Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Χαλβάς: Το πιο απίθανο μεσογειακό και νηστίσιμο γλυκό

Χαλβάς: Το πιο απίθανο μεσογειακό και νηστίσιμο γλυκό

Χαλβάς: Αυτή η απολαυστική γλυκιά λιχουδιά είναι ιδανική για ειδικές περιστάσεις, γιορτές ή ακόμη και ως ένα απολαυστικό επιδόρπιο μετά από ένα ικανοποιητικό γεύμα.


Ο χαλβάς, μια νόστιμη και δημοφιλής γλυκιά λιχουδιά, απολαμβάνεται σε διάφορες μορφές σε όλο τον κόσμο, με κάθε περιοχή να προσθέτει τη δική της μοναδική εκδοχή στη συνταγή. Πρόκειται για ένα ευέλικτο επιδόρπιο που παρασκευάζεται από λίγα απλά υλικά, που συνήθως περιλαμβάνουν συνδυασμό σιμιγδαλιού, αλεύρου, ζάχαρης, βουτύρου και ξηρών καρπών. Ακολουθεί μια κλασική συνταγή χαλβά που θα ενθουσιάσει τους γευστικούς σας ουρανίσκους.


Συστατικά χαλβά

  • 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι
  • 1 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένοι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, φιστίκια ή καρύδια)
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κάρδαμο (προαιρετικά)
  • Μια πρέζα κλωστές σαφράν (προαιρετικά)
  • 1 κουταλιά της σούπας ροδόνερο (προαιρετικά)

Οδηγίες χρήσης

  • Ζεσταίνετε ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο . Προσθέστε το σιμιγδάλι και ξηροψήστε το, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να ροδίσει και να βγάλει ένα καρυδάτο άρωμα. Αυτό το βήμα είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της γεύσης του χαλβά.
  • Σε ένα άλλο μικρό τηγάνι, ζεσταίνετε το νερό. Αν χρησιμοποιείτε σαφράν, μουλιάστε τις κλωστές σαφράν σε μια κουταλιά της σούπας ζεστό νερό για να απελευθερώσουν το χρώμα και το άρωμά τους.
  • Μόλις το σιμιγδάλι ψηθεί, προσθέστε το λιωμένο βούτυρο. Ανακατέψτε καλά για να ενωθούν και μαγειρέψτε για λίγα λεπτά ακόμα μέχρι το σιμιγδάλι να απορροφήσει το βούτυρο.
  • Προσθέστε σταδιακά το ζεστό νερό στο σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς για να αποφύγετε σβώλους. Να είστε προσεκτικοί καθώς το μείγμα μπορεί να πιτσιλίσει.
  • Ανακατέψτε τη ζάχαρη και συνεχίστε το μαγείρεμα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να αρχίσει να πήζει ο χαλβάς.
  • Προσθέστε στο μείγμα τους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς και το αλεσμένο κάρδαμο (αν χρησιμοποιείτε). Οι ξηροί καρποί θα προσθέσουν ένα ευχάριστο τραγανό και θα ενισχύσουν τη γεύση του χαλβά.
  • Αν χρησιμοποιείτε ροδόνερο, προσθέστε το σε αυτό το στάδιο για να εμποτίσει τον χαλβά με ένα λεπτό λουλουδάτο άρωμα.
  • Συνεχίστε να ανακατεύετε το μείγμα μέχρι να πήξει και να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Ο χαλβάς θα πρέπει να έχει λεία και κρεμώδη υφή.
  • Μόλις ο χαλβάς μαγειρευτεί στην επιθυμητή σας σύσταση, σβήστε τη φωτιά.
  • Μεταφέρετε τον χαλβά σε ένα λαδωμένο πιάτο ή ρηχό σκεύος και απλώστε τον ομοιόμορφα. Μπορείτε να γαρνίρετε με επιπλέον ξηρούς καρπούς και κλωστές σαφράν για μια όμορφη παρουσίαση.
  • Αφήστε τον χαλβά να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί για μερικές ώρες πριν τον κόψετε σε κομμάτια και τον σερβίρετε.


Ο χαλβάς μπορεί να απολαμβάνεται ζεστός ή σε θερμοκρασία δωματίου και ταιριάζει πολύ καλά με ένα φλιτζάνι τσάι ή καφέ. Αυτή η απολαυστική γλυκιά λιχουδιά είναι ιδανική για ειδικές περιστάσεις, γιορτές ή ακόμη και ως ένα απολαυστικό επιδόρπιο μετά από ένα ικανοποιητικό γεύμα. Με την ακαταμάχητη γεύση του και το απολαυστικό άρωμά του, ο χαλβάς είναι βέβαιο ότι θα γίνει ανάρπαστος από την οικογένεια και τους φίλους. Απολαύστε τον!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η αρχαιότερη μπάρα στον κόσμο ωφελεί τον οργανισμό μας;

Πανεύκολος σιμιγδαλένιος χαλβάς με λίγη ζάχαρη

Δημιουργήστε τον πιο ωραίο νηστίσιμο ελληνικό χαλβά

Φτιάχνουμε χαλβά σιμιγδαλένιο με αμύγδαλα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Τι είναι η Atlantic Road Diet;

Atlantic Road Diet: Η δίαιτα Atlantic Road δεν αποτελεί γρήγορη λύση για την απώλεια βάρους, αλλά μάλλον μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που προάγει τη συνολική υγεία.

Close Icon