Διατροφή

Βρετανοί επιστήμονες κατασκεύασαν ανθρώπινο πλακούντα

Βρετανοί επιστήμονες κατασκεύασαν ανθρώπινο πλακούντα

Επιστήμονες του Κέιμπριτζ δημιούργησαν για πρώτη φορά στο εργαστήριο μια μικρογραφία ενός λειτουργικού ανθρώπινου πλακούντα. Οι επιστήμονες πήραν κύτταρα από τον πλακούντα γυναικών που διένυαν το πρώτο τρίμηνο της κύησης και τα καλλιέργησαν για δύο εβδομάδες, δημιουργώντας ένα μικροσκοπικό τρισδιάστατο όργανο, το οποίο μετά από ένα χρόνο παρέμενε υγιές, γενετικά σταθερό και συνέχιζε να αναπτύσσεται.

Ο εργαστηριακός μίνι πλακούντας, που μοιάζει με τον φυσιολογικό πλακούντα στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης, προστίθεται στον κατάλογο των οργανοειδών που έχουν δημιουργηθεί από τους επιστήμονες και ο οποίος περιλαμβάνει μίνι-ήπαρ, μίνι-πνεύμονες, μίνι εγκέφαλο κ.α.

Στην σχετική δημοσίευση στο Nature, οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι ο μίνι πλακούντας είναι πολύ μικρός για να υποστηρίξει ένα μωρό, αλλά αρκετά κοντά στη λειτουργία του αληθινού, ώστε να ξεγελάσει ένα τεστ εγκυμοσύνης. Μπορεί να παράγει ορμόνες (ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη-hCG) που κάνουν ένα τεστ εγκυμοσύνης να βγαίνει θετικό!

Το επίτευγμα αναμένεται να βοηθήσει, μεταξύ άλλων, στη μελέτη και καλύτερη κατανόηση των διαταραχών της εγκυμοσύνης, όπως η αποβολή και η προεκλαμψία, στη δοκιμή των νέων φαρμάκων που μπορούν να χορηγηθούν στην κύηση, καθώς και στην  κατανόηση του μηχανισμού μέσω του οποίου κάποιες λοιμώξεις μεταδίδονται από τη μητέρα στο έμβρυο.

Ο ανθρώπινος πλακούντας – που διαφέρει από εκείνους των ζώων – τροφοδοτεί το έμβρυο με οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες. Μόλις γονιμοποιηθεί το ωάριο, ο πλακούντας και το έμβρυο αρχίζουν να αναπτύσσονται μαζί.

Όταν όμως ο πλακούντας δεν έχει αναπτυχθεί καλά, η κύηση μπορεί να αποτύχει και το μωρό να πεθάνει ή να γεννηθεί με προβλήματα υγείας. Παρά το ζωτικό ρόλο του, οι επιστήμονες γνωρίζουν σχετικά λίγα πράγματα για τον πλακούντα. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής την καθηγήτρια ‘Ασλεϊ Μόφετ, δήλωσαν ότι «αν και ο πλακούντας είναι το πρώτο όργανο που αναπτύσσεται, είναι επίσης το λιγότερο κατανοητό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι η πιο υγιεινή διατροφή για διαβητικούς;

Αρακάς: Πώς μας ωφελεί στην προσπάθεια απώλειας βάρους;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φασολάκια: Ένα πράσινο θαύμα για την υγεία μας

Φασολάκια: Με πλούσια θρεπτικά συστατικά, προστασία της καρδιάς και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, τα φασολάκια αξίζουν έναν τόπο στο πιάτο μας για μια ζωή γεμάτη υγεία.