Διατροφή

Υπέρταση τροφές: 7 τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο για τον έλεγχο της υπέρτασης

Υπέρταση τροφές: 7 τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο για τον έλεγχο της υπέρτασης

Υπέρταση τροφές: Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της υπέρτασης και να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή υγεία.

Το αλάτι είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που παίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών, της λειτουργίας των νεύρων και της συστολής των μυών. Ωστόσο, η υπερβολική πρόσληψη νατρίου μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες επιπλοκές στην υγεία, ειδικά εάν έχετε ήδη υψηλή αρτηριακή πίεση, που συνήθως αναφέρεται ως υπέρταση. Σύμφωνα με ειδικούς υγείας, η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της υπέρτασης και να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή υγεία. Προς το συμφέρον της υγείας σας, πρέπει να γνωρίζετε ποιες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο πρέπει να αποφεύγετε για να διαχειριστείτε τα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο που πρέπει να αποφεύγουν οι ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση

Αν και η υπέρταση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί πλήρως, μπορεί να αντιμετωπιστεί! Για αυτό, πρέπει να προσέχετε τα φάρμακα, την άσκηση και τη διατροφή σας. Η διατροφολόγος Vidhi Chawla της Fisico Diet Clinic λέει, «Είναι σημαντικό να μειώσετε την κατανάλωση αλατιού όταν πρόκειται για τη θεραπεία της υπέρτασης (υψηλή αρτηριακή πίεση). Γίνεται ακόμη πιο σημαντικό το καλοκαίρι, καθώς η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και να αυξήσει τις επιπτώσεις του ζεστού καιρού στην αρτηριακή πίεση». Εδώ είναι 7 τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο που πρέπει να αποφεύγετε για να διαχειριστείτε την αρτηριακή σας πίεση:

  • Μερικά πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι απίστευτα ωφέλιμα για την υγεία. Αλλά μερικά πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σέλινο, το σπανάκι, τα καρότα και τα παντζάρια περιέχουν σημαντική ποσότητα αλατιού που μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης. Εάν η αρτηριακή σας πίεση είναι σταθερά υψηλή, αποφύγετε να τρώτε αυτά τα λαχανικά ή τρώτε τα με μέτρο!
  • Τυρί: Αν και το τυρί είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου και πρωτεΐνης, συχνά είναι επίσης πλούσιο σε αλάτι και κορεσμένα λιπαρά. Αυτό σημαίνει ότι η υπερβολική κατανάλωση τυριού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου (CVD) αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη σας. Αν πάλι θέλετε να το φάτε, επιλέξτε ποικιλίες με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και καταναλώστε το με μέτρο.
  • Κονσέρβες (σούπες και ζωμοί): Για να αυξήσετε τη γεύση και να διατηρήσετε το προϊόν, πολλές έτοιμες προς κατανάλωση σούπες και ζωμοί από κονσέρβες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Ψάξτε για μη προσθήκη αλατιού, εκδόσεις χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο ή επιλέξτε φρέσκες ή κατεψυγμένες ποικιλίες. Για να αποφύγετε όλες αυτές τις επιλογές, ετοιμάστε τις δικές σας φρεσκοψημένες σούπες!
  • Τουρσιά και επεξεργασμένα κρέατα: Τα τουρσιά, το ξινολάχανο και άλλα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση περιέχουν συνήθως πολύ αλάτι λόγω της διαδικασίας του τουρσί. Ως συντηρητικό και ενισχυτικό γεύσης, τα επεξεργασμένα κρέατα όπως τα χοτ ντογκ, τα λουκάνικα, το μπέικον και τα αλλαντικά περιέχουν επίσης σημαντικά επίπεδα νατρίου. Επομένως, θα πρέπει να περιορίσετε πόσο συχνά τρώτε αυτά τα τρόφιμα.
  • Ψωμί και αρτοσκευάσματα: Ορισμένα ψωμιά και αρτοσκευάσματα, ιδιαίτερα αυτά που παρασκευάζονται με ραφιναρισμένο αλεύρι, μπορεί να περιέχουν σημαντικές ποσότητες νατρίου. Ελέγξτε τις ετικέτες και επιλέξτε επιλογές χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο όταν είναι διαθέσιμες.
  • Καρυκεύματα και σάλτσες για σαλάτες: Τα καρυκεύματα όπως η σάλτσα σόγιας, το κέτσαπ, η σάλτσα μπάρμπεκιου και οι σάλτσες για σαλάτες μπορεί να είναι μια σημαντική πηγή νατρίου. Χρησιμοποιήστε τα με φειδώ ή επιλέξτε εκδόσεις με χαμηλό νάτριο! Μπορείτε επίσης να φτιάξετε τη δική σας σάλτσα σαλάτας χρησιμοποιώντας ξύδι, χυμό λεμονιού και βότανα.
  • Συσκευασμένα τρόφιμα: Τα πατατάκια, τα κουλουράκια και άλλα συσκευασμένα τρόφιμα είναι συχνά πλούσια σε αλάτι. Επιλέξτε πιο υγιεινές επιλογές, όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά με χούμους ή σπιτικά σνακ, όπως ποπ κορν αρωματισμένα με βότανα ή ίσως ανάλατους ξηρούς καρπούς.

Θυμηθείτε να ελέγχετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων για να προσδιορίσετε το επίπεδο αλατιού των επεξεργασμένων και συσκευασμένων γευμάτων. Για να έχετε μεγαλύτερο έλεγχο της ποσότητας αλατιού που παίρνετε, επιλέξτε φρέσκα, πλήρη τρόφιμα και φτιάξτε γεύματα στο σπίτι όποτε είναι εφικτό. Επιπλέον, η κατανάλωση αρκετού νερού καθώς και η μείωση της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για εξατομικευμένες συστάσεις διατροφής και τρόπου ζωής!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Απολαύστε εξωτικό ρύζι με γεύση και άρωμα μάνγκο

Συνταγές με καρότο ως υγιεινές και νόστιμες λιχουδιές για τα παιδιά

Πώς μπορείτε να διαχειριστείτε το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο;

5 τροφές με αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική σας υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Tarte Tatin με φέτα και σύκα: Η αλμυρή εκδοχή για το απόλυτο γλυκό

Οι συνδυασμοί γεύσεων ενθουσιάζουν τις αισθήσεις σε κάθε μπουκιά και ενισχύουν τόσο τα γλυκά όσο και τα αλμυρά στοιχεία οποιουδήποτε πιάτου και αν είναι.  Αυτό ακριβώς πετυχαίνει και η ακόλουθη συνταγή με σύκα και φέτα.

Το πιο νόστιμο γλυκό με σύκα για όλους

Σύκα γλυκό: Ψητά σύκα με μέλι με μασκαρπόνε και φιστίκια Αιγίνης, μια δελεαστική απόλαυση που απολαμβάνει τις αισθήσεις και αφήνει μια μόνιμη εντύπωση.