Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τροφική Δηλητηρίαση Συμπτώματα: Πότε πρέπει να ανησυχήσεις

Τροφική Δηλητηρίαση Συμπτώματα: Πότε πρέπει να ανησυχήσεις

Τροφική Δηλητηρίαση Συμπτώματα: Η δηλητηρίαση από τρόφιμα μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπλοκές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Υπάρχουν όμως ενδείξεις που μπορούν να μας προειδοποιήσουν ώστε να δράσουμε εγκαίρως για να αποφύγουμε τις παρενέργειες.

Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το μικρόβιο που καταπίνατε.


Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης είναι:

Στομαχικές διαταραχές

Κράμπες στο στομάχι

Ναυτία

Εμετός

Διάρροια

Πυρετός

Αφού καταναλώσετε ένα μολυσμένο φαγητό ή ποτό, μπορεί να χρειαστούν ώρες ή ημέρες πριν εμφανίσετε συμπτώματα. Εάν εμφανίσετε συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης, όπως διάρροια ή εμετό, πιείτε πολλά υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση.

Πότε να επισκεφθείτε έναν γιατρό για δηλητηρίαση από τρόφιμα;

Συμβουλευτείτε το γιατρό ή τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν έχετε σοβαρά συμπτώματα, όπως:

Αίμα στα κόπρανα

Υψηλός πυρετός

Συχνός εμετός που αποτρέπει τη διατήρηση υγρών 

Σημάδια αφυδάτωσης

Λίγη ή καθόλου ούρηση

Πολύ ξηρό στόμα και λαιμό ή

Αίσθημα ζάλης όταν σηκώνεστε

Διάρροια που διαρκεί περισσότερο από 3 ημέρες

Συμπτώματα και πηγές κοινών μικροβίων τροφικής δηλητηρίασης. Μερικά μικρόβια σας κάνουν να αρρωσταίνετε μέσα σε λίγες ώρες μετά την κατάποσή τους. Άλλα μπορεί να χρειαστούν λίγες μέρες για να σας κάνουν να αρρωστήσετε. Αυτή η λίστα παρέχει τα συμπτώματα, όταν ξεκινούν, και κοινές πηγές τροφίμων για μικρόβια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση. Τα μικρόβια είναι διατεταγμένα σύμφωνα με το πόσο γρήγορα ξεκινούν τα συμπτώματα.

  1. Staphylococcus aureus (Staph) Τα συμπτώματα ξεκινούν 30 λεπτά – 6 ώρες μετά την έκθεση: Ναυτία, έμετος, κράμπες στο στομάχι. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν επίσης διάρροια. Κοινές πηγές τροφίμων: Τρόφιμα που δεν μαγειρεύονται μετά το χειρισμό, όπως κρέατα σε φέτες, πουτίγκες, αρτοσκευάσματα και σάντουιτς.
  2. Clostridium perfringens Τα συμπτώματα ξεκινούν 6 – 24 ώρες μετά την έκθεση: Διάρροια, κράμπες στο στομάχι. Ο εμετός και ο πυρετός είναι ασυνήθιστοι. Συνήθως ξεκινά ξαφνικά και διαρκεί λιγότερο από 24 ώρες. Κοινές πηγές τροφίμων: Βόειο κρέας ή πουλερικά, αποξηραμένα ή προμαγειρευμένα τρόφιμα.
  3. Σαλμονέλα Τα συμπτώματα ξεκινούν 6 ώρες – 6 ημέρες μετά την έκθεση: Διάρροια, πυρετός, κράμπες στο στομάχι, έμετος Συχνές πηγές τροφίμων: Ωμό ή μαγειρεμένο κοτόπουλο, γαλοπούλα και κρέας. αυγά, μη παστεριωμένο (ακατέργαστο) γάλα και χυμό, ωμά φρούτα και λαχανικά. Άλλες πηγές: Πολλά ζώα, συμπεριλαμβανομένων πουλερικών, ερπετών και αμφιβίων, και τρωκτικών (κατοικίδια ζώα).
  4. Norovirus Τα συμπτώματα ξεκινούν 12 – 48 ώρες μετά την έκθεση: Διάρροια, ναυτία / πόνος στο στομάχι, έμετος Κοινές πηγές τροφίμων: Μολυσμένη τροφή όπως φυλλώδη πράσινα, φρέσκα φρούτα, οστρακοειδή (όπως στρείδια) ή νερό Άλλες πηγές: μολυσμένο άτομο αγγίζοντας μολυσμένες επιφάνειες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πως θα αναγνωρίσετε τα σημάδια μόλυνσης από σταφυλόκοκκο

Συναγερμός στις ΗΠΑ λόγω εμφάνισης νέου ανθεκτικού βακτηρίου

Σχέση διατροφής με μείωση του κινδύνου της ουρολοίμωξης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon