Διατροφή

Τσάι: Η επιστήμη πίσω από το δημοφιλές ρόφημα

Τσάι: Η επιστήμη πίσω από το δημοφιλές ρόφημα

Τσάι: Ποιο είναι το πιο δημοφιλές ποτό μετά το νερό; Θα τολμήσουμε να πούμε ότι η απάντηση είναι το τσάι. Είναι γνωστό ότι οι αρχαίοι πολιτισμοί το έπιναν. Ωστόσο, οι πρώτες περιγραφές στη βιβλιογραφία για τη χρήση του τσαγιού χρονολογούνται περίπου 300 χρόνια πριν.

Σε αυτό το άρθρο, εστιάζουμε στην επιστήμη πίσω από αυτό το φανταστικό ρόφημα.

Χρώμα και άρωμα

Υπάρχουν πολλοί τύποι τσαγιού, αλλά ο κύριος είναι το λευκό, το πράσινο, το κόκκινο, το μαύρο και το κίτρινο τσάι. Υπάρχουν επίσης άλλοι τύποι τσαγιού όπως ο ιβίσκος ή ένα τσάι από βότανα, αλλά αυτό είναι μια διαφορετική ιστορία. Ας επικεντρωθούμε μόνο σε αυτούς τους τύπους που προέρχονται από το δέντρο τσαγιού χωρίς πρόσθετα γεύσης. Τα φύλλα τσαγιού συγκομίζονται, ξηραίνονται και εδώ ξεκινά η ιστορία. Ο καθένας έχει μια διαφορετική ιστορία της προετοιμασίας του.

Το μαύρο τσάι παρασκευάζεται από φύλλα που εκτίθενται στο φως του ήλιου για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη συγκομιδή. Με αυτόν τον τρόπο, τα φύλλα οξειδώνονται και γίνονται μαύρα. Το κίτρινο τσάι που ονομάζεται επίσης τσάι oolong στεγνώνει επίσης στον αέρα, ενώ η έκθεσή του στο φως του ήλιου είναι πολύ μικρότερη, επομένως τα φύλλα παραμένουν ελαφρύτερα. Οξειδώνονται μόνο εν μέρει.

Τα πράσινα δεν είναι καθόλου οξειδωμένα. Είναι στον ατμό ή μαγειρεύονται για να αποτρέψουν την οξείδωση των φύλλων. Στη συνέχεια, στεγνώνουν. Με αυτόν τον τρόπο, φυσικά, τα πράσινα φύλλα παραμένουν πράσινα. Το λευκό τσάι παρασκευάζεται από μικρά φύλλα που βράζονται στον ατμό και στεγνώνουν αμέσως μετά τη συγκομιδή. Τι γίνεται με το κόκκινο; Στην πραγματικότητα, είναι ένα μείγμα μαύρου τσαγιού με γεύσεις ή διαφορετικά φύλλα.

Βασικά μόρια

Το τσάι περιέχει πολλές χημικές ενώσεις που έχουν τεράστια επίδραση στο σώμα μας. Για το λόγο αυτό αρχικά χρησιμοποιήθηκε για ιατρικούς σκοπούς, π.χ. αποτοξίνωση. Ένα από αυτά τα μόρια είναι η καφεΐνη. Το ίδιο υπάρχει στον καφέ, ενώ συχνά στο τσάι ονομάζεται teine ​​ή theine, δηλαδή τεΐνη αντί για καφεΐνη. Είναι ένα αλκαλοειδές που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Αυτό το μόριο ενισχύει τη γνώση, την εγρήγορση και βελτιώνει την αθλητική απόδοση. Μειώνει τη σωματική κόπωση, ενώ η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του άγχους.

Από τη μία πλευρά, το τσάι περιέχει καφεΐνη που αυξάνει την προσοχή μας, ενώ από την άλλη, έχει χαλαρωτικό αποτέλεσμα για εμάς. Το χαλαρωτικό και αντιαγχωτικό αποτέλεσμα του τσαγιού προέρχεται κυρίως από το L-theanine. Το L-theanine κάνει τον ύπνο σας πολύ καλύτερο και μπορεί να βοηθήσει στην κατάθλιψη. Σε συνδυασμό με την καφεΐνη συμβάλλει επίσης στην εστίαση της προσοχής κατά τη διάρκεια των γνωστικών εργασιών. Αυτό το μοναδικό μόριο βρίσκεται σε όλους τους τύπους τσαγιού.

Γιατί η L-θεανίνη μας επηρεάζει με αυτόν τον τρόπο; Αυξάνει τα κύματα άλφα στον εγκέφαλο, τα οποία γενικά θεωρούνται δείκτης χαλάρωσης. Ο εγκέφαλός μας τους παράγει όταν είμαστε ξύπνιοι, αλλά παραμένουμε χαλαροί. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι αυτή η χημική ένωση βοηθά ακόμη και στη διαχείριση του στρες και του άγχους.

Το τσάι περιέχει, εκτός από την καφεΐνη, μια άλλη διεγερτική ένωση – τη θεοβρωμίνη. Η θεοβρωμίνη είναι ένα είδος αλκαλοειδούς που βρίσκεται όχι μόνο στο τσάι αλλά και στους σπόρους κακάου. Ωστόσο, έχει μια πολύ ασθενέστερη διεγερτική δράση από την καφεΐνη. Γνωρίζατε ότι η θεοβρωμίνη έχει ευεργετικό αντίκτυπο στην υγεία μας (διάθεση και εγκεφαλικές λειτουργίες); Πρώτον, δίνει βραχυπρόθεσμη ώθηση στον εγκέφαλο, πιθανώς βελτιώνοντας τη ροή του αίματος του εγκεφάλου.

Επιπλέον, βελτιώνει τα κίνητρα, την εστίαση, την εγρήγορση και τη γνώση. Η αντίθετη εργασία στην καφεΐνη μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Βελτιώνει επίσης την αναπνοή ενεργώντας ως χαλαρωτικό των πνευμόνων.

Άλλες χημικές ενώσεις που υπάρχουν στο τσάι είναι οι πολυφαινόλες. Η ποσότητα τους στο τσάι εξαρτάται από το ύψος της φυτείας και το μέγεθος των φύλλων. Το μαύρο τσάι από χαμηλή ανύψωση φυτείας περιέχει πάνω από 25% περισσότερες πολυφαινόλες από εκείνες ενός υψηλού υψόμετρου.

Αυτές οι χημικές ουσίες είναι φυσικά αντιοξειδωτικά και μπορούν επίσης να βρεθούν σε καφέ, μούρα, σταφύλια και κρασί. Υπάρχουν πολλοί τύποι πολυφαινολών. Ένας από αυτούς που υπάρχει στο τσάι που ονομάζεται φλαβονοειδή έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία. Θεωρούνται πολύτιμα συστατικά σε φαρμακευτικές και καλλυντικές εφαρμογές.

Μεταξύ πολλών φλαβονοειδών, τα πιο σημαντικά είναι οι κατεχίνες. Το πράσινο τσάι έχει περισσότερες κατεχίνες από το μαύρο τσάι. Αυτές οι ενώσεις είναι γνωστό ότι έχουν αντιβακτηριακές, αντιιικές και ηπατοπροστατευτικές ιδιότητες. Δε θα προκαλούσε έκπληξη εάν τολμούσαμε να πούμε ότι η χρήση τους αποτρέπει τις μολυσματικές ασθένειες.

Ξέρατε ότι?

– Το πιο ακριβό τσάι στον κόσμο ονομάζεται Da Hong Pao. Η διαδικασία παρασκευής αυτού του τσαγιού παραμένει μυστικό. Θεωρείται εθνικός θησαυρός και οι Κινέζοι δίνουν αυτό το τσάι σε συγκεκριμένα μόνο άτομα και διασημότητες.

– Το τσάι μπορεί να «κοπεί» χρησιμοποιώντας μια διαδικασία κατά την οποία η καφεΐνη απομακρύνεται από τα φύλλα από το διοξείδιο του άνθρακα χωρίς καμία επίδραση σε όλα τα αρώματα και τα χαρακτηριστικά του τσαγιού. Δυστυχώς, είναι μια δαπανηρή διαδικασία, επομένως το κόστος του τσαγιού είναι επίσης υψηλότερο από το κανονικό.

– Τις περισσότερες κατεχίνες τις έχει το τσάι γιασεμιού και επίσης οι συγκεκριμένες έχουν υψηλότερη αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για το τσάι βακκινίων και ροδιών, αλλά τα χαρακτηριστικά τους μπορεί να υποδεικνύονται από άλλα αντιοξειδωτικά.

– Οι πλαστικές τσαγιέρες απελευθερώνουν μικροσκοπικά σωματίδια ή ίνες που ονομάζονται μικροπλαστικά. Όταν καταναλώνεται, το μικροπλαστικό μπορεί να απελευθερώσει επιβλαβείς χημικές ουσίες. Επομένως, είναι καλύτερο να πίνετε τσάι που δεν είναι κατασκευασμένο σε τσαγιέρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Όλα τα βότανα που αξίζει να δοκιμάσεις

Είναι το τσάι ένα εθιστικό ρόφημα;

Ποια διατροφή διώχνει το ηπατικό λίπος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Καρπούζι για διαβητικούς.......καλό ή κακό;

Καρπούζι ζάχαρο: Χωρίς αμφιβολία, το καρπούζι βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό.