Διατροφή

Τηλεργασία Σιλουέτα: Μυστικά για να είμαστε σε φόρμα

Τηλεργασία Σιλουέτα: Μυστικά για να είμαστε σε φόρμα

Είναι πολύ εύκολο να παρασυρθούμε από τον όγκο της δουλειάς και να πέσουμε στην παγίδα να αρχίσουμε το φαγητό μας μπροστά στον υπολογιστή συνεχίζοντας τη δουλειά μας.

Τηλεργασία Σιλουέτα: Καθώς οι νέοι περιορισμοί λόγω κορωνοϊού κάνουν επιτακτική την τηλεργασία για μεγάλη μερίδα των εργαζομένων είναι λογικό να διαταράσσεται και πάλι η καθημερινότητα και μαζί με αυτήν η διατροφική ρουτίνα μας.

Αν ανήκετε σε εκείνους που πρόκειται να εργαστούν και πάλι από το σπίτι για το επόμενο χρονικό διάστημα, δείτε παρακάτω συμβουλές διατροφής που θα μας βοηθήσουν να συνεχίσουμε να προσέχουμε τη διατροφή μας.

Προγραμματίζουμε τις ώρες των snacks και των γευμάτων

Ο προγραμματισμός των γευμάτων παραμένει σημαντικός όπως ήταν σημαντικός όταν δουλεύαμε εκτός σπιτιού. Ακριβώς όπως προγραμματίζουμε και σχεδιάζουμε το υπόλοιπο της ημέρας μας (ώρα αφύπνισης, γυμναστική, προσωπική περιποίηση, μαγείρεμα, φροντίδα των παιδιών κτλ), καθορίζουμε όσο το δυνατόν τα γεύματα όλης της ημέρας. Αντιμετωπίζουμε το φαγητό όπως θα κάναμε και στο γραφείο. Θα τσιμπολογούσαμε όλη μέρα αν ήμασταν στο γραφείο; Μάλλον όχι… Υιοθετούμε λοιπόν την ίδια συμπεριφορά και στο σπίτι.

Εστιάζουμε στο θρεπτικό φαγητό

Η διατροφή επιδρά πολύ σημαντικά στην παραγωγικότητα, τη διάθεση, την ενέργεια και τη συγκέντρωσή μας και γι’ αυτό η επιλογή των τροφών παίζει ρόλο κλειδί σε όλα τα παραπάνω. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως η συγκέντρωση στη δουλειά όταν εργαζόμαστε από το σπίτι αποτελεί πολλές φορές πρόκληση. Αποφεύγουμε λοιπόν τις γρήγορες λύσεις (π.χ. σοκολάτα, chips κτλ) που στιγμιαία θα μας κάνουν να νιώσουμε καλύτερα, αλλά δε θα μας χορτάσουν και δε θα ενισχύσουν την παραγωγικότητά μας. Εστιάζουμε σε τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων δίνοντας έμφαση σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, άπαχες πηγές πρωτεΐνης και καλής ποιότητας λιπαρά.

Καθορίζουμε τη μερίδα μας πριν την κατανάλωση φαγητού

Είναι πολύ εύκολο να παρασυρθούμε καταναλώνοντας φαγητό κατευθείαν μέσα από τάπερ, κατσαρόλες και συσκευασίες, καθώς έτσι δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις μερίδες. Αν πρόκειται για συσκευασμένα προϊόντα, συμβουλευόμαστε τις ετικέτες τροφίμων και καθορίζουμε τη μερίδα μας. Αν πρόκειται για το κυρίως γεύμα μας τότε ακολουθούμε τη γνωστή πλέον μέθοδο του πιάτου. Φροντίζουμε το ½ του πιάτου μας να καταλαμβάνεται από λαχανικά, το ¼ από άπαχη πρωτεΐνη ζωϊκής ή φυτικής προέλευσης και το υπόλοιπο ¼ από υδατάνθρακες με έμφαση στα προϊόντα ολικής άλεσης.

Επικεντρωνόμαστε στο φαγητό την ώρα του διαλείμματος

Είναι πολύ εύκολο να παρασυρθούμε από τον όγκο της δουλειάς και να πέσουμε στην παγίδα να αρχίσουμε το φαγητό μας μπροστά στον υπολογιστή συνεχίζοντας τη δουλειά μας. Με αυτόν τον τρόπο ωστόσο δε δίνουμε τα απαραίτητα ερεθίσματα στον εγκέφαλό μας, έτσι ώστε να νιώσει κορεσμό και ικανοποίηση από το γεύμα οδηγώντας πολλές φορές σε κατανάλωση περισσότερου φαγητού. Όσο πιεστικό και να είναι το πρόγραμμά μας, είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε ακόμα και 20 λεπτά έτσι ώστε να απολαύσουμε με ηρεμία το φαγητό μας μακριά από την οθόνη του υπολογιστή.

Αποφεύγουμε τα έτοιμα snacks και το junk food

Ακόμα και αν παραμένουν δελεαστικά είναι σημαντικό να αποφεύγουμε να αγοράζουμε έτοιμα snacks του εμπορίου και γρήγορο φαγητό που είναι συνήθως πλούσια σε ζάχαρη, αλάτι και λίπος. Μπορεί να αποτελούν την εύκολη λύση και ειδικά όταν αισθανόμαστε κουρασμένοι, αλλά η διατροφική τους αξία είναι χαμηλή και η επίδρασή τους στο βάρος και την υγεία μας αρνητική. Με τον προγραμματισμό των γευμάτων και των snacks όπως τονίσαμε παραπάνω είναι εύκολο να τα αποφύγουμε, ενώ μπορούμε να φτιάξουμε εμείς το δικό μας σπιτικό “junk food”, όπως σπιτική πίτσα και burgers για τις ημέρες που προτιμάμε κάτι διαφορετικό.

Πίνουμε άφθονο νερό

Η κόπωση και ο πονοκέφαλος είναι δύο από τα συχνότερα σημάδια αφυδάτωσης η οποία επιδρά άμεσα στην παραγωγικότητά μας. Είναι σημαντικό να έχουμε δίπλα στο γραφείο μας ένα μπουκάλι νερό, το οποίο θα πρέπει να γεμίζουμε αρκετές φορές μέσα στην ημέρα για να φτάνουμε το στόχο των 1,5-2 λίτρων καθημερινά αναλόγως των αναγκών του καθενός μας. Δεν ξεχνάμε ότι τα αναψυκτικά και οι χυμοί με προσθήκη ζάχαρης δεν αποτελούν υγιεινά μέσα ενυδάτωσης!

Αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση καφεΐνης

Δουλεύοντας από το σπίτι έχουμε πρόσβαση σε πολλά φλιτζάνια καφέ αλλά αυτό δεν αποτελεί καλή ιδέα. Η υπερκατανάλωση καφεΐνης συνδέεται με πονοκεφάλους, άγχος, πεπτικά προβλήματα και υπερένταση που σίγουρα δεν μας βοηθούν την ώρα εργασίας. Καλό είναι λοιπόν να μην υπερβαίνουμε τα δύο φλιτζάνια καφέ ημερησίως.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Διατροφή κατάλληλη για κάψιμο λίπους

Τρεις λάθος διατροφικές θεωρίες

Τρεις συχνοί διατροφικοί μύθοι που πρέπει να γνωρίζετε

Γαρίδες σαγανάκι -Νόστιμο και εύκολο πιάτο

Ρίχνετε τμηματικά (για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού) τις γαρίδες με τα κεφάλια τους, μαζί με τις σκελίδες του σκόρδου, κομμένες στη μέση και τις σοτάρετε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να γίνουν ροζ (υπολογίστε 1'-2' από κάθε πλευρά).

Λίστα με φρούτα και λαχανικά με λιγότερη ή μεγαλύτερη επιβάρυνση από φυτοφάρμακα

Καλό είναι, όπως αναφέρθηκε, να είμαστε προσεκτικοί στη διαλογή των φρούτων και των λαχανικών μας, να τα αγοράζουμε από πηγές που εμπιστευόμαστε για την υψηλή μέριμνά τους στην προστασία του καταναλωτή και, φυσικά, να προτιμάμε τα βιολογικά προϊόντα, που διακρίνονται για την άριστη ποιότητά τους.

Ζυμαρικά με άσπρη σάλτσα και μπλε τυρί

Ρίξτε τη σάλτα τυριών στην κατσαρόλα με τα ζυμαρικά, προσθέστε το μπλε τυρί και τα καρύδια, ανακατέψτε (αν χρειαστεί προσθέστε και το νερό που κρατήσατε) και σερβίρετε με το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο (προαιρετικά).

Tips για ουσιαστική καθαριότητα στην κουζίνα

Το αιθέριο έλαιο λεμονιού και ο χυμός λεμονιού περιέχουν μια χημική ένωση που λέγεται psoralen. Αυτή η ένωση μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία στο φως. Όταν συνδυάζεται με τη δύναμη της φυσικής λεύκανσης του ήλιου, μπορείτε κυριολεκτικά να καθαρίσετε τους λεκέδες σε ώρες χωρίς πολύ τρίψιμο.

Μακαρόνια: Λάθη που κάνεις συχνά από την αρχή μέχρι το τέλος

Δεν αλατίζουμε συνήθως το νερό όσο πρέπει, αν και το βραστό νερό είναι το μόνο σημείο της διαδικασίας όπου καρυκεύονται ομοιόμορφα τα μακαρόνια. Το νερό πρέπει να είναι πολύ αλμυρό, θυμίζοντας το θαλασσινό νερό που γεύεσαι μετά τη βουτιά. Τα μακαρόνια δεν θα το απορροφήσουν όλο, άνοστα μια φορά δεν θα ξαναβγούν ποτέ...