Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Το πιάτο του Δεκαπενταύγουστου: Σοφεγάδο ή συμπεθεριό από την Κρήτη

Το πιάτο του Δεκαπενταύγουστου: Σοφεγάδο ή συμπεθεριό από την Κρήτη

Πρόκειται για παραδοσιακό φαγητό, όπου συνυπάρχουν σχεδόν όλα τα λαχανικά της εποχής. Μεγάλο ρόλο παίζει ο χρόνος μαγειρέματος των υλικών μας. Δεν θέλουμε άλλα να λιώσουν και άλλα να είναι άψητα, ή σκληρά καθώς κάθε λαχανικό δίνει την δική του νοστιμάδα.


Πρόκειται για παραδοσιακό φαγητό, όπου συνυπάρχουν σχεδόν όλα τα λαχανικά της εποχής. Μεγάλο ρόλο παίζει ο χρόνος μαγειρέματος των υλικών μας. Δεν θέλουμε άλλα να λιώσουν και άλλα να είναι άψητα, ή σκληρά καθώς κάθε λαχανικό δίνει την δική του νοστιμάδα.

Υλικά

  • 300 γρ. φασολάκια μπαρμπούνια ή τσαουλιά, καθαρισμένα
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
  • 300 γρ. μπάμιες, καθαρισμένες
  • 3 μέτριες πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
  • 700 γρ. μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε κύβους των 2 εκ.
  • 300 γρ. πιπεριές κέρατο, κομμένες σε καρέ
  •  1 μικρή πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη
  • 1 κιλό ώριμες ντομάτες, τριμμένες (με το ζουμί τους)
  • 5 μέτρια κολοκύθια, κομμένα σε φέτες
  • 300 γρ. κολοκυθανθοί
  • 1 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 180 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα φασολάκια με το κρεμμύδι, τις μπάμιες και τις πατάτες για 8′-10′. Αν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο νερό (1-2 κ.σ.).

Προσθέτουμε τις μελιτζάνες, τις πιπεριές, το τσίλι, την ντομάτα, αλατοπίπερο, και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε ζεστό νερό ίσα να καλυφθούν τα λαχανικά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 30′.

Προσθέτουμε τα κολοκύθια, τους ανθούς, τον δυόσμο, σκεπάζουμε πάλι την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για άλλα 20′, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να «δέσει» η σάλτσα.

Συνοδεύουμε απαραιτήτως το φαγητό μας με εξαιρετικό τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί. Καλή όρεξη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο επηρεάζει η καθημερινή κατανάλωση σακχαρούχων ποτών τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα;

Καλοκαιρινή σαλάτα με φρούτα του δάσους και αμύγδαλα

Ποια είναι τα οφέλη του να καταναλώνουμε νερό με άδειο στομάχι;

Μπορούν τα καρότα να γίνουν τοξικά;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ένα φανταστικό άλειμμα για τα πρωινά σας

Μαρμελάδα ρόδι: Η μαρμελάδα ρόδι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό γλυκό που προσφέρει την πλούσια γεύση του ροδιού και ταυτόχρονα όλες τις ευεργετικές του ιδιότητες. Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά

Αμύγδαλα: Ο κατάλληλος σύμμαχος για το νευρικό σύστημα

Αμύγδαλα: Η συμπερίληψη αμυγδάλων στη διατροφή μας μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στο νευρικό σύστημα, καθώς βοηθά στη βελτίωση της μνήμης, στη μείωση του άγχους και στην προστασία των νευρικών κυττάρων.

Πορτοκάλι: Ένας σύμμαχος στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας

Πορτοκάλι: Η τακτική κατανάλωσή του, σε συνδυασμό με άσκηση και υγιεινές διατροφικές επιλογές, μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό, να ενισχύσει τον μεταβολισμό και να βοηθήσει στη φυσική απώλεια βάρους.

Οφέλη των οσπρίων για το πεπτικό σύστημα

Όσπρια :Η τακτική ένταξή του στη διατροφή όχι μόνο βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου, αλλά συμβάλλει επίσης στην πρόληψη και την ανακούφιση από διαταραχές.

Flexitarian - Μια ισορροπημένη προσέγγιση στη διατροφή

Flexitarian: Είναι κατάλληλο για όσους επιθυμούν μια πιο υγιεινή καθημερινότητα χωρίς αυστηρούς κανόνες. Επιπλέον, συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και προάγει τη δημόσια υγεία.

Μια φυσική εναλλακτική με χαμηλή ζάχαρη

Τροπικά Φρούτα: Η επιλογή τροπικών φρούτων με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι μια έξυπνη και νόστιμη εναλλακτική λύση για όσους θέλουν να περιορίσουν τη ζάχαρη στη διατροφή τους.

Close Icon