Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τι να επιλέξω νερό βρύσης ή φιλτραρισμένο;

Τι να επιλέξω νερό βρύσης ή φιλτραρισμένο;

Για τους ανθρώπους που θέλουν να ελέγξουν το βάρος τους και να μειώσουν την πρόσληψη τους σε ζάχαρη, νάτριο και κορεσμένο λίπος, το νερό της βρύσης ή φιλτραρισμένο μπορεί να είναι ότι καλύτερο.

Μια νέα μελέτη που εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες σε περισσότερους από 18,300 ενήλικες στις Η.Π.Α., βρήκε την πλειοψηφία των ανθρώπων που αύξησαν την κατανάλωση νερού βρύσης ή φιλτραρισμένου νερού – κατά το 1% μείωσε την συνολική ημερήσιαπρόσληψη θερμίδων τους καθώς και την κατανάλωση κορεσμένου λίπους, νατρίου, ζάχαρη και χοληστερόλης.

Οι άνθρωποι που αύξησαν την κατανάλωση του νερού από ένα σε δύο και τρία ποτήρια ημερησίως, μείωσαν την συνολική πρόσληψη ενέργειάς τους κατά 68 μέχρι 205 θερμίδες ημερησίως και την πρόσληψη νατρίου τους κατά 78 μέχρι 235 χιλιοστόγραμμα, σύμφωνα με το έγγραφο από το πανεπιστήμιο του Illinois και τον καθηγητή της υγείας της κοινότητας Ruopeng An. Επίσης κατανάλωσαν από 5 γρ. έως σχεδόν 18 γρ.λιγότερη ζάχαρη και μείωσαν την κατανάλωση χοληστερόλης τους κατά 7 έως 21 χιλιοστόγραμμα ημερησίως.
«Η επίδραση της πρόσληψης νερού ήταν παρόμοια για όλες τις φυλές/εθνικότητες, εκπαίδευσης , επίπεδα εισοδήματος και την κατάσταση του σωματικού βάρους», ανέφερε ο An. «Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να είναι επαρκής για να σχεδιάσει και να παραδώσει την καθολική παρεμβάση διατροφής και εκπαιδευτικές εκστρατείες που προωθούν την κατανάλωση νερού σε αντικατάσταση των ποτών με τις θερμίδες σε διάφορες υποομάδες του πληθυσμού, χωρίς βαθιές ανησυχίες σχετικά με το μήνυμα και την προσαρμογή της στρατηγικής».
Ο An εξέτασε στοιχεία από τέσσερα κύματα (2005-12) της εθνικής έρευνας για την υγεία και την εξέταση της διατροφής που διεξάγονται από το εθνικό κέντρο για τις στατιστικές υγείας. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να ανακαλέσουν τα πάντα, ότι έτρωγαν ή έπιναν πάνω από την πορεία δύο ημερών που ήταν τρείς έως δέκα μέρες εκτός.
Ο An υπολόγιζε την ποσότητα του νερού που κατανάλωνε κάθε άτομο ως ποσοστό της ημερήσιας διατροφικής πρόσληψης νερού τους από τα τρόφιμα και τα ποτά σε συνδυασμό. Ποτά όπως μαύρο τσάι χωρίς ζάχαρη, τσάι από βότανα και καφέ δεν μετρήθηκαν ως πηγές νερού, αλλά το περιεχόμενό τους σε νερό είχε συμπεριληφθεί στους υπολογισμούς του An, των συμμετεχόντων συνολικά διαιτητική πρόσληψη νερού.
Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν περίπου 4.2 φλ.νερό σε καθημερινή λογιστική βάση για λίγο περισσότερο από το 30% της συνολικής διατροφικής πρόσληψης νερού τους.
Στους συμμετέχοντες κατά μέσο όρο η πρόσληψη θερμίδων ήταν 2,157, συμπεριλαμβανομένων 125 θερμίδες από τα ζαχαρούχα ποτά και 432 θερμίδες από «περιττά» τρόφιμα, που είναι χαμηλά σε διατροφική αξία και πυκνά σε θερμίδες όπως τα επιδόρπια, πάστες και μείγματα σνακ που προσθέτουν ποικιλία αλλά περιττά για υγιεινή διατροφή.
Μια μικρή αλλά στατιστικά σημαντική 1% αύξηση στην συμμετεχόντων ημερήσια κατανάλωση νερού συσχετίστηκε με 8.6 μείωση θερμίδων στην ημερήσια πρόσληψη ενέργειας, καθώς και ελαφρές μειώσεις των συμμετεχόντων πρόσληψη στα ζαχαρούχα ποτά και « περιττή» τροφή μαζί με την κατανάλωσή τους σε λιπαρά, νάτριο, ζάχαρη και χοληστερόλη.
Ενώ ο An διαπίστωσε ότι οι μειώσεις ήταν μεγαλύτερες μεταξύ ανδρών, νέων και μεσήλικες ενήλικες, πρότεινε, θα μπορούσαν να συσχετιστεί με αυτές τις ομάδες υψηλότερης πρόσληψης θερμίδων καθημερινά.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της ανθρώπινης διατροφής και της διαιτολογίας 2016
1. . R. An, J. ‎McCaffrey. Plain water consumption in relation to energy intake and diet quality among US adults, 2005-2012. Journal of Human Nutrition and Dietetics, 2016; DOI: 10.1111/jhn.12368

Με την συνεργασία της Ιωάννας Βασιλακοπούλου- Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc – Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πάτρα-Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας- www.logodiatrofis.gr. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια φαγητά βοηθούν στην εξισορρόπηση των ορμονών;

Πώς να φτιάξετε ένα πεντανόστιμο χορτοφαγικό δείπνο για φίλους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο ωφέλιμα είναι τα γλυκά του κουταλιού;

Γλυκά του κουταλιού: Ενώ τα γλυκά του κουταλιού πρέπει να τα απολαμβάνετε με μέτρο λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, προσφέρουν διάφορα οφέλη για την υγεία, από αντιοξειδωτικές ιδιότητες έως υποστήριξη του πεπτικού συστήματος

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμη σκορδαλιά;

Σκορδαλιά συνταγή: Η κρέμα σκόρδου ή αλλιώς σκορδαλιά, ένα ευέλικτο και γευστικό καρύκευμα, λατρεύεται σε διάφορες μαγειρικές παραδόσεις για τις στιβαρές και αρωματικές της ιδιότητες.

Πρωτεϊνικές Δίαιτες μπορεί να επηρεάσουν το μικροβίωμα του εντέρου και τη σύνθεση του σώματος

Η έρευνα διεξήχθη από τον Adejumo στο εργαστήριο Marcell, στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις του Σικάγο και παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής  Εταιρεία Μικροβιολογίας ASM Microbe 2024 στην Ατλάντα της Τζόρτζια, στις 15 Ιουνίου 2024.

Χοιρινό στο τηγάνι με πιπεριές και φέτα

Χοιρινό τηγανητό με πιπεριές και φέτα είναι ένα νόστιμο και εύκολο στην παρασκευή πιάτο που συνδυάζει τις αλμυρές γεύσεις του χοιρινού με τη γλύκα της πιπεριάς και τη νοστιμιά της φέτας.

Μπορούν τα λειτουργικά τρόφιμα να σας κρατήσουν υγιή ή είναι απλώς διαφημιστικά;

Λειτουργικά τρόφιμα: Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα μούρα, οι ξηροί καρποί και τα σκούρα πράσινα λαχανικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Γλυκοπατάτες: Ο καλύτερος φίλος του παγκρέατός σας

Γλυκοπατάτες: Ένας νόστιμος και απλός τρόπος για να υποστηρίξετε την υγεία του παγκρέατος. Χάρη στα αντιοξειδωτικά, τις βιταμίνες και το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, οι γλυκοπατάτες μπορούν να βελτιώσουν τη γενική υγεία σας.

Close Icon