Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τροφική Δηλητηρίαση Συμπτώματα: Πότε πρέπει να ανησυχήσεις

Τροφική Δηλητηρίαση Συμπτώματα: Πότε πρέπει να ανησυχήσεις

Τροφική Δηλητηρίαση Συμπτώματα: Η δηλητηρίαση από τρόφιμα μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπλοκές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Υπάρχουν όμως ενδείξεις που μπορούν να μας προειδοποιήσουν ώστε να δράσουμε εγκαίρως για να αποφύγουμε τις παρενέργειες.

Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το μικρόβιο που καταπίνατε.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης είναι:

Στομαχικές διαταραχές

Κράμπες στο στομάχι

Ναυτία

Εμετός

Διάρροια

Πυρετός

Αφού καταναλώσετε ένα μολυσμένο φαγητό ή ποτό, μπορεί να χρειαστούν ώρες ή ημέρες πριν εμφανίσετε συμπτώματα. Εάν εμφανίσετε συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης, όπως διάρροια ή εμετό, πιείτε πολλά υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση.

Πότε να επισκεφθείτε έναν γιατρό για δηλητηρίαση από τρόφιμα;

Συμβουλευτείτε το γιατρό ή τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν έχετε σοβαρά συμπτώματα, όπως:

Αίμα στα κόπρανα

Υψηλός πυρετός

Συχνός εμετός που αποτρέπει τη διατήρηση υγρών 

Σημάδια αφυδάτωσης

Λίγη ή καθόλου ούρηση

Πολύ ξηρό στόμα και λαιμό ή

Αίσθημα ζάλης όταν σηκώνεστε

Διάρροια που διαρκεί περισσότερο από 3 ημέρες

Συμπτώματα και πηγές κοινών μικροβίων τροφικής δηλητηρίασης. Μερικά μικρόβια σας κάνουν να αρρωσταίνετε μέσα σε λίγες ώρες μετά την κατάποσή τους. Άλλα μπορεί να χρειαστούν λίγες μέρες για να σας κάνουν να αρρωστήσετε. Αυτή η λίστα παρέχει τα συμπτώματα, όταν ξεκινούν, και κοινές πηγές τροφίμων για μικρόβια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση. Τα μικρόβια είναι διατεταγμένα σύμφωνα με το πόσο γρήγορα ξεκινούν τα συμπτώματα.

  1. Staphylococcus aureus (Staph) Τα συμπτώματα ξεκινούν 30 λεπτά – 6 ώρες μετά την έκθεση: Ναυτία, έμετος, κράμπες στο στομάχι. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν επίσης διάρροια. Κοινές πηγές τροφίμων: Τρόφιμα που δεν μαγειρεύονται μετά το χειρισμό, όπως κρέατα σε φέτες, πουτίγκες, αρτοσκευάσματα και σάντουιτς.
  2. Clostridium perfringens Τα συμπτώματα ξεκινούν 6 – 24 ώρες μετά την έκθεση: Διάρροια, κράμπες στο στομάχι. Ο εμετός και ο πυρετός είναι ασυνήθιστοι. Συνήθως ξεκινά ξαφνικά και διαρκεί λιγότερο από 24 ώρες. Κοινές πηγές τροφίμων: Βόειο κρέας ή πουλερικά, αποξηραμένα ή προμαγειρευμένα τρόφιμα.
  3. Σαλμονέλα Τα συμπτώματα ξεκινούν 6 ώρες – 6 ημέρες μετά την έκθεση: Διάρροια, πυρετός, κράμπες στο στομάχι, έμετος Συχνές πηγές τροφίμων: Ωμό ή μαγειρεμένο κοτόπουλο, γαλοπούλα και κρέας. αυγά, μη παστεριωμένο (ακατέργαστο) γάλα και χυμό, ωμά φρούτα και λαχανικά. Άλλες πηγές: Πολλά ζώα, συμπεριλαμβανομένων πουλερικών, ερπετών και αμφιβίων, και τρωκτικών (κατοικίδια ζώα).
  4. Norovirus Τα συμπτώματα ξεκινούν 12 – 48 ώρες μετά την έκθεση: Διάρροια, ναυτία / πόνος στο στομάχι, έμετος Κοινές πηγές τροφίμων: Μολυσμένη τροφή όπως φυλλώδη πράσινα, φρέσκα φρούτα, οστρακοειδή (όπως στρείδια) ή νερό Άλλες πηγές: μολυσμένο άτομο αγγίζοντας μολυσμένες επιφάνειες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πως θα αναγνωρίσετε τα σημάδια μόλυνσης από σταφυλόκοκκο

Συναγερμός στις ΗΠΑ λόγω εμφάνισης νέου ανθεκτικού βακτηρίου

Σχέση διατροφής με μείωση του κινδύνου της ουρολοίμωξης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αυθεντική συνταγή για αυγά μπένεντικτ

Αυγά μπένεντικτ: Αν και απαιτούν λίγη προσπάθεια στην παρασκευή, το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει. Ετοιμάστε τα το επόμενο Σαββατοκύριακο και απολαύστε την απόλυτη γαστρονομική εμπειρία!

Πώς να εντάξετε το μπρόκολο στη διατροφή σας

Μπρόκολο: Είτε το επιλέξετε σε σαλάτες, σούπες είτε ψητό, προσθέτοντάς το στη διατροφή σας θα τονώσει την υγεία σας και θα προσθέσει περισσότερη γεύση στα γεύματά σας.

Γεύματα 30 λεπτών για πολυάσχολες ημέρες

Γεύματα 30 λεπτών: Η προετοιμασία γρήγορων, θρεπτικών γευμάτων δεν χρειάζεται να είναι πρόκληση. Με απλά υλικά και λίγη οργάνωση, μπορείτε να απολαύσετε νόστιμα γεύματα ακόμα και τις πιο πολυσύχναστες μέρες.

Πώς να φτιάξετε σπιτικό χούμους για μεσογειακά πιάτα;

Hummus :Το σπιτικό χούμους είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να φέρετε μια γεύση από τη Μεσόγειο στο τραπέζι σας. Χρησιμοποιώντας απλά υλικά, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα νόστιμο, υγιεινό συνοδευτικό που ταιριάζει σχεδόν με τα πάντα.

Κρέμα καλαμπόκι - Μια απλή συνταγή για ένα λαχταριστό πιάτο

Κρέμα καλαμπόκι: Η κρέμα καλαμποκιού είναι μια εξαιρετικά εύκολη και νόστιμη επιλογή για κάθε περίσταση. Το καλαμπόκι προσφέρει μια φυσική γλυκύτητα που δένει τέλεια με την κρεμώδη υφή της σάλτσας.

Close Icon