Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Υπερβολική Πρωτεΐνη: Επικίνδυνες παρενέργειες της κατανάλωσης υπερβολικής πρωτεΐνης

Υπερβολική Πρωτεΐνη: Επικίνδυνες παρενέργειες της κατανάλωσης υπερβολικής πρωτεΐνης

Υπερβολική Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητο μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Το σώμα σας το χρειάζεται για να χτίσει και να επιδιορθώσει τους ιστούς, να παράγει ένζυμα και να μεταφέρει θρεπτικά συστατικά. 

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητο μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Το σώμα σας το χρειάζεται για να χτίσει και να επιδιορθώσει τους ιστούς, να παράγει ένζυμα και να μεταφέρει θρεπτικά συστατικά. Η πρωτεΐνη παίζει επίσης ζωτικό ρόλο στη μείωση του λίπους, στην απώλεια βάρους, στην αύξηση του κορεσμού ή στο αίσθημα πληρότητας και στη διατήρηση των μυών. Ωστόσο, η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων πρωτεΐνης μπορεί να έχει αρνητικές παρενέργειες. Οι διατροφολόγοι δεν υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση υπερβαίνει τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα. Συνήθως υπάρχουν κίνδυνοι όταν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες οποιουδήποτε θρεπτικού συστατικού για παρατεταμένη χρονική περίοδο και η πρωτεΐνη δεν αποτελεί εξαίρεση. Ο κίνδυνος πολλών προβλημάτων υγείας μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα της υπερβολικής πρόσληψης. Ακολουθούν 7 προβλήματα υγείας που μπορεί να προκύψουν όταν υπερφορτώνετε πρωτεΐνες.  


Βλάβη στα νεφρά

Η περίσσεια πρωτεΐνης στο αίμα φιλτράρεται από τα νεφρά. Εάν η πρόσληψη πρωτεΐνης είναι μεγαλύτερη, τα νεφρά σας θα πρέπει να εργαστούν σκληρότερα για να φιλτράρουν την περίσσεια πρωτεΐνης, η οποία με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσε να τους βλάψει.

Αφυδάτωση

Στο σώμα, η πρωτεΐνη μπορεί να συνδεθεί με το νερό και να προκαλέσει αφυδάτωση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να το λάβετε υπόψη εάν ασκείστε συχνά, επειδή η εφίδρωση μπορεί να εξαντλήσει περαιτέρω τα αποθέματα νερού του σώματός σας.

Οστική απώλεια

Η απώλεια ασβεστίου στα ούρα μπορεί να επιταχυνθεί με την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας πρωτεΐνης. Με την πάροδο του χρόνου, ειδικά σε εκείνους που ήδη διατρέχουν κίνδυνο για οστεοπόρωση, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια οστικής μάζας.

Δυσκοιλιότητα

Επιπλέον, η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας πρωτεΐνης μπορεί να επιβραδύνει τη διέλευση της τροφής μέσω του πεπτικού συστήματος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη δυσπεψία, συμπεριλαμβανομένης της δυσκοιλιότητας.

Κράμπες στους μύες

Οι μυϊκές κράμπες μπορεί επίσης να προκύψουν από την υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης. Αυτό συμβαίνει επειδή η πρωτεΐνη μπορεί να προκαλέσει στους μύες να χάσουν νερό, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα να κράμπουν.

Αύξηση βάρους

Παρόλο που η υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης μπορεί να σας κάνει να κερδίσετε βάρος, μπορεί επίσης να σας κάνει να νιώθετε πιο ικανοποιημένοι. Αυτό συμβαίνει επειδή η πρωτεΐνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή γλυκόζης, η οποία μπορεί στη συνέχεια να μετατραπεί σε αποθήκευση λίπους.

Κακή αναπνοή

Η στοματική υγεία μπορεί επίσης να επηρεαστεί όταν η πρόσληψη πρωτεΐνης είναι υψηλότερη από την απαιτούμενη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένα από τα αμινοξέα παράγονται όταν το σώμα διασπά την πρωτεΐνη για να δημιουργήσει ενώσεις θείου. Αυτές οι ενώσεις θείου εκπέμπουν μια ισχυρή, δυσάρεστη μυρωδιά που είναι ανιχνεύσιμη στην αναπνοή. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι διαφορετικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν διαφορετικά όρια για το πόση πρωτεΐνη είναι υπερβολική. Ωστόσο, η πλειοψηφία των ειδικών συμβουλεύει τα άτομα να περιορίσουν την ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης σε 1 γραμμάριο πρωτεΐνης για κάθε κιλό σωματικού βάρους. υμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν ανησυχείτε για τις αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης πρωτεΐνης. Μπορούν να σας βοηθήσουν στον καθορισμό της ιδανικής πρόσληψης πρωτεΐνης για εσάς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Covid αδυναμία: Χωρίς βασικές πρωτεΐνες, ο ιός δεν μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους

Φυτικές ή ζωικές πρωτεΐνες; Ποιες να επιλέξετε στην καθημερινότητά σας;

Νέα κατανόηση της βασικής πρωτεΐνης COVID-19 μπορεί να οδηγήσει σε ένα εμβόλιο πιο αποτελεσματικό έναντι περισσότερων παραλλαγών

Συμβουλές για να βελτιώσετε το διατροφικό σας status

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι απίστευτες ιδιότητες της βρώμης για τα παιδιά

Βρώμη: Η βρώμη είναι ένα από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά δημητριακά, και μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία των παιδιών. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, γεγονός που την καθιστά ιδανική

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon