Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Δρ F. Perry Wilson: Θα μπορούσε ένας κοινός ιός του κρυολογήματος να προκαλεί σοβαρή ηπατίτιδα στα παιδιά;

Δρ F. Perry Wilson: Θα μπορούσε ένας κοινός ιός του κρυολογήματος να προκαλεί σοβαρή ηπατίτιδα στα παιδιά;

Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πιθανότητα ότι πρόκειται απλώς για έναν νέο παράγοντα που προκαλεί ασθένειες.

Δρ F. Perry Wilson: Είμαι ο Δρ F. Perry Wilson της Ιατρικής Σχολής του Yale. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, το CDC δημοσίευσε μια συμβουλή για το Δίκτυο Προειδοποίησης Υγείας σχετικά με ένα σύμπλεγμα εννέα περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στην Αλαμπάμα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 5 μηνών από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022 — ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από αυτό που θα αναμενόταν, δεδομένης της σχετικής σπανιότητας ηπατίτιδας στα παιδιά. Η τυπική εξέταση ήταν αρνητική για τους κοινούς αιτιολογικούς παράγοντες — ηπατίτιδα Α, Β και C — και δεν εντοπίστηκαν τοξικές εκθέσεις. Αλλά υπήρχε ένα κοινό νήμα μεταξύ όλων αυτών των παιδιών: Όλα ήταν θετικά στον αδενοϊό. Και αυτό είναι πραγματικά περίεργο.

Υπάρχουν περίπου 100 κυκλοφορούντες αδενοϊοί στον κόσμο που γνωρίζουμε και περίπου 50 από αυτούς μολύνουν τον άνθρωπο.

Εάν είστε ενήλικας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι έχετε μολυνθεί από αδενοϊό στο παρελθόν.

Τα περισσότερα στελέχη προκαλούν συμπτώματα που θα περιγράψουμε ως κοινό κρυολόγημα, ρινική καταρροή, πονόλαιμος. Ορισμένα στελέχη προκαλούν επιπεφυκίτιδα (ροζ μάτι).

Μερικά προκαλούν γαστρεντερικές ασθένειες – τα στομαχικά σφάλματα που παρουσιάζουν τα παιδιά.

Είναι η κοινοτοπία του αδενοϊού που κάνει αυτό το εύρημα ηπατίτιδας τόσο εκπληκτικό.

Οι ΗΠΑ δεν είναι οι μόνες που αναφέρουν αυτό το νέο σύνδρομο ηπατίτιδας.

Μέχρι τις 21 Απριλίου, έχουν αναφερθεί 169 κρούσματα σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων 114 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από τα 169 κρούσματα που αναφέρθηκαν παγκοσμίως, τα 74 είχαν στοιχεία μόλυνσης από αδενοϊό.

Σε μοριακές δοκιμές, 18 από αυτούς ήταν αδενοϊός 41.

Αυτό που ήθελα να κάνω σήμερα ήταν να ανατρέξω στις διάφορες υποθέσεις για το τι θα μπορούσε να συμβαίνει με αυτές τις περιπτώσεις ηπατίτιδας, μία προς μία, και να επισημάνω τα στοιχεία που τις υποστηρίζουν.

Δεν θα καταλήξουμε σε συμπέρασμα, αλλά ελπίζουμε μέχρι το τέλος, η πορεία προς τα εμπρός να είναι πιο ξεκάθαρη.

Εντάξει, ας ξεκινήσουμε.

Υπόθεση 1: Δεν συμβαίνει τίποτα. Αξίζει να σημειωθεί ότι «συστάδες» ασθενειών εμφανίζονται συνεχώς, ακόμη και όταν δεν έχει συμβεί σχετική επιδημιολογική διαδικασία.

Εάν υπάρχει κάποιο βασικό ποσοστό ηπατίτιδας, κάθε τόσο, μόνο από κακή τύχη, θα βλέπατε μια ομάδα περιπτώσεων ταυτόχρονα. Αυτό είναι γνωστό ως ψευδαίσθηση ομαδοποίησης.

Και είμαι πολύ σίγουρος ότι αυτό δεν συμβαίνει εδώ. Πρώτον, αυτό το φαινόμενο είναι παγκόσμιο, όπως γνωρίζουμε από την έκθεση του ΠΟΥ. Στην πραγματικότητα, το CDC δεν παρείχε τα πιο λεπτομερή στοιχεία για τις εννέα (τώρα 12) περιπτώσεις στις ΗΠΑ.

Αυτή η μελέτη, από τη Σκωτία, είναι η πρώτη που δίνει λεπτομερή καταγραφή των περιπτώσεων, αναφέροντας 13 περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτίας σε παιδιά σε ένα μόνο νοσοκομείο από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο.

Συνήθως, το νοσοκομείο βλέπει λιγότερα από τέσσερα περιστατικά ηπατίτιδας ετησίως. Πέντε από αυτά τα 13 παιδιά βρέθηκαν θετικά στον αδενοϊό. Ας βγάλουμε λοιπόν την ψευδαίσθηση ομαδοποίησης από τη λίστα.

Υπόθεση 2: Είναι αδενοϊός

Τα κύρια στοιχεία που υποστηρίζουν τον αδενοϊό ως αιτιολογικό παράγοντα εδώ είναι ότι πολλά από αυτά τα παιδιά είχαν αδενοϊό και αδενοϊό 41 – ένα στέλεχος του εντέρου – τροπικό – ειδικότερα.

Αυτό είναι σημαντικό, καθώς η εξέταση κοπράνων μπορεί να είναι απαραίτητη για τη διάγνωση και πολλά παιδιά με αυτήν την πάθηση δεν το έπαθαν.

Με άλλα λόγια, έχουμε αδιάσειστα στοιχεία μόλυνσης από αδενοϊό σε περίπου 40% των περιπτώσεων μέχρι στιγμής, αλλά ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερος.

Τούτου λεχθέντος, ο αδενοϊός είναι εποχιακός και βρισκόμαστε στην εποχή των αδενοϊών. Ομολογουμένως, το 40% φαίνεται αρκετά υψηλότερο από το ποσοστό μόλυνσης στο παρασκήνιο, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην υποθέσουμε ότι η συσχέτιση σημαίνει αιτιότητα. Τα στοιχεία κατά του αδενοϊού, ακόμη και του αδενοϊού 41, είναι ότι αυτό το σύνδρομο οξείας ηπατίτιδας είναι νέο και ο αδενοϊός 41 δεν είναι.

Για να είμαστε δίκαιοι, γνωρίζουμε ότι οι αδενοϊοί μπορούν να προκαλέσουν οξεία ηπατίτιδα, αλλά η συντριπτική πλειονότητα των αναφορών είναι σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα – λήπτες μοσχευμάτων οργάνων και άτομα με HIV.

Μπόρεσα να βρω λίγες μόνο περιπτώσεις ανοσοεπαρκών παιδιών που ανέπτυξαν ηπατίτιδα από αδενοϊό πριν από αυτή την τρέχουσα επιδημία. Το τρέχον ξέσπασμα θα ξεπερνούσε τη δημοσιευμένη βιβλιογραφία κατά σχεδόν δύο τάξεις μεγέθους. Αισθάνεται ότι κάτι άλλο πρέπει να συμβαίνει.

Υπόθεση 3: Είναι κορωνοϊός. Ο SARS-CoV-2 είναι ένας περίεργος ιός, τόσο στην οξεία του εμφάνιση όσο και στα μακροπρόθεσμα αποτελέσματά του. Ήταν σαφές νωρίς στην πανδημία ότι ορισμένα παιδιά που είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό θα ανέπτυσσαν MIS-C — πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά.

Το MIS-C σχετίζεται με ηπατίτιδα σε περίπου 10% των παιδιών, σύμφωνα με αυτήν την κοόρτη του New England Journal of Medicine. Αλλά η παρουσίαση αυτών των παιδιών είναι αρκετά διαφορετική από το MIS-C. Ο πυρετός είναι σπάνιος, για παράδειγμα.

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι από τα 169 κρούσματα που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής, τα 20 είχαν ενεργή μόλυνση από COVID. Η κοόρτη της Σκωτίας υποδηλώνει ότι ένα παρόμοιο ποσοστό είχε παλαιότερες λοιμώξεις από την COVID.

Σε άλλες εποχές, μπορεί να θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα όπλο καπνίσματος, αλλά σε αυτό το σημείο το ιστορικό της COVID δεν είναι αξιοσημείωτο – μετά το κύμα Omicron, είναι τόσο συνηθισμένο να έχετε ιστορικό COVID όσο και να μην έχετε ιστορικό COVID.

Μια σύντομη άκρη εδώ. Αυτό δεν οφείλεται στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού. Από τα περισσότερα από 100 κρούσματα που αναφέρθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, κανένα από αυτά τα παιδιά δεν εμβολιάστηκε.

Ας αφήσουμε λοιπόν στην άκρη την πιθανότητα ότι αυτό είναι αποτέλεσμα του εμβολίου – δεν υπάρχουν πραγματικά στοιχεία που να το υποστηρίζουν. Που μας φέρνει στην…

Υπόθεση 4: Είναι κορωνοϊός και αδενοϊός.

Αυτό είναι κάπως ενδιαφέρον και μπορεί να λειτουργήσει με μερικούς διαφορετικούς τρόπους, μέσω μιας άμεσης και έμμεσης διαδρομής.

Στο άμεσο μονοπάτι, θεωρούμε ότι η λοίμωξη από την COVID κάνει κάτι στο ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών — κάτι που δεν καταλαβαίνουμε ακόμη που περιορίζει την ικανότητά τους να καταπολεμούν τον αδενοϊό. Υπάρχει κάποια υποστήριξη για αυτή την ιδέα. Αυτή η μελέτη στο Immunity διαπίστωσε ότι η μόλυνση από την COVID μπορεί να βλάψει λειτουργικά τα δενδριτικά κύτταρα και τα Τ-κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών φονικών κυττάρων. Αυτά τα κύτταρα είναι σημαντικά συστατικά της έμφυτης αντιϊκής μας ανοσίας. Υπάρχει και μια έμμεση διαδρομή.

Η COVID οδήγησε σε lockdown, αποστασιοποίηση, κάλυψη – πράγματα που εμποδίζουν τα παιδιά να εκτεθούν σε μικρόβια άλλων παιδιών.

Θα μπορούσε η έλλειψη έκθεσης σε αδενοϊό ή άλλους ιούς λόγω της απόστασης να αυξήσει τον κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια όταν αρθούν οι περιορισμοί;

Επίσης, πιθανή — η σοβαρότητα των λοιμώξεων από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) φέτος είναι σημαντικά υψηλότερη από αυτήν που έχουμε δει στο παρελθόν, για παράδειγμα. Και τέλος,

Υπόθεση 5: Αυτό είναι κάτι νέο. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πιθανότητα ότι πρόκειται απλώς για έναν νέο παράγοντα που προκαλεί ασθένειες.

Οι τοξικολογικές μελέτες μέχρι στιγμής ήταν αρνητικές και δεν θα περιμέναμε να εμφανιστεί ηπατίτιδα λόγω μιας χημικής τοξίνης σε πολλές χώρες σε όλον τον κόσμο. αυτό είναι σχεδόν σίγουρα ένα βιολογικό φαινόμενο.

Είναι πιθανό ότι αυτό είναι ένα νέο στέλεχος του αδενοϊού 41 ή ότι ο αδενοϊός είναι μια κόκκινη ρέγγα συνολικά. Θυμηθείτε, γνωρίζαμε για την «ιογενή ηπατίτιδα μη Α/Μη Β» για περισσότερες από δύο δεκαετίες προτού ανακαλυφθεί η ηπατίτιδα C.

Ο ρυθμός της επιστήμης είναι πιο γρήγορος τώρα, ευτυχώς, και οι πληροφορίες βγαίνουν γρήγορα. Καθώς μαθαίνουμε περισσότερα, θα το μοιραστούμε μαζί σας εδώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ανησυχία για ύποπτο κρούσμα ηπατίτιδας σε 16χρονη στη Λάρισα

Η επιδημία της παιδικής ηπατίτιδας μπορεί να συνδέεται με τον αδενοϊό

ECDC - Σχεδόν 200 κρούσματα οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά

Υγειονομικός συναγερμός από την έξαρση της ηπατίτιδας σε παιδιά - Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προειδοποιητικά σημάδια φραγμένων αρτηριών στα πόδια και τα πόδια τη νύχτα

Φραγμένες αρτηρίες: Τα προειδοποιητικά σημάδια απόφραξης των αρτηριών στα πόδια μπορεί να εκδηλωθούν διαφορετικά κατά τη διάρκεια της νύχτας λόγω μειωμένης ροής αίματος και αλλαγών στη θέση του σώματος.

Ενισχύστε τον εγκέφαλό σας, τις αρθρώσεις, το ανοσοποιητικό με αντιοξειδωτικά, ωμέγα-3, βιταμίνες

Λειτουργικές τροφές: Τα λειτουργικά τρόφιμα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή λόγω της ικανότητάς τους να παρέχουν οφέλη για την υγεία πέρα ​​από τη βασική διατροφή.

Οφθαλμικό σύνδρομο που προκαλείται από τη θερμότητα

Μάτια θερμοκρασία: Το οφθαλμικό σύνδρομο που προκαλείται από τη θερμότητα (HIOS) είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από δυσφορία στα μάτια και βλάβες που προκύπτουν από παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες.

Close Icon