολύ σημαντικό σε άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα, να απέχουν από τις παραπάνω τροφές και να αποκαταστήσουμε την υγιή χλωρίδα του εντέρου τους. Αυτό μπορεί να γίνει με σωστή διατροφή και υψηλής ποιότητας προβιοτικά που ο ιατρός σας θα χορηγήσει. Το έντερο είναι το μεγαλύτερο όργανό του ανοσοποιητικού μας και αποκαλείται “ο δεύτερος εγκέφαλος”.

Σημαντικές είναι και οι βιταμίνες όπως:

  1. Βιταμίνη D

Η βιταμίνη – ορμόνη του ήλιου, βασική τόσο για τον μεταβολισμό όσο και για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό. Τη βρίσκουμε ελάχιστα σε κάποιες τροφές, αλλά κυρίως συντίθεται με την έκθεσή στον ήλιο για 15 περίπου λεπτά χωρίς αντηλιακό. Καλό θα ήταν να μετράται στο αίμα και ο ιατρός σας να σας προτείνει την απαιτούμενη δοσολογία.

  1. Βιταμίνη Α

Εξίσου σημαντική για το ανοσοποιητικό και έχει συνδεθεί με αυτοάνοσα όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα και διαβήτη τύπου 1. Η πραγματική βιταμίνη Α ονομάζεται ρετινόλη και βρίσκεται στα ζωικά προϊόντα όπως συκώτι και μοσχάρι.

Για να καταλάβετε την αξία των παραπάνω βιταμινών θα αναφερθω σε κάποιους ιατρικούς όρους. Τα Th17 κύτταρα είναι βοηθητικά Τ κύτταρα που παράγουν ένα αριθμό φλεγμονωδών ουσιών, όπως η ιντερλευκίνη. Σε αυτοάνοσα όπως το ευερέθιστο έντερο, η σκήρυνση κατά πλάκας, ψωρίαση και η ρευματοειδή αρθρίτιδα τα Τh17 απορρυθμίζονται εντελώς και αναπτύσσονται φλεγμονές.

Η βιταμίνη Α σε συνέργεια με τη βιταμίνη D φαίνεται να μειώνουν αυτήν τη φλεγμονώδη αντίδραση των Τh17 κυττάρων.

Θα καταλήξω υπερτονίζοντας το άγχος

Υπάρχουν έρευνες στις οποίες το 80% των ασθενών αναφέρουν συναισθηματικό στρες πριν την εκδήλωση της νόσου. Το δύσκολο βέβαια είναι όταν οι ασθενείς μαθαίνουν για την ασθένεια τους και τους δημιουργεί ένα επιπλέον άγχος. Πολλές έρευνες μιλάνε για διαχείριση άγχους. Τι συμπεριλαμβάνει αυτό όμως. Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας, σε λογικά πλαίσια.

Αποβάλλετε τους τοξικούς ανθρώπους από την ζωή σας, μην επιτρέπετε να σας εκνευρίζει οτιδήποτε. Ζήστε στο μέρος που εσείς επιθυμείτε, κάντε τη δουλεία που αγαπάτε πραγματικά. Ταξιδέψτε. Τίποτα δεν αξίζει όσο εσείς και το σώμα σας ακούει και είναι ευαίσθητο σε όλες τις αντιδράσεις σας.

Ακόμη και ένα 5 λεπτό συναισθηματικού στρες επιβαρύνει την εξέλιξη των αυτοάνοσων. Μαζί με την βοήθεια του ιατρού σας βέβαια, είναι στο χέρι σας να τα διατηρήσετε σε ύφεση χωρίς να βιώσετε τις επιπλοκές τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα εμπειρία χαλάρωσης και αναπνοής σε σπήλαια αλατιού στο Ηνωμένο Βασίλειο

Συνδυασμός βοτάνων κατά της κατάθλιψης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βότανα που θεραπεύουν και προστατεύουν ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Ειδικά αυτήν την περίοδο με την πανδημία να μας κρατάει κλεισμένους στα σπίτια μας, η οχύρωση του οργανισμού μας είναι απαραίτητη και η βοτανοθεραπεία ο πιο φυσικός τρόπος για να την πετύχουμε

Αλλοπάθεια και Αγιουρβέδα - Δύο εναλλακτικές θεραπείες με εντελώς διαφορετικό εκπαιδευτικό υπόβαθρο

Αλλοπάθεια και Αγιουρβέδα: Οι ασκούμενοι της Αγιουρβέδα αναζητούν ισοδυναμία με αλλοπαθητικούς γιατρούς, όμως φαίνεται να υπάρχει μια τεράστια διαφορά στην ποσότητα της εκπαίδευσης που λαμβάνεται στα δύο συστήματα.

Σύμμαχος ο βελονισμός στη μάχη με τον πόνο πριν το χειρουργείο

Βελονισμός Ιδιότητες: Μια νέα πιλοτική μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η χρήση βελονισμού πριν από τη χειρουργική επέμβαση μπορεί να μειώσει την ανάγκη ενός ατόμου για οπιοειδή μετά το χειρουργείο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο βελονισμός είναι μια χαμηλού κόστους και ασφαλής μέθοδος που μειώνει τον πόνο και το άγχος σε μερικούς ανθρώπους. Στις Ηνωμένες […]

Χαμομήλι ο σύμμαχος των διαβητικών

Διαχείριση διαβήτη: Χαμομήλι ασπίδα για τον σακχαρώδη διαβήτη. Το χαμομήλι έχει πολλά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, είναι επίσης γνωστό ότι βοηθά στην πρόκληση ύπνου, ενισχύει την ανοσία, βοηθά στην πέψη και έχει αντιγηραντικά οφέλη. Μπορεί επίσης να έχει σημαντική επίδραση στην διαχείριση  του διαβήτη. 

Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης της άκανθας φτέρνας

Η παγοθεραπεία σύμμαχος στην αντιμετώπιση της άκανθας πτέρνας. Σε περίπτωση που αισθάνεστε πόνο μπορείτε να μειώσετε την φλεγμονή που ενδεχομένως να έχει συγκεντρωθεί στο σημείο με το να εφαρμόσετε πάγο στο συγκεκριμένο μέρος. Βάλτε πολλά παγάκια σε μια σακούλα, και τυλίξτε την με μια πετσέτα. Στην συνέχεια αφήστε τον πάγο στην πληγείσα περιοχή για τουλάχιστον […]

Γιατροσόφι με λεμόνι για τον πόνο στα γόνατα

Όσοι γυμνάζονται ή τρέχουν, ιδιαίτερα όσο περνάει ο καιρός, αντιμετωπίζουν διάφορους πόνους στα γόνατα, οι οποίοι δεν προέρχονται απαραίτητα από κάποιον τραυματισμό. Μετά την επίσκεψη στον γιατρό σας και αφού επιβεβαιώσετε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στο γόνατο που να χρήζει ιατρικής φροντίδας και αγωγής, μπορείτε να εφαρμόσετε μια μέθοδο η οποία μπορεί να σας ανακουφίσει […]

Καταπολεμήστε με φυσικό τρόπο τη γαστρεντερίτιδα

«Θανάσιμος εχθρός» του ιού της γαστρεντερίτιδας θα μπορούσε να αποδειχθεί ο κουρκουμάς, το ευρέως διαδεδομένο μπαχαρικό που προέρχεται από την Ασία, όπως προκύπτει από τα προκαταρκτικά ευρήματα νέας εργαστηριακής μελέτης που δημοσιεύεται στις σελίδες του Journal of General Virology. Η κουρκουμίνη, το φυσικό συστατικό που περιέχει ο κουρκουμάς, εμφανίστηκε να εμποδίζει τη μετάδοση ή ακόμη και […]