Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Εγκέφαλος καφές: Δεν είναι μόνο η καφεΐνη στον καφέ που μας κρατά σε εγρήγορση

Εγκέφαλος καφές: Δεν είναι μόνο η καφεΐνη στον καφέ που μας κρατά σε εγρήγορση

Εγκέφαλος καφές: Είναι η καφεΐνη αποκλειστικά υπεύθυνη για να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο προσεκτικοί ή άλλα μέρη της πρωινής τελετουργίας προκαλούν αυτό το συναίσθημα ενεργητικότητας;

Πολλοί λάτρεις του καφέ θα σας πουν ότι υπάρχει κάτι σε αυτό το πρωινό φλιτζάνι που άλλες πηγές καφεΐνης απλά δεν μπορούν να ταιριάξουν. Ερευνητές στην Πορτογαλία ξεκίνησαν πρόσφατα να διερευνήσουν αυτήν την ιδέα: Είναι η καφεΐνη αποκλειστικά υπεύθυνη για να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο προσεκτικοί ή άλλα μέρη της πρωινής τελετουργίας – η μυρωδιά ή η γεύση του καφέ, ίσως – προκαλούν αυτό το συναίσθημα ενεργητικότητας;

“Αν ακούτε αυτά τα άτομα, συνήθως λένε ότι πρέπει να πίνουν καφέ το πρωί για να ετοιμαστούν. Θέλαμε να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς του εγκεφάλου και το λειτουργικό μοτίβο συνδεσιμότητας που θα δικαιολογούσαν αυτόν τον ισχυρισμό”, δήλωσε ο Nuno Sousa, ένας από τους ερευνητές. συγγραφείς και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Minho στην Πορτογαλία. Οι ερευνητές στρατολόγησαν 83 άτομα που έπιναν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα για να υποβληθούν σε μαγνητικές τομογραφίες, ώστε να μπορούν να παρατηρήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων.

Από αυτό το σύνολο, 47 άτομα υποβλήθηκαν σε σάρωση πριν πιουν τον πρωινό τους καφέ και στη συνέχεια ξανά 30 λεπτά αφού ήπιαν ένα φλιτζάνι. Στους άλλους 36 δόθηκε απλώς καφεΐνη αραιωμένη σε ζεστό νερό – χωρίς καφέ – και υποβλήθηκαν στους ίδιους τύπους μαγνητικής τομογραφίας πριν και μετά την κατανάλωση του ροφήματος. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό Frontiers in Behavioral Neuroscience, υποδηλώνουν ότι, πράγματι, ορισμένες αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα οφείλονται μόνο στον καφέ, ενώ άλλες οφείλονται επίσης στην καφεΐνη.

Οι σαρώσεις αποκάλυψαν ότι και οι δύο ομάδες –όσες κατανάλωναν καφεΐνη και αυτές που έπιναν καφέ– είχαν μειωμένη δραστηριότητα αργότερα σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που βάζει τους ανθρώπους σε κατάσταση ηρεμίας. Αυτό έδειξε ότι οι άνθρωποι ήταν πιο έτοιμοι να ξεκινήσουν τις μέρες τους και να ασχοληθούν με άλλους αφού καταναλώσουν ένα από τα δύο ποτά. Δεκαετίες έρευνας έχουν ήδη δείξει ότι η καφεΐνη, ένα ψυχοδιεγερτικό, μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο διεγερμένοι και σε εγρήγορση.

Ωστόσο, οι μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν ότι η κατανάλωση καφέ αύξησε τη δραστηριότητα σε μέρη του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη βραχυπρόθεσμη μνήμη, την προσοχή και την εστίαση, ενώ η κατανάλωση καφεΐνης από μόνη της δεν το έκανε. Οι ερευνητές θεώρησαν ότι η όραση, η μυρωδιά ή η γεύση του καφέ μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αισθάνονται σε εγρήγορση, ανεξάρτητα από την περιεκτικότητα σε καφεΐνη. «Η ευχαρίστηση που δίνεται σε ένα άτομο που του αρέσει ο καφές το πρωί, που στην πραγματικότητα είναι μέρος σχεδόν μιας τελετουργίας που είναι πραγματικά επίσης σημαντική για αυτό το άτομο να αισθάνεται ότι «είμαι έτοιμος για τη μέρα»», είπε η Sousa.

Πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι που δεν πίνουν τακτικά καφέ μπορεί να μην έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Ο Mark Mattson, επίκουρος καθηγητής νευροεπιστήμης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, είπε ότι τα ευρήματα δεν ήταν εκπληκτικά, καθώς οι άνθρωποι σχηματίζουν συσχετισμούς με ιδιαίτερες αισθητηριακές εμπειρίες με την πάροδο του χρόνου, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να επηρεάσουν τις αντιδράσεις στο μέλλον.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί δεν πρέπει να πίνουμε καφέ το βράδυ;

Ο καφές επηρεάζει τα άτομα με υπέρταση;

Μήπως το αγαπημένο μας τσάι σαμποτάρει την απώλεια βάρους μας;

8 Τροφές που ενισχύουν τον μεταβολισμό μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μηχανική υποστήριξη: Η απόφαση για τερματισμό θα έπρεπε να διαρκεί περισσότερο

Μηχανική υποστήριξη: Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στον κλινικό κόσμο σχετικά με το ποιοι ασθενείς πρόκειται να αναρρώσουν, σε ποιο βαθμό θα αναρρώσουν και πότε θα αναρρώσουν.

BabyX: Ψηφιακό βρέφος πρωταγωνιστεί στην 1η παγκόσμια έρευνα ψυχολογίας

BabyX: Σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία, ερευνητές αναπτυξιακής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ θα χρησιμοποιήσουν το ψηφιακό παιδί για να ερευνήσουν τις αλληλεπιδράσεις των ενηλίκων με τα μωρά. 

Ενίσχυση επιχειρήσεων ΜΜΕ: Νέος κύκλος του προγράμματος προ των πυλών

Ενίσχυση επιχειρήσεων ΜΜΕ: Στον πρώτο κύκλο του εν λόγω προγράμματος ενισχύθηκαν 45.509 δικαιούχοι με συνολικό ποσό της επιχορήγησης που έφτασε τα 92.990.407,56 ευρώ, δηλαδή το 78,37% της συνολικής εγκεκριμένης δημόσιας δαπάνης.

Τρόφιμα που σας βοηθούν να αποδώσετε τα μέγιστα

Ενισχύστε τη συγκέντρωσή σας: Ενσωματώνοντας ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σύνθετους υδατάνθρακες και παραμένοντας ενυδατωμένοι, μπορείτε να δώσετε στον εγκέφαλό σας την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αποδώσει τα μέγιστα.

Close Icon