ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Δηλητηρίαση από νερό: Πότε κινδυνεύουμε από υπονατριαιμία;

Δηλητηρίαση από νερό: Πότε κινδυνεύουμε από υπονατριαιμία;

Δηλητηρίαση από νερό: Η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να διαταράξει τη λειτουργία του εγκεφάλου, μια κατάσταση γνωστή ως υπονατριαιμία, η οποία αραιώνει την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο αίμα.

Προκειμένου το σώμα μας να λειτουργεί σωστά, είναι ζωτικής σημασίας να πίνουμε αρκετό νερό. Το νερό ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματός μας, προστατεύει τα όργανά μας, παρέχει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο στα κύτταρά μας και πολλά άλλα. Είναι όμως δυνατόν να πιείτε υπερβολικά πολύ; Ναι, αλλά δεν είναι συνηθισμένο. Δηλητηρίαση από νερό μπορεί να συμβεί όταν καταναλώνεται υπερβολική ποσότητα νερού σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό αυξάνει την ποσότητα του νερού στο αίμα, το οποίο αραιώνει την ισορροπία των ηλεκτρολυτών του αίματος. Στη συνέχεια, το νερό μεταναστεύει μέσα στα κύτταρα, γεγονός που τα προκαλεί πρήξιμο και μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία συμπτωμάτων, όπως κώμα, ακόμη και θάνατο.

Η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί επίσης να διαταράξει τη λειτουργία του εγκεφάλου, μια κατάσταση γνωστή ως υπονατριαιμία, η οποία αραιώνει την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο αίμα και μπορεί να οδηγήσει σε:

 • Αλλαγή ψυχικής κατάστασης
 • Μυϊκή αδυναμία
 • Ζάλη
 • Πονοκέφαλοι (προοδευτικοί και σοβαροί)
 • Υπνηλία
 • Πρήξιμο των χεριών, των ποδιών ή και των δύο
 • Σύγχυση
 • Ναυτία
 • Εμετός
 • Επιληπτική κρίση
 • Παραλήρημα

Ορισμένες ομάδες ανθρώπων κινδυνεύουν περισσότερο από υπερβολική ενυδάτωση, συμπεριλαμβανομένων αθλητών που συμμετέχουν σε μαραθώνιους και άλλα μεγάλα αθλητικά γεγονότα που πρέπει να αντικαταστήσουν ηλεκτρολύτες και υδατάνθρακες εκτός από τα συνολικά υγρά στο σώμα τους. Όταν οι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά και ενυδατώνονται μόνο με νερό, διατρέχουν κίνδυνο υπονατριαιμίας. Οι αθλητές θα πρέπει να συνεργαστούν με ειδικούς διαιτολόγους για να δημιουργήσουν ένα σχέδιο τροφοδοσίας για την αποφυγή υπονατριαιμίας.

Όσον αφορά το πόσο νερό πρέπει να πίνετε, δεν υπάρχει κανένας κανόνας που να ταιριάζει σε όλα. Η ηλικία, το φύλο, η άλιπη μυϊκή μάζα, το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, ο τύπος άσκησης, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες (υγρασία, θερμοκρασία και υψόμετρο) και η εγκυμοσύνη είναι όλοι παράγοντες που καθορίζουν την κατάλληλη ποσότητα νερού που πρέπει να πίνετε κάθε μέρα. Τα άτομα με ορισμένες παθήσεις υγείας – όπως συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, διάρροια και νεφρικές παθήσεις – έχουν διαφορετικές ανάγκες σε υγρά. Τα υγιή άτομα χωρίς προϋπάρχουσες παθήσεις συνήθως λαμβάνουν περίπου το 80% του νερού μέσω των υγρών και το 20% μέσω της τροφής.

Με βάση αυτό, συνιστάται στις γυναίκες να καταναλώνουν περίπου 9 ποτήρια υγρών την ημέρα και στους άνδρες περίπου 12,5 ποτήρια. Αυτή είναι μια ευρεία σύσταση και θα πρέπει να αυξάνεται σταδιακά και να καταναλώνεται κατά τη διάρκεια μιας ημέρας. Το να πίνετε μέχρι τη δίψα και ο έλεγχος του χρώματος των ούρων είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να παρακολουθείτε την κατάσταση ενυδάτωσης. Όταν κάποιος είναι ενυδατωμένος, το χρώμα των ούρων του πρέπει να είναι ανοιχτό κίτρινο, παρόμοιο με σανό ή άχυρο, και όταν είναι αφυδατωμένο, τα ούρα του θα έχουν ένα κεχριμπαρένιο χρώμα παρόμοιο με το χυμό μήλου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αμερικανοί τουρίστες στο θέρετρο Sandals στις Μπαχάμες πέθαναν από δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα, δήλωσαν αξιωματούχοι

Tips αυτοφροντίδας για να παραμείνετε υγιείς καθώς πλησιάζουμε στο καλοκαίρι

Ο ασφαλής χειρισμός των υπολειμμάτων τροφών είναι πολύ σημαντικός για τη μείωση των τροφιμογενών ασθενειών

Οι 5 συνηθέστερες ασθένειες στην παιδική ηλικία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής θα μπορούσε να έχει γεωπολιτικές επιπτώσεις στη ναυτιλία

Ενώ οι διαδρομές θα μπορούσαν να σημαίνουν εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων για το διεθνές εμπόριο, σημαίνουν επίσης ότι το μεταβαλλόμενο κλίμα στην Αρκτική θα θέσει σε κίνδυνο πολλά είδη που ζουν σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Σύνδρομο Marfan: Μια διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος

Σύνδρομο Marfan: Το σύνδρομο Marfan είναι μια κληρονομική διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος, μιας ομάδας ιστών που διατηρούν τη δομή του σώματος και υποστηρίζουν εσωτερικά όργανα και άλλους ιστούς.

Καρκίνος νεφρού: Nέες προοπτικές θεραπείας

Καρκίνος νεφρού: Ερευνητές στο Karolinska Institutet στη Σουηδία συνδέουν την αντίσταση στη θεραπεία σε μια θανατηφόρα μορφή καρκίνου του νεφρού με τη χαμηλή περιεκτικότητα σε μιτοχόνδρια στο κύτταρο. Όταν αύξησαν το μιτοχονδριακό περιεχόμενο με έναν αναστολέα, τα καρκινικά κύτταρα ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία. Τα ευρήματά τους, τα οποία δημοσιεύονται στο Nature Metabolism, προσφέρουν ελπίδα για πιο στοχευμένα φάρμακα για τον καρκίνο.

Καρκίνος παγκρέατος: Ανακαλύφθηκε μοριακός διακόπτης που πυροδοτεί τη μετάσταση

Καρκίνος παγκρέατος: Ερευνητές στο HICCC στο NewYork-Presbyterian/Columbia University ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη της οποίας το επίπεδο έκφρασης λειτουργεί ως μοριακός διακόπτης μεταξύ της πρωτοπαθούς ανάπτυξης καρκίνου και της μεταστατικής διάδοσης στα κύτταρα.