ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Εγκεφαλικό: Οι τρέχουσες κλινικές συστάσεις μπορεί να καθυστερούν τη φροντίδα ασθενών

Εγκεφαλικό: Οι τρέχουσες κλινικές συστάσεις μπορεί να καθυστερούν τη φροντίδα ασθενών

Εγκεφαλικό: Ενώ τα εγκεφαλικά που σχετίζονται με τη χειρουργική επέμβαση είναι σπάνια, ένα άτομο που υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση αμέσως μετά το εγκεφαλικό μπορεί να έχει οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστεί περιεγχειρητικό εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο συμβαίνει εντός 30 ημερών από την επέμβαση. Πολλοί ασθενείς με εγκεφαλικό υποφέρουν από άλλα προβλήματα υγείας που συχνά απαιτούν χειρουργική επέμβαση, επομένως η κατανόηση του χρόνου αναμονής μετά από ένα εγκεφαλικό έχει σημαντικές συνέπειες για τη φροντίδα των ασθενών.

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Surgery δείχνει ότι οι κατευθυντήριες γραμμές που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος από τους κλινικούς ιατρούς και καθοδηγούν τις αποφάσεις τους για ασθενείς που επέζησαν εγκεφαλικού μπορεί να είναι πολύ συντηρητικές, με αποτέλεσμα ενδεχομένως περιττές χειρουργικές καθυστερήσεις. Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο Laurent Glance, M.D., καθηγητής στα Τμήματα Αναισθησιολογίας και Περιεγχειρητικής Ιατρικής και Επιστημών Δημόσιας Υγείας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ (URMC).

Μια επιστημονική δήλωση από την American Heart Association/American Stroke Association (AHA/ASA) που εκδόθηκε το 2021 υποδεικνύει ότι τα άτομα θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον έξι μήνες, και πιθανώς έως και εννέα μήνες, μετά από εγκεφαλικό πριν υποβληθούν σε μη επείγουσα χειρουργική επέμβαση, προκειμένου να μειώνουν τον κίνδυνο επαναλαμβανόμενου εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτή η σύσταση βασίστηκε, εν μέρει, σε μια μελέτη στη Δανία σε 481.183 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε εκλεκτική μη νευρολογική, μη καρδιοχειρουργική επέμβαση. Η μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος επαναλαμβανόμενου εγκεφαλικού ήταν υψηλότερος εντός τριών μηνών από ένα προηγούμενο εγκεφαλικό και μειώθηκε στους εννέα μήνες.

Ο Glance και ο Curtis Benesch, M.D., ιατρικός διευθυντής του UR Medicine Comprehensive Stroke Center, υπηρέτησαν ως αντιπρόεδρος και πρόεδρος, αντίστοιχα, μιας ομάδας χειρουργών, αναισθησιολόγων, νευρολόγων και νοσοκόμων που συγκλήθηκε από το AHA/ASA για να συντάξει την επιστημονική έκθεση. Ο Glance, ο Benesch και οι άλλοι συγγραφείς της νέας μελέτης αναγνώρισαν τους περιορισμούς της γενίκευσης δεδομένων από την Ευρώπη στις ΗΠΑ, των οποίων ο πληθυσμός έχει υψηλότερους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό. Για παράδειγμα, τα ποσοστά παχυσαρκίας στις ΗΠΑ είναι δύο φορές υψηλότερα, τα ποσοστά νοσηλείας για διαβήτη και υπέρταση είναι 50% υψηλότερα και οι ΗΠΑ έχουν χαμηλότερο ποσοστό προσδόκιμου ζωής, σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές χώρες.

Χρησιμοποιώντας μια βάση δεδομένων Medicare, η ομάδα εξέτασε τα αρχεία υγείας περισσότερων από 5,8 εκατομμυρίων ατόμων ηλικίας 66 ετών και άνω που υποβλήθηκαν σε εκλεκτική μη νευρολογική, μη καρδιοχειρουργική επέμβαση μεταξύ Ιανουαρίου 2013 και Νοεμβρίου 2018. Ενώ η συνολική συχνότητα περιεγχειρητικού εγκεφαλικού ήταν σπάνια σε ασθενείς χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου (0,3%), τα άτομα που υποβλήθηκαν σε προαιρετική χειρουργική επέμβαση εντός 30 ημερών από το εγκεφαλικό είχαν οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν περιεγχειρητικό εγκεφαλικό επεισόδιο, δυόμιση φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν και τρεις φορές να λάβει εξιτήριο σε εξειδικευμένο νοσηλευτικό ίδρυμα, σε σύγκριση με ασθενείς χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα επίπεδα κινδύνου εγκεφαλικού μειώνονται μετά από 90 ημέρες, σε αντίθεση με τους έξι και εννέα μήνες που προτείνονται στη μελέτη της Δανίας.

Τα ευρήματα ανοίγουν την πόρτα στην καλύτερη κατανόηση, τη διαστρωμάτωση και τον μετριασμό του κινδύνου για περιεγχειρητικό εγκεφαλικό επεισόδιο, επιτρέποντας παράλληλα την παροχή της απαραίτητης φροντίδας. Η συντόμευση της συνιστώμενης καθυστέρησης μεταξύ εγκεφαλικού επεισοδίου και χειρουργικής επέμβασης θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιδράσεις στην περίθαλψη, ιδίως όσον αφορά διαδικασίες που είναι ημιεπείγουσες, όπως η χειρουργική επέμβαση καρκίνου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η γενική εικόνα της καρδιομεταβολικής υγείας δείχνει μία υγειονομική κρίση

Εφαρμογές προγνωστικής ανάλυσης υγείας

Πώς η αρτηριακή πίεση επηρεάζει την αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικό;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι οι εγκέφαλοι με περισσότερη βιταμίνη D λειτουργούν καλύτερα

"Αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερη έρευνα για να προσδιορίσουμε τη νευροπαθολογία με την οποία συνδέεται η βιταμίνη D στον εγκέφαλο πριν αρχίσουμε να σχεδιάζουμε μελλοντικές παρεμβάσεις".

Η καταπολέμηση του καρκίνου είναι πιο αποτελεσματική την αυγή, διαπιστώνει μελέτη

Οι ερευνητές θέλουν τώρα να επιβεβαιώσουν και να βελτιώσουν αυτά τα πρώτα ευρήματα μέσω κλινικών μελετών. Ωστόσο, η ίδια η ιδέα ότι μια θεραπεία μπορεί να γίνει πιο ισχυρή ανάλογα με την ώρα της ημέρας ανοίγει κάποιες εκπληκτικές δυνατότητες.

Νέες ανακαλύψεις για τον αισθητηριακό φλοιό και τους νευρώνες

Εγκέφαλος: Τα νέα ευρήματα σχετικά με τις νευρωνικές δραστηριότητες σε αυτή την περιοχή του εγκεφάλου θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για την περαιτέρω ανάπτυξη και χρήση των λεγόμενων νευροπροθέσεων.

Πώς επηρεάζεται ο σίδηρος από την ηλικία;

Σίδηρος: Η κατανόηση του τοπίου της γονιδιακής έκφρασης κατά τη διάρκεια της συσσώρευσης σιδήρου που σχετίζεται με την ηλικία μπορεί να μας βοηθήσει να αποσαφηνίσουμε τις μοριακές οδούς και τις πιθανές προληπτικές στρατηγικές κατά των νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Πώς σχετίζεται το αλκοόλ με την άνοια;

Άνοια: Τις τελευταίες δεκαετίες, ο εκτιμώμενος παγκόσμιος επιπολασμός της άνοιας έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, από 20,2 εκατομμύρια το 1990 σε 57,4 εκατομμύρια το 2019.