ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ζωμός οστών: Ελιξήριο της φύσης ή υπερδιαφημισμένο προϊόν;

Ζωμός οστών: Ελιξήριο της φύσης ή υπερδιαφημισμένο προϊόν;

Ζωμός οστών: Είναι πράγματι αναντικατάστατος για την υγεία και την ευεξία μας ή πρόκειται για ένα υπερεκτιμημένο "ελιξήριο";

Ο ζωμός οστών είναι ένας τύπος ζωμού που παρασκευάζεται με το βράσιμο των οστών ζώων και του συνδετικού ιστού σε νερό για παρατεταμένη χρονική περίοδο, συνήθως αρκετές ώρες ή και ημέρες. Το αποτέλεσμα είναι ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά υγρό που καταναλώνεται συχνά ως ρόφημα ή χρησιμοποιείται ως βάση για σούπες, μαγειρευτά και άλλα πιάτα. Εδώ είναι τα πιο κοινά οφέλη από την κατανάλωση ζωμού οστών.

Πλούσιος σε ορισμένα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά

Ο ζωμός των οστών είναι μια πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των αμινοξέων, του κολλαγόνου, της ζελατίνης και μετάλλων όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο και ο φώσφορος. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για υγιή οστά, δέρμα και νύχια, καθώς και για τη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Ο ζωμός των οστών περιλαμβάνει τα αμινοξέα, γλυκίνη, λυσίνη, προλίνη, λευκίνη, υδροξυπρολίνη και υδροξυλυσίνη. Αυτά είναι απαραίτητα για τη δομή των ιστών, των αρθρώσεων και των οστών.

Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των αρθρώσεων

Το κολλαγόνο στον ζωμό των οστών μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των αρθρώσεων και των οστών. Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στους συνδετικούς ιστούς σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των οστών, του χόνδρου και των τενόντων. Είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της δύναμης και της ευκαμψίας αυτών των ιστών και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση της λειτουργίας των αρθρώσεων.

Μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου

Η περιεκτικότητα σε ζωμό οστών μπορεί να βοηθήσει να καταπραΰνει και να θεραπεύσει την επένδυση του εντέρου, κάτι που μπορεί να βελτιώσει την πεπτική λειτουργία και να μειώσει τη φλεγμονή στο έντερο, κάτι που μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ερευνητές άρχισαν πρόσφατα να διερευνούν τους ισχυρισμούς υγείας γύρω από τον ζωμό οστών. Μια πρόσφατη μελέτη σε ζώα έδειξε τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και τα οφέλη του ζωμού των οστών στη μείωση των συμπτωμάτων της ελκώδους κολίτιδας.

Μπορείτε να πίνετε ζωμό από κόκαλα κάθε μέρα;

Ναι, η κατανάλωση ζωμού από κόκαλα κάθε μέρα είναι γενικά ασφαλής και μπορεί να είναι ευεργετική για πολλούς ανθρώπους. Ωστόσο, εάν βασίζεστε πολύ στον ζωμό των οστών για τη διατροφή, μπορεί να χάσετε άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά που δεν υπάρχουν στον ζωμό. Είναι σημαντικό να καταναλώνετε ζωμό οστών ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Επίσης, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο ζωμός των οστών παρασκευάζεται από συστατικά υψηλής ποιότητας και καταναλώνεται ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής λόγω πολλών ανησυχιών για επιβλαβές περιεχόμενο.

Μια πιθανή ανησυχία με την κατανάλωση ζωμού οστών κάθε μέρα είναι ότι μπορεί να περιέχει υψηλά επίπεδα νατρίου. Αυτό μπορεί να είναι προβληματικό για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση ή άλλα προβλήματα υγείας. Για να μειώσετε την περιεκτικότητα σε νάτριο του ζωμού των οστών, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ζωμό χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο ή να φτιάξετε τον δικό σας ζωμό οστών.

Μια άλλη ανησυχία είναι ότι ο ζωμός των οστών μπορεί να περιέχει υψηλά επίπεδα βαρέων μετάλλων. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ζώα που εκτρέφονται σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα μπορεί να συσσωρεύουν αυτά τα μέταλλα στα οστά τους. Για να μειωθεί ο κίνδυνος κατανάλωσης υπερβολικών ποσοτήτων βαρέων μετάλλων, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε οστά από ζώα που εκτρέφονται σε καθαρά, υγιή περιβάλλοντα.

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι δεν δημιουργούνται όλοι οι ζωμοί οστών με τον ίδιο τρόπο. Ορισμένοι μπορεί να περιέχουν επιβλαβείς ουσίες όπως βαρέα μέταλλα και η υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο ορισμένων επιλογών που αγοράζονται από το κατάστημα μπορεί να είναι πρόβλημα. Εάν σκέφτεστε να καταναλώνετε καθημερινά ζωμό, είναι καλύτερο να μιλήσετε με τον γιατρό σας και έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο και να είστε σίγουροι για την ποιότητα του προϊόντος. Όπως σε οτιδήποτε άλλο στη ζωή, το μέτρο είναι το κλειδί!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μία συνταγή με φιστίκια Αιγίνης που θα λατρέψετε και θα φτιάχνετε συνέχεια

Ποια φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό;

Ποια είναι τα οφέλη των ψαριών στην επιδερμίδα μας;

10 συμβουλές για την πρόληψη των ουλών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορεί η κανέλα να βοηθήσει στην αρθρίτιδα;

Κανέλα: Ένα νόστιμο και υγιεινό μπαχαρικό που μπορεί να προσφέρει κάποια οφέλη για την αρθρίτιδα. Οι αντιοξειδωτικές και αναλγητικές του ιδιότητες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου στις αρθρώσεις.

9 τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κολλαγόνο 

Είναι απαραίτητο να διατηρείτε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφών πλούσιων σε κολλαγόνο για την υποστήριξη της φυσικής παραγωγής κολλαγόνου του σώματός σας.

Το καρπούζι ως ένας σύμμαχος για απώλεια βάρους!

Καρπούζι: είναι ένα εξαιρετικό φρούτο για απώλεια βάρους, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι μια θαυματουργή θεραπεία. Για να χάσετε βάρος με υγιεινό τρόπο, πρέπει να συνδυάσετε την κατανάλωση καρπουζιού με μια ισορροπημένη διατροφή και τακτική σωματική άσκηση.

Τα παντζάρια είναι ένας σύμμαχος της υγείας του ήπατος

Παντζάρια: Συμπεριλαμβάνοντας τα παντζάρια στη διατροφή σας μπορείτε να συμβάλετε στην προώθηση της υγείας του ήπατος. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο καθώς μπορεί να προκαλέσει χαμηλή αρτηριακή πίεση σε μερικούς ανθρώπους.

Μια κουταλιά ελαιόλαδο την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από άνοια κατά 28%

Το ελαιόλαδο μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη και νευροπροστατευτικά αποτελέσματα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και άλλες ενώσεις με αντιοξειδωτικές ιδιότητες όπως η βιταμίνη Ε και οι πολυφαινόλες.

Τα θαλασσινά, τα αυγά και το κρέας μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου διπολικής διαταραχής 

Στην πραγματικότητα, αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διπολική διαταραχή.