Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Δυσθρεψία: Πόσο σημαντική είναι η διατροφή κατά τη νοσηλεία;

Δυσθρεψία: Πόσο σημαντική είναι η διατροφή κατά τη νοσηλεία;

Η διατροφή του ασθενούς είναι μια πολυδιάστατη προσέγγιση και χρειάζεται μία ομάδα που να αποτελείται από τον θεράποντα ιατρό, τον ειδικό κλινικό διαιτολόγο, τον φαρμακοποιό και το νοσηλευτή.

Η επαρκής και σωστά επιλεγμένη ως προς την οδό χορήγησης θρέψη αποτελεί τη βάση της θεραπευτικής αντιμετώπισης κάθε παθολογικής κατάστασης. Είτε πρόκειται για μεταβολική διαταραχή, μετεγχειρητική κατάσταση, νόσο που αφορά το γαστρεντερικό σύστημα ή άλλη πάθηση ο ασθενής πρέπει να καλύπτει διατροφικά τις βασικές του ανάγκες. Δυστυχώς ένα μεγάλο ποσοστό των νοσηλευομένων ασθενών δεν καταφέρνουν να σιτιστούν επαρκώς και οδηγούνται στην δυσθρεψία.


Το πρόβληµα της νοσοκοµειακής δυσθρεψίας έχει εντοπισθεί και µελετηθεί εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες και αποτελεί ένα μεγάλο πρόβληµα που αφορά τόσο τους ασθενείς στα νοσοκοµεία, όσο και άτομα που βρίσκονται σε χώρους όπως γηροκοµεία, οίκους ευγηρίας και ιδιωτικές κλινικές και αφορά ένα μεγάλο μέρος αυτού του ευπαθούς πληθυσμού. Η κακή θρέψη στους νοσοκομειακούς χώρους δεν αφορά μόνο τις «φτωχές» χώρες, αλλά εμφανίζεται μέσα από στατιστικά στοιχεία και σε πιο προηγμένες και «πλούσιες» χώρες. Αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα για τη Δημόσια Υγεία και την οικονομία, καθώς πλήττει έως και 15% των ασθενών γενικά, το 40% των ασθενών που εισάγονται στο νοσοκομείο και το 60% των ατόμων που ζουν στα γηροκομεία.

Είναι πολλές οι δημοσιευμένες μελέτες που έχουν καταδείξει ότι όταν ο ασθενής σιτίζεται επαρκώς και σωστά μπορεί να αναρρώσει γρηγορότερα, έχει μικρότερη χρονικά νοσηλεία στο νοσοκομείο και επιβαρύνει λιγότερο τα ταμεία ενώ παρουσιάζει λιγότερες επιπλοκές. Τόσο η απουσία διατροφικής αξιολόγησης και εκτίμησης διατροφικού κινδύνου, η απουσία ομάδας θρέψης και η συνολική υποτίμηση του ρόλου της διατροφής στην πορεία της νόσου, ο μειωμένος αριθμός κλινικών διαιτολόγων στα νοσοκομεία και ο υποτιμημένος ρόλος τους, η μη εφαρμογή των διατροφικών πρωτοκόλλων αλλά και η μειωμένη δαπάνη για τη σίτιση και τη διατροφή των ασθενών.

Θα μπορούσε το νοσοκομείο να είναι μια δομή εκπαίδευσης σχετικά με τη διατροφή;

Τα τελευταία χρόνια είναι σαφώς αναγνωρισμένος ο ουσιαστικός ρόλος της διατροφής στην προαγωγή της υγείας αλλά και της εκπαίδευσης των ασθενών στην υγιεινή διατροφή και τις συστάσεις που αφορούν την κάθε παθολογική κατάσταση. Τα Νοσοκομεία στελεχώνονται πια με νέο καταρτισμένο προσωπικό και οι διεθνείς οργανισμοί έχουν εκδώσει συγκεκριμένες οδηγίες διατροφικής αντιμετώπισης των περισσοτέρων ασθενειών οι οποίες αποτελούν σημαντικά εργαλεία που κάνουν ευκολότερη την παροχή ολοκληρωμένων οδηγιών.

Ποιος ο ρόλος του διαιτολόγου στο σχεδιασμό της διατροφής;

Ο κλινικός διαιτολόγος είναι υπεύθυνος για τη σύνταξη των διαιτολογίων των ασθενών μέσα από τη διαμόρφωση εβδομαδιαίου διαιτολογίου για όλες τις παθήσεις (διαβητικού, υπερλιπιδαιμίας, ηπατοπαθούς, νεφροπαθούς κτλ). Ταυτόχρονα ο ρόλος περιλαμβάνει τη χορήγηση διαιτολογικών οδηγιών σε εξωτερικούς και νοσηλευόμενους ασθενείς. Η διατροφή του ασθενούς είναι μια πολυδιάστατη προσέγγιση και χρειάζεται μία ομάδα που να αποτελείται από τον θεράποντα ιατρό, τον ειδικό κλινικό διαιτολόγο, τον φαρμακοποιό και το νοσηλευτή. Η επιτυχία της διατροφικής υποστήριξης όχι μόνο των υποθρεπτικών ασθενών αλλά και όλων των νοσηλευομένων ασθενών, βασίζεται στην καλή συνεργασία αυτής της ομάδας, στην καθημερινή παρακολούθηση των ασθενών και στην σωστή χρήση των πρωτοκόλλων σίτισης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

ΚΕΦΙ: Ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης ασθενών υπό θεραπεία

Νέοι χώροι δημιουργούνται για τα θύματα τροχαίων ατυχημάτων

Γιατί πονάνε τα κόκκαλά σας συχνά;

Η μεγάλη ανακάλυψη του Test Pap και η σημασία του

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι κάνει την ζάχαρη τόσο εθιστική;

Ζάχαρη: Η ζάχαρη είναι μια από τις πιο εθιστικές ουσίες στη σύγχρονη διατροφή, και αυτό δεν είναι τυχαίο. Ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζει τον εγκέφαλό μας μπορεί να συγκριθεί με τον εθισμό που προκαλούν ουσίες όπως η νικοτίνη και η κοκαΐνη.

Οι απίστευτες ιδιότητες της βρώμης για τα παιδιά

Βρώμη: Η βρώμη είναι ένα από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά δημητριακά, και μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία των παιδιών. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, γεγονός που την καθιστά ιδανική

Η παγκόσμια αντασφάλιση θεωρείται σταθερή

S&P: Ο συμβουλευτικός ρόλος ενός μεσίτη γίνεται ακόμη πιο κρίσιμος σε περιόδους αβεβαιότητας, βοηθώντας τους πελάτες να πλοηγηθούν σε ασφαλιστικές αποφάσεις σε ένα εξελισσόμενο τοπίο.

Οι τροφές που πρέπει να αποφύγετε αν έχετε υπέρταση

Υπέρταση: Η υπέρταση, ή αλλιώς υψηλή αρτηριακή πίεση, αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες σοβαρές ασθένειες. Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της υπέρτασης και στην πρόληψή της.

Ρυθμιστής ωορρηξίας και διαχείριση της υπογονιμότητας

Ρυθμιστής ωορρηξίας: Οι γυναικείοι αναπαραγωγικοί ιστοί, όπως η μήτρα και η ωοθήκη, είναι μοναδικοί: Κανένας άλλος ιστός στην ενήλικη ζωή δεν περνάει από έναν παρόμοιο κύκλο δραστικής κατασκευής και αποδόμησης - κάθε μήνα στις γυναίκες και κάθε τέσσερις ημέρες στα ποντίκια.

Καρκίνος εντέρου και πώς εξαπλώνεται ταχύτερα στον οργανισμό

Διαπιστώθηκε ότι η χαλάρωση των δεσμών μεταξύ των κυττάρων (εξαιτίας μεταλλάξεων σε συγκεκριμένα γονίδια) επιτρέπει στα καρκινικά κύτταρα να διαπερνούν τους ιστούς και να εισέρχονται στο αίμα ή τη λέμφο, διευκολύνοντας την αποδημία

Close Icon